Bredere (politieke) discussie nav "hoe rendabel is een zonneboiler/zonnepanelen"

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Woz
Berichten: 134
Lid geworden op: 17 nov 2019, 12:17

Re: Bredere (politieke) discussie nav "hoe rendabel is een zonneboiler/zonnepanelen"

Bericht door Woz »

Inderdaad een mooi artikel.
Ingir
Berichten: 1500
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Bredere (politieke) discussie nav "hoe rendabel is een zonneboiler/zonnepanelen"

Bericht door Ingir »

Zonnecollectoren/zonneboilers zijn sowieso niet rendabel. De kosten zijn gewoon te hoog en de besparingen minimaal tenzij je een gezin hebt met 6 kinderen. Zonnepanelen zijn veel interessanter want daarmee kan ook water opgewarmd worden naast al die andere toepassingen.

In NL valt de opbrengst van zonnepanelen wat tegen, zeker in de winter, maar met saldering valt daar nog wel een mouw aan te passen. Hier op Curaçao is het elke dag PV-feest met volop zon van 09:00-17:00. Salderen is hier onbekend, je krijgt hooguit een lousy 10% van het reguliere netstroomtarief voor teruglevering en die wordt ook nog eens afgeroomd met een solar tax voor het gebruik van het netwerk. Met accu's kun je die teruglever-ellende vermijden maar wel met zeer hoge investeringskosten (ca. € 1000 per kWh).

Bij ons draait het PV-systeem met accu's nu ongeveer een maand. We hebben geen last meer van blackouts die hier wekelijks aan de orde zijn, nu kunnen we eindelijk een diepvries aanschaffen zonder na een weekend uit te ontdekken dat de hele boel ontdooid is.

Na een maand PV-gebruik kan ik stellen dat we 50% direct verbruik hebben en 50% via de accu's. En 9 kWh afgenomen van het netwerk want 's morgens kan de accu leeg zijn dan schakelt het systeem automatisch over op netstroom. Zodra de accu's met zonnestroom weer 5% extra zijn opgeladen schakelt het systeem weer terug naar PV.
Wij wonen tegenwoordig op Bisento Hill Curaçao waar we met veel plezier een vakantiewoning verhuren. :idea:
Plaats reactie