Appelboom met een probleem

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
JantjeV8
Berichten: 4044
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Appelboom met een probleem

Bericht door JantjeV8 »

Een appelboom heeft al een paar jaar een probleem. Blaadjes krullen op en gaan kapot uiteindelijk. Dat is al een paar jaar zo. Vorig jaar is de boom daarom heel erg flink terug gepakt om zieke takken er uit te halen. Het was een verbetering, maar het is niet weg. Uiteindelijk maar een paar appeltjes gehad aan die boom, maar dat wijdt ik ook aan late nachtvorsten vorig voorjaar. Er waren ook weinig noten en ander vruchten. Overigens denk ik dat we dat dit seizoen weer gaan treffen, immers het meeste heeft ondertussen zijn bloei gehad en dus vruchtjes ontwikkeld, maar deze week zitten er gemene vorstuitschieters bij.
De appelboom heeft redelijk gebloeid, schiet eigenlijk wel op alle takken uit, dus de sapstroom zit er goed in, maar enkele takken krullen de blaadjes al weer op. Nu moet ik ook oppassen dat de boom niet aangevallen wordt met rupsen. Op de zwakke takken vindt je dan van die dikke spinnenwebben die gevuld zijn met rupsen, welke dat weet ik niet.

Wie kan me aanwijzingen geven?
20240421_205139.jpg
pelletpower
Berichten: 3317
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Appelboom met een probleem

Bericht door pelletpower »

Hebben we ook al aantal jaren last van. Vorig jaar hier ook melding van gemaakt. Ben even kwijt wat het was. Jammer. Meer niet eigenlijk.
Roelie
Berichten: 73
Lid geworden op: 03 mei 2015, 20:08

Re: Appelboom met een probleem

Bericht door Roelie »

Zoek eens op het moestuinforum, Groen forum of Tuinadvies, daar zit een schat aan kennis.
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3513
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Appelboom met een probleem

Bericht door Pietje »

spinselmot is iets tijdelijks. Zowiezo kan een appel een tweede scheut maken, nadat de rupsen klaar zijn. Dus dat ziet er nu even niet fraai uit maar kan de boom prima hebben.
De foto is niet scherp op de lichte bladeren, dus ik kan niet goed zien wat het is. Er zijn legio aantastingen, en sommige appels zijn enorm gevoelig voor een bepaalde aantasting. Voor mij is het alijd; niet genoeg appels / teveel last van aantastingen: omzagen en een andere soort planten. Van ziekten 'bestrijden' worden de bomen niet beter.
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
remco d
Berichten: 401
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Appelboom met een probleem

Bericht door remco d »

Als ik moet gokken is het meeldauw. Goed snoeien en ook rondom de boom alles luchtig houden. Boomspiegel kaal houden. Eigenlijk alles doen volgens de boekjes.

Dit is eigenlijk mijn advies bij alle ziekten in hoogstam fruitbomen.

Na snoeien heb je het jaar erop meestal minder oogst. Als de boom ook niet veel groei laat zien heb je een groter probleem, dan mist er vitaliteit.

Ziekten bestrijden is inderdaad een gebed zonder end. Reden voor mij om geheel van kersen af te zien. Kippen helpen niet afdoende tegen de kersenvlieg en daarom zit in mijn kersen (en dat waren 11 bomen van 10 meter hoog) standaard zo'wit wormpje en dat haalt de lol er wel vanaf. Als ze al rijpen want de kraaien roven de groene kersen er sinds een paar jaar al vanaf. Spreeuwen komen al aan bij een lege boom.

Appels en peren kunnen veel hebben voor ze bezwijken maar nogmaals, besteed aandacht aan het snoeien. Is een punt waarop ik het grondig oneens ben met de meeste voedselbos-goeroes die het liefst niet snoeien.
JantjeV8
Berichten: 4044
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Appelboom met een probleem

Bericht door JantjeV8 »

Nu heb ik 3 foto's gemaakt, maar op een of andere manier stelt het kreng niet op de voorgrond scherp. Kan zijn omdat het wat waaide, zal het nogmaals proberen bij windstil eerdaags. Maar wellicht kan iemand op de achtergrond wel wat herkennen.
20240504_133456.jpg
20240504_133506.jpg
20240504_133516.jpg
Plaats reactie