Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er nu

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door Dutch John » 20 nov 2016, 20:22

Tijdslijn: de laatste gemengde bedrijven stapten ongeveer 50 jaar geleden over naar een specialistische vorm. Over 20 jaar zijn ze weer algemeen geaccepteerd. Zal geen weelde zijn, maar dat is boerenbestaan nooit geweest.

Ik heb niets meer met verdienmodellen, op het moment dat er een uitwisseling tussen "nieuwe" of alternatieve economie en de "oude", versleten huidige economie gaat. Als iemand iets van mij over wil nemen en ik kan het missen, dan mag hij of zij het hebben. Zit er teveel werk in, of is het nog te vers om zo af te staan, dan wil ik een equivalent voor de arbeid ontvangen. Dus heb ik ergens een dag tijd inzitten, dan wil ik die dag terug. Of het dagloon van de koper. En dan blijkt dat beide economieën elkaar nog steeds bijten.

Op het moment dat rendement de zaak moet gaan redden, heb je verloren. Kijk naar de natuur. Als een paardenbloem al zijn energie in één zaadje gaat stoppen in plaats van in duizenden, dan is het gedaan met de soort.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3298
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door Pietje » 20 nov 2016, 21:18

Dutch John schreef:Tijdslijn: de laatste gemengde bedrijven stapten ongeveer 50 jaar geleden over naar een specialistische vorm. Over 20 jaar zijn ze weer algemeen geaccepteerd. Zal geen weelde zijn, maar dat is boerenbestaan nooit geweest.
Dat op zich is al vreemd. Een boer zorgt voor de eerste levensbehoeften van de maatschappij en krijgt daar niet een evenredige vergoeding voor...
En dan blijkt dat beide economieën elkaar nog steeds bijten.
Ik moet opeens denken aan dit filmpje:

-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

JantjeV8
Berichten: 3459
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door JantjeV8 » 21 nov 2016, 07:52

Pietje schreef:Dat op zich is al vreemd. Een boer zorgt voor de eerste levensbehoeften van de maatschappij en krijgt daar niet een evenredige vergoeding voor...
Puur voor het product wel. Maar alle randverschijnselen er omheen moeten uit diezelfde kilo vlees, onsje tomaten, liter melk gehaald worden. En die randverschijnselen zijn niet productief, dus die brengen niet hun eigen geld op en hebben zich via staatssteun hun bemoeienissen dermate er tussen weten te manoeuvreren dat hun gage als 2e, direct na de belastingdienst worden veilig gesteld. De boer hangt aan de laatste mem, zelfs van z'n eigen koopwaar.

Al die splintergroeperingen die er tussen zitten, niet alleen in de agrarische sector, maar in de bouw verzuipt het er ook van, brengen niets dan een boel ellende. Die moeten er tussenuit gestreept worden. Ze kunnen d'r eigen broek niet eens ophouden, maar wel jou de les komen lezen.

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door Dutch John » 21 nov 2016, 08:24

Precies, er hangt veel teveel franje tussen dat wel vreet, maar weinig toevoegt. Neem daarbij nog dat voedselproductie steeds goedkoper kon worden, geholpen door de lange hefboom van fossiele energie, waardoor schaalvergroting de menselijke maat deed verdwijnen, wat weer leidde tot overproductie.

We kennen diep in ons hart de waarde van voedsel. Logisch, want zonder ga je dood. Maar de prijs is inmiddels zo verwaterd, dan we die waarde niet meer als zodanig herkennen. Het is maar een klein postje in het uitgavenpatroon en letterlijk op elke hoek van de straat verkrijgbaar, dus waarom zorgen maken?

Waar het eindigt hangt geheel af van waar we qua energie naartoe gaan. En qua beschaving. Mocht kernfusie o.i.d. ooit operationeel worden, dan zal voedsel goedkoop blijven, vermits we niet tegen andere aardse grenzen stoten. Vallen we terug naar het niveau van 250 jaar geleden, dan wordt voedsel duur. Of de boeren daarvan profiteren is de vraag, want voedselproductie zal spierkracht vragen. Wat weer leidt tot kleine opbrengsten. Als we terug gaan naar stammen (zie topic boekbespreking: Beyond Civilization) dan is voedsel weer gratis. Zoals het altijd geweest is tussen periodes van beschaving.......

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

jwardenier
Berichten: 1461
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door jwardenier » 21 nov 2016, 08:33

De boeren bedrijven krijgen zoveel steun uit de E U , bedrijfsgebonden rechten dat ze niet op eigen benen kunnen staan .
Via de gecombineerde opgave moet alles opgegeven worden , de rechten worden uitbetaald per gewas of in de vorm van melk premie .
De bedragen lopen echt hoog op , 3 gezinnen in de bijstand zouden ruim kunnen leven van het subsidie bedrag wat een gem klein bedrijf ontvangt .
Een boer is meer een boekhouder geworden , als geen ander weten ze hoe de Europese subsidie regelingen in elkaar zitten ,en weten ze daar het beste rendement uit te halen , zolang ze klagen gaat alles goed , boeren die niet meer klagen ,daar is het mis .
uitbereiding wordt nog steeds gestimuleerd , als ik vandaag stop heb ik spoedig een buur op de stoep staan om de rechten ,mest dierrechten en fosfaat en ammoniak ,kunnen ze er 10 koeien bij houden ,de melk probeert men weer gequoteerd te krijgen ,vermoedelijk via een melkfosvaat , wie het nu heeft is straks koopman .
Ik zie voorlopig geen verandering op komst ,alleen steeds meer schaalvergroting .
Ook de gem leeftijd van de boer 55 zonder opvolger zal hier een bijdrage aan leveren .

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door alefarendsen » 21 nov 2016, 09:55

jwardenier schreef: Ik zie voorlopig geen verandering op komst ,alleen steeds meer schaalvergroting .
Ook de gem leeftijd van de boer 55 zonder opvolger zal hier een bijdrage aan leveren .
Weet je, ik zou het graag anders zien. Ik zou graag zien dat we versneld naar kleiner, simpeler en lokaler toegaan en dat de situatie rondom gebrek aan opvolgers, gebrek aan marge, et cetera hier aan zou bijdragen. Maar ik ben bang dat je gelijk hebt.

Ik zie het hier om me heen ook. In een polder waar 50 jaar geleden nog 20 boeren zaten zijn er nu nog 7. Hiervan zijn er 3 of 4 vanwege gebrek aan opvolging of gebrek aan schaal (en dus netto te weinig over onder de streep) binnen nu en max 20 jaar buiten bedrijf.

2 anderen zijn nu al aan het investeren en aan het opschalen om dat gat te vullen.

Intussen staan nauwe bestemmingsplannen alternatief gebruik in de weg zodat zelf de kleine 'land holdings' die er nog zijn voor bijna niets anders gebruikt kunnen worden dan veehouderij.

En als klap op de vuurpijl zijn (naast de boeren, die hun lifestyle verliezen, en daar zijn ze - terecht - zuinig op) de banken degene die het systeem in stand houden. Gaat de boel onderuit, dan zijn zij de grootste verliezers met alle financiering die ze verstrekt hebben.

gr.,
Alef

p.s. mocht intussen iemand een stuk land te koop hebben / weten in de buurt van Muiden / Weesp, ik hou me aanbevolen. Dit om alternatieven op te zetten ;-).

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door alefarendsen » 21 nov 2016, 10:00

Dutch John schreef: Persoonlijk denk ik dat we qua tijdslijn dichterbij het kleine gemengde bedrijf zijn, dan er vanaf. Niet omdat ik dat wil, maar omdat ik geen alternatief kan bedenken.
Tsja, ik zou het graag zo zien, inderdaad sowieso omdat er geen alternatief is. En als er dan geen alternatief is, dan maar kleinschalig, lokaal en simpel.

Ik zie ook veel mensen om me heen die er zelf maar wat graag in zouden willen stappen. De Warmonderhof (biologisch dynamische landbouwschool) puilt uit van de nieuwe studenten, jong en oud wil aan aan de slag. Land is echter niet te krijgen, of alleen maar te pachten. En waar wel te koop schreeuwend duur of niet bruikbaar.

Ik zou graag zien dat we een snelle transitie doormaken, maar zie ook heel veel barrières die zo'n transitie in de weg staan (bah, ik word oud :( ).

gr.,
Alef

jwardenier
Berichten: 1461
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door jwardenier » 21 nov 2016, 12:47

Ik zie het zo , men heeft door de hoge grondprijs en prijs voor rechten en dus subsidie een uitsterving beleid gecreëerd.
Als boer zou je een kind moeten hebben ,een zoon , dochters trouwen buiten familienaam ,dus weg er mee .
Die zoon zouden ze het boer zijn er in moeten stampen ,gelijktijdig een spaarpot opbouwen om de successie rechten te betalen bij het vererven van , zo niet kan de volgende naar de bank en komt de neerwaartse spiraal geld lenen groter worden om dit te kunnen betalen en dus weer geld lenen .
Ik heb in mijn jongere jaren ook wel gekeken of grootvaders bedrijfje over te nemen was , helaas onbetaalbaar .

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door Dutch John » 21 nov 2016, 13:35

Grondprijzen komen ooit weer terug op aarde. De feitelijke waarde wordt uiteindelijk bepaald door de opbrengst die je eraf kunt halen. Zonder fossiele input is dooie grond niet veel waard.

Misschien moeten we het complete huidige bedrijfsmodel met alle regeltjes en subsidies negeren. Een particuliere hobbyboer, die wat van zijn opbrengst verkoopt, fietst met twee geheven middelvingers overal tussendoor. Niet dat het veel brengt, maar je moet ergens beginnen. Lomp traliewerk kan een olifant tegenhouden. Maar geen muis.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door alefarendsen » 21 nov 2016, 14:53

Dutch John schreef:Misschien moeten we het complete huidige bedrijfsmodel met alle regeltjes en subsidies negeren. Een particuliere hobbyboer, die wat van zijn opbrengst verkoopt, fietst met twee geheven middelvingers overal tussendoor. Niet dat het veel brengt, maar je moet ergens beginnen. Lomp traliewerk kan een olifant tegenhouden. Maar geen muis.
Eens! Is ook ongeveer wat wij hier voor ogen hebben. Maar zelfs een hobbyboer heeft best wat kapitaal nodig (die luxe hebben wij een klein beetje) om het een beetje aantrekkelijk te kunnen maken. Toegegeven, buiten de Randstad is het makkelijker.

Overigens wat concreter zijn de straightforward manieren dan fruit / producten uit de boomgaard, groente et cetera uit de moestuin. Brood doen we hier al (30 per week) en we zitten zelf te denken aan op iets grotere schaal kippen te gaan houden (ook voor vlees). Ik heb het idee dat je daar redelijk makkelijk onder de radar kan blijven (tenzij je boven 250 komt).

Hebben jullie nog andere ideetjes waarmee je relatief gemakkelijk tussen de tralies door kan blijven navigeren?

Overigens een klein beetje off topic, maar we hebben een tijdje in Italië gezeten en daar is het kleinschalige schering en inslag. Ik miste Nederland te veel, vandaar dat we terug zijn.

Ik vond het contrast tussen Frankrijk en Italië groot. Gemiddelde land holding per bedrijf is in Italië 6 keer zo laag (~10ha) als in Frankrijk (~60ha). Gevolg is dat er in Italië veel minder ontvolking is (is mijn idee) op het platteland dan in Frankrijk. Wetgeving en subsidies zijn heb ik het idee ook ingericht om land holdings niet te hoog te laten worden, of in ieder geval kleine holdings ook te helpen (denk aan agriturismo wetgeving).

Alef

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3298
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door Pietje » 21 nov 2016, 17:28

Verhuizen naar goedkopere regio's en gaan met die banaan..? :fff

Geld (oude economie) is een vervelende factor. Wij hebben al onze schulden afgelost, en daarmee krijg je opeens zeeën van tijd (mits je in staat bent je inkomen naar je uitgaven aan te passen). Dat aflossen is een dikke rijstebrij-berg, maar erachter is inderdaad een soort van luilekkerland. Niet op de decadente manier waarop luilekkerland vaak wordt uitgebeeld, maar er ligt een leven waarin je uit vrije wil keuzes maakt, en zelf de gevolgen van die keuzes ondergaat. Een rijk leven....

John Wardenier heeft een keer geschetst hoe hij met zijn mini-gemengd-boerenbedrijf in allerlei regelgeving (met handhaving) verzeild raakte, omdat het net even groter was dan hobby. Je bent dus al snel geen muis meer...
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

passevite
Berichten: 28
Lid geworden op: 21 nov 2016, 13:17

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door passevite » 21 nov 2016, 17:33

Nou goed,

Stel je bent een schuldenvrije jonge twintiger, maar je hebt ook nog niets verworven, hoeveel kost je dan zo'n 'plak' in Nederland ? En hoe ga je dat als muis bij elkaar harken ?

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door alefarendsen » 21 nov 2016, 19:45

Pietje schreef:Verhuizen naar goedkopere regio's en gaan met die banaan..? :fff

Geld (oude economie) is een vervelende factor. Wij hebben al onze schulden afgelost, en daarmee krijg je opeens zeeën van tijd (mits je in staat bent je inkomen naar je uitgaven aan te passen). Dat aflossen is een dikke rijstebrij-berg, maar erachter is inderdaad een soort van luilekkerland. Niet op de decadente manier waarop luilekkerland vaak wordt uitgebeeld, maar er ligt een leven waarin je uit vrije wil keuzes maakt, en zelf de gevolgen van die keuzes ondergaat. Een rijk leven....
Ik was niet helemaal duidelijk; we zitten in ongeveer dezelfde situatie. Nul schulden, stuk land en boerderij in bezit. Dat verhuizen dat hoeft dus niet meer :wink:

Wat dat betreft:
Pietje schreef:John Wardenier heeft een keer geschetst hoe hij met zijn mini-gemengd-boerenbedrijf in allerlei regelgeving (met handhaving) verzeild raakte, omdat het net even groter was dan hobby. Je bent dus al snel geen muis meer...
ben ik wel benieuwd dat geschets van John. Ik zocht even, maar kon geen topic vinden. Iemand anders een linkje?

Alef

mro
Berichten: 611
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door mro » 21 nov 2016, 20:22

passevite schreef:Nou goed,

Stel je bent een schuldenvrije jonge twintiger, maar je hebt ook nog niets verworven, hoeveel kost je dan zo'n 'plak' in Nederland ? En hoe ga je dat als muis bij elkaar harken ?
Niet evident, er zit momenteel zodanig veel cash bij de rijke mensen dat ze zelf niet meer weten wat ze er mee moeten aanvangen, daarom kopen ze maar grond, huizen, appartementen,... bij gebrek aan beter.

Bovenstaande heb ik dus letterlijk horen vertellen door iemand en hij sprak ook in naam van zijn omgeving: vrienden, famillie,...

Ik erger mij ook keihard aan personen/firma's die denken dat ze zich tussen mij en mijn klanten moeten wringen. Dan nog met argumenten als: een stielman kan niet goed afspraken maken, is niet in staat om zelf te communiceren met zijn klanten,... dat gaat veel beter met onze app/website. Op het randje van maffia-praktijken.
Zelfde met banken: ze kunnen het zodanig aan boord leggen dat mensen tegenwoordig geloven dat je geen bedrijf(je) kan hebben zonder er voor te lenen, want dan ben je geen echte ondernemer...

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Melkboeren etc. Boerin Agnes: Nieuwe kleren kopen zit er

Bericht door alefarendsen » 21 nov 2016, 20:32

passevite schreef:Nou goed,

Stel je bent een schuldenvrije jonge twintiger, maar je hebt ook nog niets verworven, hoeveel kost je dan zo'n 'plak' in Nederland ? En hoe ga je dat als muis bij elkaar harken ?
Tsja, goede vraag. Toch maar een baan zoeken, iets kopen en als een dolle gaan aflossen...?

Wat kost zoiets? Ligt er aan waar, en wat je hebben wilt. Noord-Oost Groningen is heel wat anders als onder de rook van Amsterdam. Kan een factor 3 schelen.

gr.,
Alef

Plaats reactie