Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Onder dit forumonderdeel vallen alle vormen van zelfopwek, onder andere windenergie, waterenergie, wkk's (zelf stroom draaien), zonne-energie etc.

Moderator: Moderators

Dick
Berichten: 37
Lid geworden op: 09 aug 2012, 15:29

Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Dick » 09 aug 2014, 21:01

Hoi, het is alweer een tijd geleden dat ik hier op dit forum een vraag stelde. Even kort door de bocht, ben drie jaar geleden geëmigreerd naar Zweden, heb daar diep in een bos een stukje grond gekocht en heb daar een huis gebouwd. Huis / blokhut van 70 vierkante meter en heb 30 ton hout gestapeld, het bouw proces is volledig handmatig geweest, boomstammen verplaatsen en stapelen hebben we volledig met een houten driepoot gedaan en een hijs blok uit een garage.

Energie wat we hebben is zomers ruim voorhanden middels vier zonnepanelen, omdat de zon zomers nauwelijks ondergaat hebben we een overschot. Opvang op vier grote accu's. S'winters hebben we wel een probleem, dan komt de zon nauwelijks boven de bomen uit en bestrijkt het de panelen amper! Dan moeten we terug vallen op een generator die de accu's vult. En dat doen we liever niet, aller eerst een pokke herrie en ten tweede de brandstof, niet dat het veel is maar doe ik liever niet. Mijn vraag, wat kan ik doen om de winter maanden de energie stabiel te houden? Windmolen gaat niet, krijg ik geen goed keuring voor, ook al woon ik ver weg, het is niet mogelijk. Daar bij de bomen om ons heen zijn zeker dertig meter hoog en een mast van die grote... Anyway, wat heb ik in de winter maanden wel, een hout kachel die het huis warmt, deze brand van vroeg tot laat, het wordt hier erg koud, min dertig is niet vreemd.

Dus, ik heb veel warmte, door middel van een kachel. Heb drie jaar geleden ook al een gelijkwaardige vraag gesteld en heb toen een aardige vent gesproken die met een stoom machine bezig was gekoppeld aan een generator! Helaas ben ik daar niet verder mee gekomen, ben zijn gegevens kwijt geraakt enzovoort...

Dus, wat is voor mij een manier om energie op te wekken? Thermo-electric generator? Of mis ik iets anders, graag jullie wijze advies of tip.

Ik dank u, warme groet uit Zweden
Dick

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Dutch John » 10 aug 2014, 06:46

Da's nog best lastig. Een windturbine zou de eerste keuze zijn, maar kan niet. Over Peltier cellen wordt veel geouwehoerd, maar nog weinig praktisch werkende resultaten. Je hebt een hoog en constant temperatuurverschil nodig. Dat betekent constant stoken en aan de andere zijde van het element constant koelen. Leuk om mee te experimenteren, maar ik neem aan dat je liever iets zoekt dat meteen - en gegarandeerd- werkt.
De generator aandrijven met een stoommachine kan, maar ook dat wordt een groot zelfbouwproject, dat je bovendien veilig moet uitvoeren. Misschien dat er kant en klare sets te koop zijn in de wereld, maar ik vermoed dat die kostbaar zijn. Het zijn geen verbrandingsmotoren die in series van miljoenen stuks gaan.

Eenvoudige oplossingen zijn er niet, behalve die je nu al hebt.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

jwardenier
Berichten: 1461
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door jwardenier » 10 aug 2014, 09:07

Hoi , ik was eens bij een camping eigenaar , die had omdat hij hoge bomen heeft welke de winterzon tegenhouden , een zone set op een gekromde ijzeren paal staan . Zou dit een oplossing kunnen zijn ? je zou het zo kunnen plaatsen en afstellen op de winterzon zodat er dan ook stroom is . Ik neem aan dat je een open plaats hebt omdat de panelen nu ook zon vangen ..Gr J W

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3298
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Pietje » 12 aug 2014, 13:08

Als stroom zo belangrijk is, dan lijkt me een windmolen de makkelijkste manier. Oftewel: even werk steken in het verkrijgen van toestemming.

Verder zou je peltier elementen kunnen overwegen te maken. Ze zijn vast zelf te solderen, en met voldoende soldeerwerk kan je er vast een bruikbare spanning van maken. Maar ik heb er geen ervaring mee.
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

Sandman79
Berichten: 971
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Sandman79 » 12 aug 2014, 13:13

Soms is even werk steken in het bekomen van een toestemming, gewoonweg onmogelijk Pietje. Ik denk dat men in Nederland daar heel wat toleranter tegenoverstaat dan in veel andere landen. Ik krijg thuis bij mij in België zoiets bvb onmogelijk vergunt. Hoeveel werk ik er ook in zou steken.

Over stoom ben ik ook wel eens aan het denken, ik geloof dat er relatief goedkope machines te koop waren in india...


Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8186
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door kockie » 12 aug 2014, 14:07

Ik heb al eens gelezen dat machines uit India geleverd worden incl het bij het gieten gebruikte vormzand.... Voorzichtig zijn dus...
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter

Albert van WdJ
Berichten: 1421
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Albert van WdJ » 12 aug 2014, 21:31

@Dick,

Kun je wat foto's van de omgeving en van het huis in deze draad zetten.
Dan kunnen we ons een voorstelling maken van het geheel.

Je hebt toevallig geen stromend (afwaterings)beekje lopen in de buurt?
Daar kan je nl prima stroom mee opwekken.

Albert
Change, before you have to.

Dick
Berichten: 37
Lid geworden op: 09 aug 2012, 15:29

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Dick » 12 aug 2014, 21:51

Heren dank voor jullie reactie!

Antwoord op wat reacties: omdat het gebied waar we wonen een Zgn "Natura 2000" gebied is krijgen we geen vergunning voor een windmolen. Uitgesloten. Maar omdat het eigenlijk heel ver is van de bewoonde wereld durf ik wel om heel eigenwijs te zijn en toch een windmolen te plaatsen, maar dan niet een enorm diameter! Nee gewoon een kleine, zoiets als dat op een zeilboot, je kent ze wel. Maar, is dat wel voldoende dan? En krijg ik dan de energie die ik mis? Het is voor mij een materie die ik. Niet zo begrijp. Dus reacties hierop heb ik graag!

Stromend water is in de buurt, maar zoals ik schreef in de winter vriest het enorm en bevriest alles wat water is! Dus dat is lekker voor de maanden dat het niet vriest! Maar dan heb ik energie genoeg!

Stoom machines zie ik niet zitten, dat heb ik van dichtbij gezien en vond ik nogal een operatie. En ik denk. Niet dat het hier gaat werken, nogmaals het vriest enorm, en als de machine uit valt vriest alles direct vast!

Ik zal kijken hoe ik een foto van mijn plekje hier kan krijgen, kom ik op terug!

Heren nogmaals mijn hartelijke dank voor jullie reactie, erg leuk :-)

Sandman79
Berichten: 971
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Sandman79 » 12 aug 2014, 23:35

Dick, meeste kleine windmolens zijn op land niet erg rendabel, al is de prijs -opbrengst verhouding voor jou nauurlijk wat minder van tel, jij hebt gewoon opbrengst nodig ;).

Ik ken niet veel van windmolens, maar de opbrengst stijgt niet lineair, eerder exponentieel met het vregoten van de windmolen. Ook de gemiddelde windsnelheid is natuurlijk van belang, daar moet je voor jouw omgeving eens achter zoeken. Voor de Benelux zijn die gegevens via het internet na te zoeken.

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3298
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Pietje » 13 aug 2014, 11:44

Dick, ik heb nog heel even rondgeneusd over peltier elementen. Wat je zou kunnen proberen is om een paar oude peltier-koelers (uit oude peltier koellasten) in serie zetten. De warme kant tegen de kachel, de koude kant buiten ( ;-) ) en dan is er wel wat bruikbare stroom uit te halen. Wellicht genoeg om een accu op te laden.
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

Franq77
Berichten: 174
Lid geworden op: 09 nov 2012, 12:06
Locatie: Spierdijk
Contacteer:

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Franq77 » 18 aug 2014, 11:48

Wellicht is een Biomeiler installatie een idee, je wekt warmte en gas op uit compost (bv. van houtsnippers). Gas kun je weer gebruiken om stroom op te wekken. Ga er zelf ook een bouwen van de herfst. Meer informatie: http://native-power.de/ (ook in het engels).

sababennie
Berichten: 28
Lid geworden op: 13 sep 2013, 01:30

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door sababennie » 19 aug 2014, 02:44

Wellicht te ingewikkeld maar een houtvergasser met generator.
Gr saba bennie

Frans1305
Berichten: 32
Lid geworden op: 23 apr 2012, 09:09

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Frans1305 » 21 aug 2014, 15:01

Dat met die peltier elementen heb ik altijd wel interessant gevonden.
Alleen is het rendement wel laag.

http://thermoelectric-generator.com/

Het voordeel wat je wel hebt is dat er in de winter gratis koeling is buiten en dat je binnen je houtkachel aan het stoken bent.

hoe het allemaal praktisch moet weet ik ook niet precies maar als die elementen stroom moeten opwekken dan gaat er veel warmte afgevoerd moeten worden.
eventueel de warme kant monteren op de houtkachel zelf.
En de koude kant koelen met een "water" koeling gevuld met Glycerin. Deze zou dan de warmwaterboiler kunnen verwarmen en tegelijkertijd de peltierelementen koelen.
Als de boiler op temperatuur is dan moet de warmte ergens andere heen en dan kan dan binnen zijn en als het binnen warm genoeg is dan naar buiten.

Ik heb op google een beetje gezocht maar ik kan geen goed praktisch voorbeeld vinden.

Dick
Berichten: 37
Lid geworden op: 09 aug 2012, 15:29

Re: Hulp bij mijn energie vraagstuk!

Bericht door Dick » 30 aug 2014, 09:02

Heren hartelijk dank voor jullie reacties! Een hoop uiteen lopende tips, maar voor mij, ivm mijn kennis op het gebied van deze technieken, lijkt het me slim om toch wind energie als extra te nemen naast mijn zonnepanelen. Ik begrijp dat en ben al aan het rondkijken naar een hoge mast, ga mijn best doen voor een vergunning. Ben dit tegen gekomen, ik weet niet hoe je het adres kopieer uit Facebook, maar het heet het volgende: Mag-Wind Vertical Axis Turbine, en volgens het artikel veel belovend! Dus wind wordt het! Als er natuurlijk reacties zijn hierop, hoor ik dat heel graag! Herfst is hier al begonnen en eind oktober begint de sneeuw periode al! Dus voor die tijd probeer ik dat rond te krijgen, met een beetje geluk!

SCHIET, als je niet met me eens bent, nogmaals ik bouw een huis voor je, maar heb werkelijk geen kaas gegeten van het geen jullie bedenken en doen! Hartelijk dank voor jullie reacties.

Dick

Plaats reactie