eigen waterbron aanleggen

waterzuivering en waterbesparing, afvalverwerking en dergelijke.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3501
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: eigen waterbron aanleggen

Bericht door Pietje »

JantjeV8 schreef: 05 mei 2023, 16:39Maar waarom niet met een spuitlans? Uurtje werk in plaats van 3 dagen.
Just for the hack of it...

Veel leuker om het zelf, al improviserend met minimale middelen, voor elkaar te krijgen. 8)
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Ingir
Berichten: 1495
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: eigen waterbron aanleggen

Bericht door Ingir »

Wij overwegen een deepwell te laten boren omdat kraanwater op Curaçao schreeuwend duur is. Bovendien is het zonde om gezuiverd kraanwater door de wc te spoelen. Maar we hebben ook een grote tuin met veel fruitbomen, struiken (Bougainvilea) en binnenkort willen we eigen groente gaan verbouwen waardoor we nog meer water gaan verbruiken.

Regenwater is hier seizoensgebonden, de afgelopen 2 maanden is er geen druppel regen gevallen. Maar als het regent dan komt het met bakken uit de lucht waardoor het water vooral wegstroomt naar lager gelegen delen en de zee. Het regenseizoen loopt van oktober t/m januari waarbij opvang van regenwater voldoende is voor het dagelijks verbruik. Opslag voor gebruik buiten het regenseizoen is erg kostbaar, we zouden dan een opslag van 60-70 m³ moeten installeren.

Een eigen waterbron is een mooie aanvulling voor buiten het regenseizoen. De kwaliteit van het grondwater is hier op Banda Abou (dunbevolkte deel van het eiland) veel beter dan op Banda Ariba waar veel grondwater wordt opgepompt waardoor meer verontreiniging van afvalwater en verzilting.

Maar zo'n deep well is niet eenvoudig om twee redenen: de bodem is rotsachtig (diabaas) en het grondwater ligt relatief diep (enkele tientallen meters). Beide punten vragen een flinke investering voor het boren van de put, in de orde van enkele duizenden euro's. En dan komen er nog de kosten bij voor de pomp, filterinstallatie en tussenopslag. Financieel is het daardoor eigenlijk niet rendabel maar onafhankelijkheid van het nutsbedrijf met een niet al te beste reputatie is ook wat waard.

Met de zonnepanelen waren we er snel uit, maar voor de eigen watervoorziening moeten we echt meer onderzoek doen.
Wij wonen tegenwoordig op Bisento Hill Curaçao waar we met veel plezier een vakantiewoning verhuren. :idea:
JantjeV8
Berichten: 4003
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: eigen waterbron aanleggen

Bericht door JantjeV8 »

Pietje schreef: 06 mei 2023, 21:54
JantjeV8 schreef: 05 mei 2023, 16:39Maar waarom niet met een spuitlans? Uurtje werk in plaats van 3 dagen.
Just for the hack of it...

Veel leuker om het zelf, al improviserend met minimale middelen, voor elkaar te krijgen. 8)
Oke, :lol:
Ingir
Berichten: 1495
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: eigen waterbron aanleggen

Bericht door Ingir »

Na de aanleg van zonnepanelen op onze woning op Curaçao zijn we serieus bezig om onze watervraag te beperken en om te buigen van gedesalineerd zeewater ofwel extreem duur en schoon kraanwater voor met name WC-spoeling grotendeels te vervangen door grond- of regenwater.

We hebben diverse offertes aangevraagd voor een grondboring maar wat je dan krijgt is weinig meer dan een prijslijst waarbij alle risico's bij de klant liggen. Volgens de prijslijst kan de put €1.500 gaan kosten als alles meezit maar met een beetje pech kan het ook € 6.000 of € 10.000 worden... En dan weet je nog niets over de kwaliteit van het grondwater.

Aangezien wij op 65 meter boven zee zitten en grote kans hebben op rotsachtige bodem is onze inschatting dat de grondboring flink in de papier gaat lopen.

Nu is er water genoeg op dit droge eiland. We ontdekten eerder al dat het opvangen van condenswater van de diverse airco's best interessant is, namelijk per dag zo'n 60-100 liter bij gebruik van 2 airco's, dat is al zo'n 30 m³ per jaar. Maar in het regenseizoen valt genoeg regen om een grote buffer te vullen. Met een jaarlijks gemiddelde regenval van 570mm en een dakoppervlakte van 400m² zouden we theoretisch 228 m³ regenwater moeten kunnen opvangen. Ons gemiddelde waterverbruik is 12 m³ per maand ofwel 144 m³ per jaar (inclusief vakantiewoning). Tijdens het 3 maanden durende regenseizoen kunnen we het waterverbruik van toiletspoelingen afdekken en een regenbak vullen waar we de rest van het jaar toiletspoeling en irrigatie van de tuin mee kunnen realiseren. Verder kunnen we het grijswater van douche en keuken met een zandfilter geschikt maken voor hergebruik in de tuin. Een regenbak zou daarom twee compartimenten moeten hebben voor regenwater (toilet/tuin) en grijswater (tuin).

Momenteel hebben we al een grijswaterbassin van 16 m³ dat wordt gebruikt voor een dripsysteem. Leuk maar onvoldoende om de tuin te besproeien. Ik zal eens een berekening maken om een nieuwe regenbak te dimensioneren.
Wij wonen tegenwoordig op Bisento Hill Curaçao waar we met veel plezier een vakantiewoning verhuren. :idea:
dormos
Berichten: 974
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: eigen waterbron aanleggen

Bericht door dormos »

https://www.youtube.com/watch?v=qpE7riK ... tlcw%3D%3D

https://www.tsunamiproducts.com/

Is dit wellicht wat voor jullie situatie? Ik heb er absoluut geen connecties mee, dus is geen reclame!

Edit: even verder gegoogled maar blijkt 30.000 dollar te kosten...

Maar het concept van condenseren op een koud oppervlak ziet er interresant uit.
Plaats reactie