Zaadmaf(f)ia

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Deze heren hebben even een onderonsje

Bericht door deleted » 18 mei 2013, 23:05

supersports400 schreef:Gandalf,

Ethiek (moraalwetenschappen) en wat ethisch is en wat niet ligt niet besloten in vaste waarden.
S,
Dat is het meest vérgaand standpunt dat je over ethiek kan innemen.
Recht op leven, een ander niet doden,... zijn dan niet meer dan wat cultureel en tijdsgebonden afspraken. Net zoals een dier uitendelijk ook niet als goed of slecht beoordeeld wordt als het een ander doodt. Zelfs een soortgenoot. Een roedel wolven of leeuwen verstoot of doodt zelfs oude en verzwakte roedelgenoten. Het zou de roedel verzwakken en het overlevingsinstinct primeert.

Dit extreme en alles relativerende standpunt komt ook dicht bij m'n eigen levenshouding: Het existentialisme van Sartre.
En dat leert me dan ook dat dit extreme standpunt tot slechts één conclusie kan leiden: als niets kan teruggevoerd worden op vaste waarden, als alles tijdelijk en relatief is, dan blijft ieder met z'n eigen keuzes achter die hij echter ook op niets meer kan funderen. Een 'totale vrijheid' maar ook een totale en onontkoombare zelfverantwoordelijkheid van het individu.
Voor een individu met deze opvatting over ethiek is het dan ook van geen enkel belang meer welk stemgeluid uit de stembanden komt van de potsierlijk opgeklede persoon die zichzelf rechter noemt. Het enige wat telt voor deze persoon is zijn eigen standpunt en zijn eigen houding tov deze problemen en zelfs tegenover de uitspraken van de rechter.
Volgt hij de rechter, dan is dat zijn verantwoordelijkheid.
Volgt hij de rechter niet, is het evenzeer z'n verantwoordelijkheid.
Vanuit een ethisch perspectief is wat Monsanto doet niet on-moralistisch
.
Voor iemand met de hierboven ingenomen stelling betreffende ethiek is er eigenlijk geen ethisch perspectief. Geen Moraal ook. Hij kan hooguit persoonlijk vinden dat wat Monsanto doet niet onmoralistisch is. Dit is z'n eigen keuze. Deze uitspraak is ook voor z'n eigen verantwoordelijkheid.
Abortus (medische ethiek) is zo'n voorbeeld
Een iets minder extreem standpunt(daarom niet het mijne !) over ethiek (en eigenlijk een heel breed gedragen minimumstandpunt in vele culturen en leefgemeenschappen) is dat van een aantal heel summiere basisregels: (in onze godsdienst de 'tien geboden' bijvoorbeeld).

Eentje komt overal wel terug: respect voor het leven van een ander.
Deze regel lijkt toch redelijk tijd-, en plaats- en cultuur-onverschillig.
Abortus moet volgens mij ook tegen de achtergrond van deze ethische gedragsregel gezien worden.
Abortus gaat meestal over de vraag op welk moment een hoopje cellen een persoon is geworden. Het stelt maw de ethische regel niet in vraag, enkel het toepassingsgebied. Ook hier weer de vraag van DJ: "Hoeveel is genoeg ?" Voortschrijdende mogelijkheden in de wetenschap verplaatsen voortdurend de grens voor deze dilemma's.
Euthanasie is ook zo'n voorbeeld.
De wetenschap kan een leven heel lang rekken tegenwoordig. Helaas komt dan ook steeds meer de vraag voor: zijn we nu het leven aan het rekken of de ellende ?
Dus ook hier komen we vroeg of laat op de vraag: "Hoeveel is genoeg ?".Waarom zou een bepaalde volgorde van moleculen of informatie niet gepatenteerd mogen worden ? Het is inmiddels geen vraag meer, maar een feit. Het is zelfs van rechtswege verdedigbaar, zie de processen die worden aangespannen door Monsanto tegen de boeren die hun producten ten onrechte gebruiken, zij opereren binnen de wet. Rechtzaken worden gewonnen, boeren gaan failliet. Dat is rechtvaardig, de boeren gebruiken de voordelen van de zaden van Monsanto (bewust of onbewust), zonder daar voor te betalen.
Wellicht omdat hetgeen Monsanto doet schade berokkent aan anderen. Zelfs aan 'alle' anderen nu en in de toekomst.
Rechtspraak loopt helaas wat traag en stroef. Vroeg of laat wordt deze waanzin zeker juridisch afgestopt, maar voorlopig laveert Monsanto natuurlijk handig door de lancunes, misverstanden en achterpoortjes.
De materie is ook vrij nieuw en de wetgeving staat nog in z'n kinderschoenen. Eerste barsten beginnen trouwens zichtbaar te worden;
En het zullen niet de lusten zijn van hun patent die Monsanto uiteindelijk de das zal omdoen, maar de lasten, want daar zijn ze natuurlijk ook eigenaar van geworden: http://nl.odemagazine.com/exchange/5889 ... n_monsanto

En zo blijkt nog maar eens: het gat in de haag kan je niet wegknippen, maar je zal op de groei van omgevende planten moeten focussen.
Daarom lijkt het me in de Monsanto-discussie een veel belangrijkere les dat we een systeem van bewaring en uitwisseling van authentieke groentenzaden op poten moeten zetten.


Wetten worden gemaakt door de politiek, en die wordt gekozen op democratische wijze. Het is weliswaar geen directe oorzaak en gevolg connectie, maar wel een indirecte.
Een traag proces, waar vooral in het begin veel schade wordt aangebracht aan de gemeenschap. Uiteindelijk komt meestal wel het gezond verstand aan de oppervlakte. Helaas is er dan vaak al een hoop schade berokkend. We zouden op veel vlakken wat meer het 'voorzorgsprincipe' moeten toepassen. Ons wat meer de vraag stellen of alles wat kan ook moet? En of het snelst mogelijke tempo van vooruitgang ook wel een goed en wenselijk tempo is. Weerom: Hoeveel is genoeg ?


Wat vindt jij hier de hogere basisiwet ? De ethiek zelf ? Maar die ligt niet vast, wat vandaag moralistisch is, is dat morgen niet meer.
Voor de meesten zou de hogere basiswet het respect en de integriteit van de ander zijn. Voor degenen die vinden dat niets in de ethiek vastligt blijft over: z'n eigen onontkoombare verantwoordelijkheid van z'n keuze:
-Legt hij zich neer bij de gang van zaken ?
-Gaat hij er tegenin ongeacht de meningen van anderen (tot en met gerecht, overheid en repressie-apparaat)?
De keuze is dan aan het individu. En hij zal zelf moeten leven met z'n keuze of met het gebrek zelf bewust gekozen te hebben.(maar ook die kop in het zand is een keuze en een zelf-verantwoordelijkheid)

G
Laatst gewijzigd door deleted op 19 mei 2013, 00:23, 1 keer totaal gewijzigd.

Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Jan. » 19 mei 2013, 00:04

Niet naar Wageningen maar op de motor de grens over.


Daarnaast nog wat links:


http://www.alertgroepen.nl/Niet dat ik iets met die partij heb, ik vind Marianne wel een lekkere meid, maar thats all.

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... YkapVb9mAg

http://kritischemassa.nl/component/sear ... phrase=all


http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=7&t=3125http://www.zaplog.nl/zaplog/article/pes ... _voorkomen
Laatst gewijzigd door Jan. op 19 mei 2013, 00:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.

Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Jan. » 19 mei 2013, 00:15

G. stelt:
Een traag proces, waar vooral in het begin veel schade wordt aangebracht aan de gemeenschap. Uiteindelijk komt meestal wel het gezond verstand aan de oppervlakte.


Ik zie dat meer als een eindeloze golfbeweging, het is inderdaad zoals jij dat stelt maar dat gezonde verstand verzand ook weer, enz.Wanneer is het genoeg?
Daar is gewoon en wonder voor nodig, iemand die zegt tot hiertoe en niet meer, waarna het stopt.
Daar kun je van denken en vinden wat je wilt, maar het is mogelijk...
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3278
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Pietje » 19 mei 2013, 23:19

Berichten over de mars tegen Monsanto verplaatst naar http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=2&t=3445
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

Gebruikersavatar
supersports400
Berichten: 103
Lid geworden op: 19 nov 2012, 20:35

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door supersports400 » 20 mei 2013, 11:18

Beste Gandalf,

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om uitgebreid te antwoorden op mijn opmerkingen, en tevens mijn excuses dat ik nog niet heb gereageerd op je input.
Ik heb vaak moeite om de juiste woorden te vinden als beelddenker. Ik beschouw mijzelf in de regel ook als existentialist, maar toch wijk ik in een aantal punten af, en ontstaat er een discrepantie tussen wat ik voel en wat ik denk.
Dat is het meest vérgaand standpunt dat je over ethiek kan innemen.
Dat klopt, en daar ben ik mij idd van bewust. Maar er zijn ook nog de gevoelens van respect voor het leven van anderen en mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Daarnaast ben ik geen atheïst. Het zijn geen zaken die direct conflicteren met het gedachtegoed van Sartre (existentialisme), maar op punten wel wrijving creëren.
Vanuit een ethisch perspectief is wat Monsanto doet niet on-moralistisch
Dit was slechts een stelling vanuit de ethiek die de maatschappij op dit moment hanteert, ik gebruikte het slechts als argument om aan te geven dat ethiek niet een methode op zichzelf is om Monsanto en anderen tegen te houden.
respect voor het leven van een ander
Ja, ben ik mee eens, zie een vorig punt. Toch denk ik dat Abortus niet alleen tegen deze achtergrond kan worden beschouwd. Abortus is in de eerste plaats een beslissing van de ouders, zoals eerder gezegd, ethiek speelt geen rol, het is geen vaste waarde. De gevolgen van abortus zijn de verantwoordelijkheid van de betrokkenen, ook de consequenties van rechtswege indien van toepassing. Hetzelfde geld voor Euthanasie.

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door deleted » 21 mei 2013, 02:27

supersports400 schreef: Dit was slechts een stelling vanuit de ethiek die de maatschappij op dit moment hanteert, ik gebruikte het slechts als argument om aan te geven dat ethiek niet een methode op zichzelf is om Monsanto en anderen tegen te houden.
Supersport,

Het genoegen om het grondig oneens te zijn was dan weer van korte duur ... :mrgreen:

Vanuit de huidige cultuur gezien, ben ik van mening dat de basisregels van ethiek en de arbritrering erover formeel wordt uitgeoefend door de rechtspraak. (rechtspraak impliceert ethiek)
In deze kwestie: de verhouding tussen privé-belang en algemeen belang.

Ik ben niet helemaal akkoord dat 'gewonnen rechtzaken' in deze een bewijs zijn van juridisch correct handelen en bijgevolg ethisch correct.
Eerder dat wetgeving/rechtspraak/rechtsvinding steeds wat achter loopt op technische uitvindingen en hun commerciële spin-offs.
(En multinationals die dit beseffen en deze cowboy-tijd gebruiken om hun marktaandeel uit te breiden)

Dat is ,zoals eerder al gesteld, een probleem dat steeds veel schade berokkent voordat het juridisch afgestopt wordt.

In deze ben ik trouwens van mening dat het niet de juridische kant is die te traag verloopt, maar de commerciële die te snel gaat. (Er zou een wet gestemd kunnen worden die commercialisering verbiedt voordat bijwerkingen bekend zijn en de nodige wetgeving geschreven is).


G

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door David86 » 27 mei 2013, 23:47lange zit, moeite waard
..

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8169
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door kockie » 14 jun 2013, 10:38

Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door David86 » 14 jun 2013, 14:49

Kicke toch,

Men stelt : Als we menselijke genen niet mogen patenteren kunnen we geen geld meer steken in het maken van medicijnen.

De farmaceutische industrie is de (of in ieder geval in van de) meest lucratieve industrie ter wereld... Men zou dus kunnen stellen dat dat een beetje grootspraak is.
..

Krelis
Berichten: 537
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Krelis » 14 jun 2013, 16:24

kockie schreef:http://www.nu.nl/wetenschap/3500126/pat ... elijk.html

Nou, het begin is er....
Lekker inspelen op de angstcultuur rondom Angelina Jolie. Weet niet of het volk het er mee eens is. (?)

Krelis
Berichten: 537
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Krelis » 14 jun 2013, 16:28

David86 schreef:

lange zit, moeite waard
Belangrijkste punten? (Ivm tijd vrijmaken)

Krelis
Berichten: 537
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Deze heren hebben even een onderonsje

Bericht door Krelis » 14 jun 2013, 18:27

supersports400 schreef:Als de kudde (democratische meerderheid) een besluit neemt dient iedereen er zich aan te houden, ook de mensen buiten de kudde. Het is daarom dat Monsanto het volste recht heeft om deze mensen buiten de kudde aan te pakken. Alleen de kudde kan voorkomen dat Monsanto dat recht krijgt, niet een los schaap.

Dat is de kern van mijn betoog. Je kunt als schaap je wel afsplitsen van de kudde, maar daar ligt niet de oplossing. Je zou ook als schaap met argumenten de kudde een andere route kunnen laten volgen, weg van de wolf, maar dat gebeurt hier niet.
Je snapt democratie niet en al helemaal het begrip rechtsstaat niet. Monsanto ligt in een bedje met de staat. Wij worden middels de grondwet beschermd tegen wangedrag/onrecht van de staat, dus ook monsanto :mrgreen:

En de massa heeft altijd ongelijk. Kijk maar naar de NL huizenmarkt, de pensioenfondsenbubbel, fiatgeld.....De eenlingen die uit dit systeem zijn gestapt trekken aan een langer eind. Eigenlijk ben je best wel een schreeuwer.

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door David86 » 14 jun 2013, 20:37

Krelis,

Het belang van biodiversiteit en de positieve uitwerking daarvan, ondersteund door cijfers.

Een inzicht in hoe men productiecijfers verdraait om gmo's onterecht op te hemelen.

Een hart onder de riem van een optimitisch hands-on wetenschapper die de daad bij het woord voegt.

De kijk die deze dame op de zaak heeft past mij wel...
..

Gebruikersavatar
supersports400
Berichten: 103
Lid geworden op: 19 nov 2012, 20:35

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door supersports400 » 17 jun 2013, 22:59

Krelis,

Heb jij nog actief iets ondernomen tegen Monsanto ?
Je mag me dan een schreeuwer vinden, handelen doe ik in ieder geval.

Jensen

Krelis
Berichten: 537
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Zaadmaf(f)ia

Bericht door Krelis » 18 jun 2013, 23:56

supersports400 schreef:Krelis,

Heb jij nog actief iets ondernomen tegen Monsanto ?
Je mag me dan een schreeuwer vinden, handelen doe ik in ieder geval.

Jensen
Ik ga echt helemaal "short" op monsanto et al. Al 40 jaar. Je weet natuurlijk ook dat die bende "monsanto/syngenta" in Enkhuizen zit? Dat is niet voor niets hé - BEELD ik me in :mrgreen:
(Petities tekenen is een minor detail, gengewassen vernielen ook -zet geen zoden aan de dijk)

Plaats reactie