Nestkasten/vogelhuisjes

Hier kan over andere onderwerpen worden gediscussieerd

Moderator: Moderators

MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 18:07
Locatie: Noordoostpolder

Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door MatthiasD » 11 feb 2015, 19:24

Zijn er hier nog meer mensen die zelf nestkasten maken? Worden deze ook bewoond?
Ik ben net begonnen met 2 mezenkasten en zit er aan te denken ook 1 voor uilen te maken. Ik heb een heel handig boekwerkje met bouwtekeningen/tips gekocht bij de Boekenvoordeel, hopelijk zijn de kastjes een succes.
De kastjes van de Action bleken geen succes, ze waren weliswaar goedkoop maar de invliegopening bleek te klein! Ik heb vorig jaar een koolmees betrapt terwijl hij probeerde het gat groter probeerde te maken (leek wel een specht :P). Nu heb ik het werk maar vast voor m gedaan, we zullen wel zien of het werkt.
Ik zal morgen eens wat foto's maken

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Dutch John » 11 feb 2015, 19:50

Vorige week een kerkuilenkast getimmerd. Maten van internet geplukt. En een gekregen steenuilenkast opgehangen. Zangvogels hebben we hier meer dan genoeg, dus die zoeken het zelf maar uit. Kennelijk vinden zij voldoende nestgelegenheid.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3305
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Pietje » 11 feb 2015, 21:39

De plek van ophangen is net zo belangrijk als de vorm (inhoud / invliegopening). Schaduw, evt. ochtendzon, goede aanvliegroutes (meervoud) er naar toe, beschut/verstopt, genoeg struiken en genoeg eten in de directe omgeving. Je moet dus niet verbaast zijn dat als je er 5 ophangt, dat er maar 1 bewoond is. Maar dat kastje zal dan hoogst waarschijnlijk elk jaar bewoond zijn. De rest kan je ergens anders ophangen... ;-)
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

jwardenier
Berichten: 1463
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door jwardenier » 13 feb 2015, 09:45

Afgelopen tijd 12 kastjes gemaakt van hout dat een ander weg gooit , dakjes asfaltpapier overheen gespijkerd .
In het verleden maakten we ook elke voorjaarsvakantie kastjes , we kregen dan vakantie kinderen en hadden een mooie daginvulling en tegelijk leerden ze ook nog wat oven het dierenleven , de kasten van voorgaande jaren leveren informatie of en wie er gewoond had .
Veertjes soms nog een eischaal wat er gebruikt was als nestmateriaal , kinderen die hier al jaren geweest zijn maakten hele boekwerken en verzamelden allerhande, tot zelfs een bouwwerk van een wespenvolk dat een kastje uitgezocht had als woning .
Veel kastjes zijn bewoond een enkele is verbouw door een ander soort vogel dan oorspronkelijk de bedoeling was .
We zijn ons nu gaan toeleggen op vleermuizen en egels , zijn erg nuttige dieren .
We zitten in een gebied met erg veel overlast van engerlingen , de larve van de meikever.
Met behulp van de vele vogels blijft dit beheersbaar , nu gaan we kijken of de vleermuis de kevers weg vangt in de avondschemering . De egel graaft de larve op en pakt ook de in loofhout volgevreten ouderdieren als ze zich willen ingraven om eieren te gaan leggen .
Onze buren kunnen de grasmat bij gedeelten oprollen , de landbouwers rondom gebruiken middelen of verhuren hun grond voor aardappelteelt waar een erg giftig granulaat gebruikt wordt om het bodemleven te doden .
Vedder hebben we al vele jaren de ooievaar op een door ons van wilgentakken gevlochten nest , en zit de uil in de hanenbalken van het achterhuis , ze jagen bij ons nestelen een paar boerderijen verderop.Dan laten we vanaf het voorjaar de bovendeuren van de stal open om onze grootte vriend de zwaluw te verwelkomen , zij vangen meer vliegen dan een vliegstrip of andere middelen .
Tekening of grootte nestkastopening komt uit een blad of van internet , bouwtekening ooievaarsnest via ooievaars stadion de wijk .
Vleermuizenkast en engelonderkomen uit het boekje , mijn paradijs egel hok 4 paaen 2x2 m 1,5 hoog buitenwanden van ijzergaas maas min 6x6 vanaf 20 cm van de grond , dak naar het westen aflopend met gootje en regenwater naar een platte drinkbak met keien opgevuld , binnenin het hok 50 cm grof stro met daarbovenop takken tot 20 cm onder het dak . ideale broedplaats voor vogels en in de winter mooie voerder plaats . hopelijk bouwen velen van u met mij deze egel paradijzen. gr John

holtere
Berichten: 1173
Lid geworden op: 07 mei 2011, 18:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door holtere » 13 feb 2015, 10:19

@Dj,
Vorige week een kerkuilenkast getimmerd. Maten van internet geplukt. En een gekregen steenuilenkast opgehangen
Gisterenavond een "uilenavond" bezocht en dat was leerzaam! Wij hebben ook een steenuilenkast hangen waarin vorig jaar braakballen lagen, helaas is er geen broedsel geweest behalve dan een spreeuw! Ook goed want die staat behoorlijk onder druk!
Er is op die avond een model kast gepresenteerd met een steenmarter-bestendige opening. Zo'n aangepaste kast is geen overbodige luxe voor uilen want als steenmarter maak je graag een nest een kopje kleiner! Allemaal wel heel toevallig. Gisterenmorgen wilde ik naar mijn werk. Na honderd meter omgedraaid: de koelinglampjes branden rood! Terug en de auto van de missis maar gepakt. Wat blijkt nu een dag later: een steenmarter had een flinke klomp oud-eigengebakken brood in de motorruimte gesleept. Die klomp zat tussen de koelvinnen :shock: Meteen een verklaring waarom alle noten, die we voor de spechten ophangen, verdwijnen!
Overigens was al een paar jaar eerder een en ander aan isolatie weggevreten in de auto en hadden we een doodgereden steenmarter in de tuin liggen.
Aan de oost-oever van de Maas stikt het inmiddels van de steenmarters maar ze steken over richting.... :fff
Neem anders eens contact op met het IVN op het oude Nato-kamp in Gennep. Daar zit een uilenwerkgroep die met raad èn daad ondersteunen. Als er steenmarters bij jou zitten (ga daar maar van uit) dan kun je die geweldige uiltjes een dienst bewijzen. Geef die steenmarter maar een kippetje of zo :lol:

Grz,
Holtere

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Dutch John » 13 feb 2015, 10:43

John,

Vangen kraaien ook engerlingen? Ik zie ze hier op altijd dezelfde gedeeltes in weides pikken. Waar de vleermuizen en egels huizen weet ik niet. Heb er geen speciale voorziening voor gebouwd, maar ze zijn er wel. Ik vermoed dat de egels onder een wal met rot snoeihout huizen. Of in de oude houtwal.

De zwaluwen nestelen in hoofdzaak bij de buren, maar komen hier foerageren. Prachtig gezicht als ze in formatie over de vijver scheren en wat van het wateroppervlak stelen. Of met honderden hoog in de lucht maar wat rond vliegen. Een oude zwengelpomp is al 25 jaar het domein van koolmezen. De Hedera lijkt eigendom van het brutale winterkoninkje (waarvan ik vermoed dat ie liever als adelaar was geboren....) De mussen en spreeuwen kunnen nog steeds terecht onder de gevelpannen. Spechten in de Italiaanse populieren. Waar het ijsvogeltje woont, weet ik niet, maar hij komt soms in de vijver vissen.
De soorten die we een beetje in toom proberen te houden zijn ratten, woelmuizen, mollen, konijnen, merels en eksters. Een paar is prima, maar tientallen wil je niet.

Holtere,

M'n zwager vond laatst een kippenei onder de motorkap van z'n auto. Of dat van een marter was? Ik zei: "Nou, volgens mij leggen marters geen eieren...." Ik hoop dat ze hier nog even wegblijven, houd ze maar aan jullie kant van de Maas. En mochten ze een uilenkast kraken, prima, kan ik ze makkelijk vinden....

Ik had de lokale vogelwerkgroep gevraagd naar een uilenkast. Een jaar niks gehoord, toen nogmaals gevraagd. Was lastig, omdat wij net op de grens van twee regio's wonen. Dus Goegel gevraagd en die stuurde me naar vogelwerkgroep Nijmegen. Een dag later kreeg ik een deftige steenuilenkast thuisgebracht.....

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

holtere
Berichten: 1173
Lid geworden op: 07 mei 2011, 18:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door holtere » 13 feb 2015, 11:17

Tja, het blijven vrijwilligers... maar toch mooi dat je via een omweg een kast hebt! Die mensen vertellen je dan meteen een beetje hoe die moet hangen, met een uitloopje erbij enzo!
En mochten ze een uilenkast kraken, prima, kan ik ze makkelijk vinden....
Steenmarters nestelen trouwens niet in een uilenkast maar ze vreten de uilskuikens op! Je vind dan een aantal uilskuikens met de kop er afgebeten. Waarschijnlijk naast een voorraadje muizen met ook de koppen er af (Uilen hebben een flinke voorraad muizen liggen en beginnen ook aan de kop en dan langzaam naar achteren)
Overigens: steenuiltjes eten erg veel insekten en jagen vaak lopend op de grond.

Kraaien (achtigen) zijn dol op engerlingen. Ze ploegen hele sportvelden om!

jwardenier
Berichten: 1463
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door jwardenier » 13 feb 2015, 12:39

D J kraaien eten ook wel laven en of kevers , mits ze aan de oppervlakte komen .En dan heb je al veel schade .

Holtere .Tegen steenmatter vraat in auto wordt wel een w c blokje gehangen , de geur schijnen ze niet zo prettig te vinden .

Brit
Berichten: 799
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch
Contacteer:

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Brit » 13 feb 2015, 19:50

Ik heb kauwtjes wel zien grazen naar engerlingen, maar spreeuwen zijn toch de absolute kampioenen.... maar er is tegen die tijd al veel schade aan je gras. Let bij graafwerkzaamheden eens of je beschimmelde of donker gekleurde engerlingen tegen komt. Deze niet weggooien of aan de vogels voeren, maar gewoon weer terug in de grond....
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....

jwardenier
Berichten: 1463
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door jwardenier » 13 feb 2015, 21:17

Brit , ik had eens gehoord dat er een schimmel is die engerlingen aantast , helaas ben ik dit nog niet tegen gekomen .
Ik ploeg met paard en als een voor klaar is loop ik die wel eens na om de engerlingen op te pakken .
In het verleden hadden we wel eens een emmer vol na een dagje ploegen, meestal krijg ik hulp van juffrouw ooievaar maar die is ook graag aanwezig als de overburen de 5 schaar wentelploeg door de grond trekken , eerder hadden we zwermen meeuwen maar die zijn verhuist nu de vuilstort gesloten is . Ook zetten we de varkens wel eens op een stuk grond waar veel schadelijke insecten zijn , maar dit kan ook alleen na de oogst en dan is de schade er al en zitten de larven erg diep .Spreeuwen nestkasten zijn de volgende die ik maak ,eerst een egel verblijf, Ik hoop dat de vleermuizen en egels me kunnen helpen , ik vind deze dieren erg boeiend en hoop ze een goed verblijf op mijn bedrijfje te kunnen bieden .Mocht nog iemand ideeën hebben hoor ik die graag b v tekeningetje van vleermuis keldertje
Na dat de grote bedrijven vorig jaar het granulaat mee gezaaid hadden werd het hier erg stil , ik denk dat veel zangvogels egels en vleermuizen en andere insecten etende dieren net als onze ooievaars jongen gestorven zijn aan dit gif .
De landbouwer schermt met dat het een toegestane stof is en hij geheel legaal te werk gaat , ik kan duizenden kastjes ophangen vogels voeren en nog zo mijn best doen , als de moderne boer niet stopt met het vergiftigen van de bodeminsecten kan ik beter met paard en wagen water naar de zee gaan rijden . Ik heb dan ook hulp gevraagd ,zelfs bij politicus, maar zo als altijd moeten er eerst doodden vallen .
Maar waar maak ik me druk over ,als Mccain maar een onbeschadigd aardappeltje krijgt , jantje beton weet niet wat er gebeurt met zijn patatje Net zo min als er geen weet is van het feit dat de grote kalvermesterijen geen kalfjes meer onder de 25 kg aan nemen en deze nu afgemaakt worden , Het bewijs staat hier op stal ,een kalfje geboren uit 2 Ling zou doodgemaakt worden omdat hij te licht was en geld zou gaan kosten om het dier groot te brengen . We hebben 2 zak poedermelk gevoerd , kosten 120 euro ,nu eet hij hooi en wat graanvlokken en zal hij uitgroeien tot os, Geld maakt schijnbaar gelukkiger . gr John

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Dutch John » 14 feb 2015, 08:51

Yep, altijd weer dat verrekte geld. Het lijkt wel of het moderne leven alleen nog daarom draait. Heb je andere idealismes, dan wordt je voor gek versleten of opgesloten.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

gerard
Berichten: 551
Lid geworden op: 16 jan 2007, 13:29

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door gerard » 14 feb 2015, 19:33

Dutch John schreef:Ik had de lokale vogelwerkgroep gevraagd naar een uilenkast. Een jaar niks gehoord, toen nogmaals gevraagd. Was lastig, omdat wij net op de grens van twee regio's wonen. Dus Goegel gevraagd en die stuurde me naar vogelwerkgroep Nijmegen. Een dag later kreeg ik een deftige steenuilenkast thuisgebracht....
John,
Dit jaar hebben “mijn” Steenuilkuikens een wonderbaarlijke start gemaakt. Het ieder jaar weer ijverige mannetje had als voorraad voor z’n kroost al 32 muizen klaarliggen. Bij het ringen bleken de uilskuikens dan ook fors zwaarder dan normaal.
groet,
Gerard
Bijlagen
DSCF1940_1024x768.JPG
DSCF1942_1024x768.JPG
DSCF2115_1024x768.JPG
DSCF2114_1024x768.JPG

Brit
Berichten: 799
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch
Contacteer:

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door Brit » 14 feb 2015, 19:37

Geweldig, nooit geweten dat ze al op voorhand jagen. Beesten zijn toch een hoop slimmer dan we ze over het algemeen geven... :geek:
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....

holtere
Berichten: 1173
Lid geworden op: 07 mei 2011, 18:23

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door holtere » 14 feb 2015, 19:43

Als ze in friesland die foto's zien krabben ze zich misschien wel achter de oren met die muizenplaag....
Toch wat meer bomen zetten en wat minder stropen misschien :mrgreen:

Grz,
Holtere

gerard
Berichten: 551
Lid geworden op: 16 jan 2007, 13:29

Re: Nestkasten/vogelhuisjes

Bericht door gerard » 14 feb 2015, 21:22

@Brit,
Steenuilmannetjes beginnen meestal een week voor het uitkomen van de eieren extra voorraad binnen te brengen. Bij ons viel dat samen met de eerste snee van het gras (1e x maaien) bij de buurboer, de muizen in de kale wei waren dus min of meer voor het oprapen.
@Holtere,
De Kerkuilen (veldmuisspecialist no1) in Friesland zouden dit jaar wel eens grote legsels kunnen gaan laten zien (+/-10 eieren tegen 4-7 normaal) en ook meerdere broedsels (tot zelfs 3x). Het kan daar voor de uilen dus een bijzonder goed jaar worden. Maar……als de boeren de muizenplaag met gif gaan bestrijden kan dit voor alle uilensoorten ook nog wel eens, vanwege het stapelvoedsel, heel nadelig uit gaan pakken en soorten zelfs decimeren.
groet,
Gerard

Plaats reactie