Duurzame bouwmaterialen

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Anja65
Berichten: 18
Lid geworden op: 16 dec 2019, 12:58

Duurzame bouwmaterialen

Bericht door Anja65 » 28 dec 2019, 19:28

Wij zijn bezig met de voorbereidingen om een nieuwbouwwoning te laten bouwen.

Graag zouden wij deze woning zo duurzaam mogelijk willen laten bouwen. Ecologisch zit er financieel niet in. Maar duurzaam is iets wat wij wel graag zouden willen. Ben geen miljonair dus moet het met een beperkt budget doen.

Welke bouwmaterialen zijn duurzaam? Dan kan ik dat overleggen met de aannemer wat er mogelijk is.

Is het mogelijk deze vraag hier te stellen of is dit echt alleen een ecologieforum?

remco d
Berichten: 300
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door remco d » 29 dec 2019, 22:13

Duurzaam is een hol begrip, iedereen ziet het anders. Mijn bescheiden mening: goed isoleren, rekening houden met de zon (glas op Zuid, weinig op noord, overstek boven het glas) en vooral niet te groot ontwerpen. Hou het simpel. Een goed ontworpen huis heeft weinig verwarming en of koeling nodig.

Ik denk dat je qua milieu veel beter bezig bent in een klein goed ontworpen huis met een gasketeltje voor warm water en verwarming, dan in een grote hut met warmtepomp en 50 zonnepanelen.

En wat bedoel je met dat ecologisch, duur is?

pelletpower
Berichten: 2657
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door pelletpower » 29 dec 2019, 22:48

Geen idee waar je vandaan komt, maar in Heusden zit een zaakje dat ecologische materialen verkoopt. Hoeft niet duurder te zijn.

CvP
Berichten: 67
Lid geworden op: 12 dec 2014, 16:15
Locatie: ZO Friesland

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door CvP » 01 jan 2020, 16:55

Houtbouw met natuurlijke isolatie. Dampopen.
Hou(t) het simpel.
Interessante link:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlic ... uwers.html

Veel wijsheid!
Van gas los!! 10,5 kWp aan zonnepanelen, biologisch verbouwd huis, Wolf zonnecollector met 800 liter buffer en Aquaflam hout-cv kachel (eigen snoeihout), regenwateropvang, eigen bron.

Anja65
Berichten: 18
Lid geworden op: 16 dec 2019, 12:58

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door Anja65 » 02 jan 2020, 14:17

Dank voor de reacties. We bouwen al kleiner en gaan zeker goed isoleren. Woon in het noorden van het land dus Heusden is geen optie. Voorkeur gaat ook uit naar houtskelet. VPRO Tegenlicht aflevering al bekeken mee bekend dus. Veel licht op het zuiden in ons nieuwe huis wel denken we aan zonwering hoe nog niet bekend.

Krijg de indruk dat als je ecologisch wilt gaan bouwen het nogal duur gaat worden en dat zit niet in het budget.

Wat wordt er met het antwoord natuurlijk isolatie bedoeld?

CvP
Berichten: 67
Lid geworden op: 12 dec 2014, 16:15
Locatie: ZO Friesland

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door CvP » 02 jan 2020, 20:59

Natuurlijke isolatie:
Houtvezelplaten, hennepvezel, vlasvezel etc.
Van gas los!! 10,5 kWp aan zonnepanelen, biologisch verbouwd huis, Wolf zonnecollector met 800 liter buffer en Aquaflam hout-cv kachel (eigen snoeihout), regenwateropvang, eigen bron.

fireblade
Berichten: 180
Lid geworden op: 15 feb 2013, 12:45

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door fireblade » 03 jan 2020, 11:09

volgens mij ga je duurzaam en ecologisch door elkaar gebruiken terwijl dat heel verschillende dingen zijn. Mijn keuze zou zijn ga voor een zo goed mogelijk geïsoleerde woning, en bij ons was ook budget leidend, maar die ook onderhoudsarm is, en maak het meteen gasloos. Je woont in het noorden, houd er dan ook rekening mee dat het hier toch wat kouder is, wat minder zon en meer wind staat wij wonen vrijstaand in het buitengebied. In ons huis zit deels houtskelet bouw, maar zorg hierbij ook voor een goede ongediertewering muizen, marters e.d. die zich graag in het isolatiemateriaal nestelen en dat dus ook vernielen met als gevolg mindere isolatie. Wij hebben hier ook grote problemen gehad met de triple beglazing, vooral in voor en najaar beslaat deze aan de buitenzijde, schijnt dus te komen omdat we tussen veel groen wonen. Er is ook een grote besparing mogelijk door samenwerking met de aannemer, door bepaalde klussen zelf te doen. Maak hier wel goede afspraken over. Ook een voorbeeld, door zelf een container voor bouw-en sloopafval te huren bespaarden wij 55 euro per container, de aannemer werkte met 1 containerbedrijf, maar dat wil nog niet zeggen dat die de goedkoopste is. Zeker met een kleiner budget het overwegen waard. Ook het zelf leggen van vloerverwarming op betonstaalmatten is voor een leek best te doen, enz. Ook opruimen van de bouwplaats en vullen van de containers zijn zaken waar toch wat manuren in gaan zitten, elk uurtje is een factuurtje. Onze aannemer was ook blij dat hij zich met het echte werk kon bezighouden. Een leuke blog om te lezen is van 'geertjes hof' die zijn zelf icm een aannemer een huis aan het bouwen, ook energiezuinig en ecologisch als het kan. En doen ook veel zelf.

Anja65
Berichten: 18
Lid geworden op: 16 dec 2019, 12:58

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door Anja65 » 05 jan 2020, 16:27

Dank voor de reacties.

Ja we gaan zeker letten op goed isoleren. Het wordt gasloos moet nou eenmaal. Problemen met tripple glas hebben we vaker gehoord nemen we ook mee in het besluit.
Zelf klussen gaan doen ligt aan de verkoop van onze huidige woning. Valt dat positief uit dan laten we toch wat meer dingen doen zoals een schilder of hovenier. Valt het tegen dan zullen we veel zelf gaan doen. Zelf vloerverwarming aanleggen zullen we best zelf kunnen doen maar ivm garantie gaan we dat niet doen.

fireblade
Berichten: 180
Lid geworden op: 15 feb 2013, 12:45

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door fireblade » 05 jan 2020, 17:35

Alles staat of valt met de afspraken die je daarover maakt met de diverse partijen. Ook de werkzaamheden die we zelf aan onze woning deden hebben we schriftelijk vastgelegd. Wij hebben icm de installateur heel veel zelf kunnen doen, oa het aanleggen van de vloerverwarming. Voordat de dekvloer gestort werd zijn ze de slangen en ligging komen keuren, foto's gemaakt en schriftelijk vastgelegd dat het akkoord was. En dus volledige garantie. Zelfde met de rest van de installatie. Hier valt aanzienlijk op te besparen, en onze installateur was blij die had al werk genoeg.....Succes

wim1953
Berichten: 8
Lid geworden op: 08 jan 2020, 15:18

Re: Duurzame bouwmaterialen

Bericht door wim1953 » 08 jan 2020, 15:41

Beste Anja65,

Ik weet niet waar je woont in het noorden. Wij hebben in Makkum een ecologische woning gebouwd met een ecologische ( eetbare tuin ) erom heen. De bouwkosten van de woning worden uiteraard voor een belangrijk deel bepaald door inzet van eigen uren versus inkoop van uren maar ook de inkoop van de materialen en de afspraken die je met de aannemer maakt. In de regie of een vaste prijsafspraak. Een kuubprijs van 400 euro ( incluis btw ) is haalbaar met eigen inzet. Een redelijke eengezinswoning kun je bouwen met een inhoud tussen 450 en 500 kuub. In Harlingen zit Oldenboom Meinesz, de verkoopadviseur is tevens bouwbioloog. Als je in de buurt woont en je wil een keer kennis maken zijn jullie welkom.

Plaats reactie