Lohberger LCP 75B keukenfornuis

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
toon van den broek
Berichten: 2
Lid geworden op: 30 nov 2019, 11:53

Lohberger LCP 75B keukenfornuis

Bericht door toon van den broek » 30 nov 2019, 12:22

Hallo allemaal.

Na bijna 40 jaar een traditioneel AGA-fornuis (vaste brandstoffen) gehad te hebben die plm 180 dagen per jaar continue gebrand heeft en nog nooit iets aan kapot gegaan is nu toch overgestapt op een alternatief. (De AGA-kwaliteit bestaat natuurlijk niet meer dat wisten we tevoren).
Dat is een Lohberger houtfornuis met pelletmodule geworden, de LCP 75B.
Deze kan overdag gestookt worden met hout en 's nachts eventueel doordraaien op pellets. We zijn van de AGA namelijk gewend dat ook 's nachts de keuken warm bleef en dat we dus niet in een koude keuken komen 's morgens.

We hebben via ebay een goede gebruikte kachel gekocht in Duitsland.
Eerste probleem was dat de kachel eigenlijk niet te vervoeren is. Heel zwaar (325kg) en op een uiterst labiel onderstel. Dit is namelijk gemaakt voor de kachel zonder pelletmodule en nauwelijks verstevigd. Er is ook geen houvast op de kachel te krijgen doordat i.t.t. de AGA alles van plaatmateriaal is.
Ik heb dus eerst een onderframe moeten lassen met wielen en een verstevigingsplaat om zo een kruisverband in het onderstel te krijgen.
Maar nu staat hij en zijn we enkele dagen aan het proefdraaien.

Eerste bevindingen:
1. het is erg wennen aan de electronische bediening. We hebben alle officiële documentatie erbij, maar het blijft ingewikkeld en we zitten regelmatig met probleempjes. Die deels te verklaren zijn doordat b.v. de vorige eigenaar tijdinstellingen gedaan heeft die dan weer veranderd moeten worden.
2. De regeling van de kachel op hout is vooralsnog een probleem omdat de primaire en secundaire luchttoevoer niet goed te regelen zijn.
Als nl. de kachel aangesloten is op de netspanning blijft steeds de ventilator van de rookgasafvoer draaien zodat het vuur steeds aangeblazen (eigenlijk afgezogen) wordt. Hierdoor gaat de kachel heel heet worden wat alleen te verhelpen is door geen hout meer te geven. Het is dus alles of niks.
Hierdoor kan de kachel na 1- 1,5 uur heel erg heet worden. Goed voor pizza bakken, maar wel wat eng soms. (vlamtemp 410 graden, gastemperatuur 375graden).
Ook als de kachel op 'uit' gedrukt wordt blijft de ventilator doordraaien. Bij geen netspanning gaat de kachel op natuurlijke trek verder en blijft de temperatuur even hoog.

Misschien zijn er meer ervaringdeskundigen met deze kachel en kan ik daarvan leren?
Vanzelf zijn de zaken die ik schreef allemaal nog pril en moeten we nog veel leren hoe met dit fornuis om te gaan.

Vriendelijke groet, Toon van den Broek/ Leek (Gr.)

JantjeV8
Berichten: 3426
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Lohberger LCP 75B keukenfornuis

Bericht door JantjeV8 » 01 dec 2019, 11:04

:pp :fsm:

swake
Berichten: 570
Lid geworden op: 17 dec 2014, 18:44

Re: Lohberger LCP 75B keukenfornuis

Bericht door swake » 06 dec 2019, 19:37

Niet goedkoop zo'n ding....
Tijdens de zomermaanden koken op hout/pellets dan, of is er ook een alternatief?
Heb je al de versie met wifi aansluiting? T'is dat ik dat beetje grappig vind.

Plaats reactie