Temperatuur meten met 1-wire

vervoer (elektrische auto's, ligfietsen e.d.) en techniek

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
sathopper
Berichten: 214
Lid geworden op: 14 sep 2011, 07:48
Locatie: Friesland
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door sathopper »

Na wat googlen is het mij wel duidelijk dat meerdere 1wire sensoren op één Arduino poort veel problemen kan geven.
Logisch omdat deze poorten gewoonweg niet geschikt zijn om aan een lange draad te knopen.

Hiervoor zijn speciaal driver IC's beschikbaar zoals o.a. de DS2480B.
Echter deze drivers leveren allemaal een aparte TX en RX aan de controller.
Hiervoor zal dus een nieuwe library moeten komen (of de huidige aanpassen).

Ik ga nog wel even proberen of de I2C P82B715 extender hiervoor kan misbruiken. :)

gr

SH
--- 100L Solesta zonneboiler en 120L boiler verwarmt door Hout CV ---
--- Arduino controlled PER EKO Hout CV + 1000L buffer ---
--- Evergreen Solar Zonnepanelen (10x215Wp) AEG Protect PV2000 inverter ---
--- Een niet ecologisch maar wel leuk project ---
Gebruikersavatar
sathopper
Berichten: 214
Lid geworden op: 14 sep 2011, 07:48
Locatie: Friesland
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door sathopper »

P82B715 als wire driver.GIF
P82B715 als wire driver.GIF (10.5 KiB) 8907 keer bekeken
Het werkt om een P82B715 te gebruiken om een 1Wire bus mee aan te sturen.
De signalen op de scope zien er goed uit. Nu hangen de sensoren niet rechtstreeks aan de ATMega wat mij een doorn in het oog was.

Zie schema voor de liefhebber :D

Gisteren uit China voor de belachelijke prijs van 5,44€ totaal incl verzendkosten 5 x een DS18B20 in een metalen behuizing binnen gekregen :) en ze werken ook nog eens prima. Bij Conrad ietsje duurder :roll:
Bijlagen
DS18B20.JPG
DS18B20.JPG (11.06 KiB) 8907 keer bekeken
--- 100L Solesta zonneboiler en 120L boiler verwarmt door Hout CV ---
--- Arduino controlled PER EKO Hout CV + 1000L buffer ---
--- Evergreen Solar Zonnepanelen (10x215Wp) AEG Protect PV2000 inverter ---
--- Een niet ecologisch maar wel leuk project ---
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8540
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door kockie »

En heb je de software nog moeten aanpassen? Wat is nu het voordeel van deze schakeling? Betere signalen?
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Gebruikersavatar
sathopper
Berichten: 214
Lid geworden op: 14 sep 2011, 07:48
Locatie: Friesland
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door sathopper »

kockie schreef:En heb je de software nog moeten aanpassen? Wat is nu het voordeel van deze schakeling? Betere signalen?
Nee dit werkt zonder aanpassing. Wat mij stoorde is dan de sensoren met flink wat meters draad rechtstreeks aan de processor geknoopt zijn. Dit is in principe NOT DONE in de prof. industrie.
Op de Seeeduino zit een SMD (PLCC) chip die ik als deze stuk gaat niet kan vervangen. Dan vervang ik liever een P82B715.
Daarom zijn er volgens mij veel problemen met de sensoren op deze manier (statische elektriciteit, Inductie spanningspieken ed.

Wat ik ook gebruik en niet in het schema heb gezet zijn diodes in sper over de voeding en signaal draden voor extra ESD beveiliging. Dit is altijd een goede meest éénvoudige beveiling.

Zie foto van mijn nieuwe Seeeduino besturing.


zie bijlage voor de diode beveiliging.
gr
SH
Bijlagen
ESD-duino.JPG
p82b715.gif
--- 100L Solesta zonneboiler en 120L boiler verwarmt door Hout CV ---
--- Arduino controlled PER EKO Hout CV + 1000L buffer ---
--- Evergreen Solar Zonnepanelen (10x215Wp) AEG Protect PV2000 inverter ---
--- Een niet ecologisch maar wel leuk project ---
roger de poger
Berichten: 46
Lid geworden op: 30 mar 2013, 09:59

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door roger de poger »

kockie schreef:Iedere 2 minuten worden alle sensoren uitgelezen en worden de gelezen waarden in een mysql database gezet. Vanuit deze database worden dan met dtgraph, op aanvraag, grafiekjes gecreëerd.
Hi Kockie, dit is precies waar ik ook mee bezig ben. Zonnekollektoren op het dak, Oost-west schakeling, CV ondersteuning en tapwater. Er liggen sinds vorig jaar ook PV panelen op het dak maar de monitoring daarvan (Solarmax 3000S) draait al soepel. Nu gaan we voor warmwater :-)
Echter, meten = weten!
Ik heb een 20tal DS18B20 sensoren, een draaiende Ubuntu 12.04 server met Digitemp en MySQL. Voor de graphs heb ik ook DTGraph op het oog maar de installatie van DTGraph geeft problemen. En wel bij het afvuren van de drie .sql scripts om de tabellen te creëren. Ik krijg het niet opgelost en weet ook niet wat het probleem zou kunnen zijn.
Kan die handige buurman van jou nog es helpen, óf; mag ik een kopie van jouw database. Dan heb ik de juiste tabellen. De data boeit me niet, dat spreekt voor zich.

Als het werkend te krijgen is, wil ik best een mooie uitgebreide tutorial schrijven voor derden...
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8540
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door kockie »

arduinotest2.sql.zip
(1.04 KiB) 246 keer gedownload
Bij deze. Dit is alleen de database structuur. We hebben de database wel wat uitgebreid, omdat we ook schakelen met deze database.

Die tutorial hou ik je aan!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
roger de poger
Berichten: 46
Lid geworden op: 30 mar 2013, 09:59

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door roger de poger »

Ha, dank!
Kreeg jij DTGraph meteen draaiend? Ik heb het namelijk op een paar systemen geprobeerd maar ik liep telkens vast op die sql scripts. Ik laat je weten hoe ik vaar!
roger de poger
Berichten: 46
Lid geworden op: 30 mar 2013, 09:59

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door roger de poger »

Nou...
database zat er zo in, waarvoor mijn dank!
ik zie nu ook wat er niet klopte aan de initiële scripts.
echter, nu krijg ik een half werkende dtgraph te zien.
blijkt dat dit pakketje toch heel gevoelig is voor dependencies en versienummers.
ik krijg stellig de indruk dat dtgraph nooit geëvolueerd is met de tijd.

welk OS versie gebruik jij?
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8540
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door kockie »

Ik gebruik een of andere ubuntu versie, geen idee welke precies... Alle dependencies vervullen was wel een hele klus, maar door alle foutmeldingen in google te plakken was het bij mij zo gebeurd....
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
roger de poger
Berichten: 46
Lid geworden op: 30 mar 2013, 09:59

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door roger de poger »

...ik vrees op zoek te moeten naar een nerd om dit werkend te krijgen...
het gaat mij boven de pet!
debuggen op de commandline is niet mijn grootste hobby.
als je iemand weet... (en het mag best wat kosten)

dank en groet!
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8540
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door kockie »

Heb je toegang tot je linux machine (ssh en poort 80)? Ik wil wel eens een poging wagen; heb het al eerder werkend gekregen :geek: .

Ik ben (al) mijn metingen aan het overzetten naar een virtuele machine. Gemakkelijk backuppen en zo over te zetten op iedere willekeurige computer.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
roger de poger
Berichten: 46
Lid geworden op: 30 mar 2013, 09:59

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door roger de poger »

Met hulp van Kockie is eea werkend gekregen. Hij stelde eerst een blauwdruk van de tabelindeling beschikbaar, en vervolgens een gevulde database. Toen bleek dat de backend werkte (SQL en PHP). Het probleem zat dus in de poller die de gegevens van Digitemp in SQL zet. Na enig zoeken bleken er her en der wat komma's en punten niet goed te staan. Al met al een terechte beta-versie.
dylantje
Berichten: 3
Lid geworden op: 31 mar 2013, 20:25

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door dylantje »

Is er misschien een compleet pakket beschikbaar..
Een arduino sketch incl database...
Zodat eea op elkaar ingesteld is....
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8540
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door kockie »

viewtopic.php?f=6&t=2254&hilit=regelen+arduino#p28726 Daar vindt je mijn sketch + zooi op de server. Dtgraph is elders te downloaden.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Ruuben
Berichten: 1801
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: Temperatuur meten met 1-wire

Bericht door Ruuben »

William schreef: 22 apr 2011, 19:52 Hallo,

Ik heb inmiddels alles aangeschaft:
De iButton 1-wire adapter en de DS18s20 sensors:
DS9490R.jpg
Vervolgens drivers geïnstalleerd voor Windows 7 x64 en mijn eerste programma gemaakt in Delphi.
Hieronder een schermdump van mijn test programma.
TestProgram.jpg
Ik moet zeggen dat ik tot zo ver erg tevreden ben over de werking van dit alles.
Bedankt Kockie voor het delen van deze info!
Hoe heb je die buffer zo mooi meekleurend gekregen?
Plaats reactie