Tips, opmerkingen

Hierin worden mededelingen gedaan betreffende dit forum. Discussies over andere onderwerpen svp in de betreffende categorie.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8169
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Tips, opmerkingen

Bericht door kockie » 31 mar 2019, 12:08

Ik merk dat er bij sommigen onder ons onvrede lijkt over dit forum. Ik ben er blij mee dat dit soms uitgesproken wordt, maar liever nog zou ik zien dat dit omgezet wordt in in tips of adviezen om te helpen dit forum beter te maken. Het zal een utopie zijn om het voor iedereen goed te maken, maar een poging wagen kunnen we.

Graag hoor ik hier wat je dwars zit en wat er aan gedaan zou kunnen worden om dit op te lossen en ook op welke manier je hier zelf aan mee wilt werken.

Positieve kritiek is van harte welkom.

Misschien steek ik me hiermee in een wespennest, maar dat risico neem ik dan maar
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 993
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door Paul Joosten » 31 mar 2019, 14:20

Positieve kritiek is wat we nodig hebben, geheel mee eens Maarten. Elkaar of elkaars mening afbranden is niemand mee geholpen.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

excelterror
Berichten: 46
Lid geworden op: 19 jan 2019, 15:21

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door excelterror » 01 apr 2019, 01:27

Wat zijn de doelstellingen van het forum ?
Wat is het bereik van het forum ? (Naar publiek en naar realisatie van de doelstellingen)

Zijn de stuurlui er tevreden mee ?
En wie stuurt het schip ?

Een forum kan van alles zijn: het privé-informaticaproject van een initiatiefnemer, een communicatieplatform van een drukkingsgroep, een samenwerkingsplatform van personen, ........ (Het kan bijvoorbeeld ook de indruk van het ene geven , maar helemaal het andere zijn als puntje bij paaltje komt)

Mij lijkt (in de afgelopen twee weken) dat het publiek hoofdzakelijk mannelijk, autochtoon, +35 jaar (met mediaan zeker een heel stuk hoger; zelfs richting babyboom) en technisch georiënteerd is en eerder in de 'stabiele' sociale/financiële maatschappelijke laag zit.
Klopt dat een beetje ?

Ik denk dat je met zo'n publiek ook zulke topics krijgt (technische- en financiële optimalisatievraagstukken)
Is -op zich- geen oordeel, eerder een (persoonlijke)vaststelling. (Maar ik heb natuurlijk wel een persoonlijke mening bij dat beperkt bereik en dito onderwerpen: dat gaat niet verbreden/verdiepen als je daar geen beleid rond voert )

Voorbeeld:
De laatste maanden gaat er een golf van klimaatmarsen door de Europese landen. Vooral aangestuurd door de jongeren.
Generatie Z vindt echter helemaal niet de weg tot dit forum, lijkt me. 'Ecologie(forum)' is nochtans precies het kernonderwerp van deze beweging. En aan hun digitale capaciteiten kan het toch ook niet liggen. Concurrerende fora in het Nederlands taalgebied onder deze vlag zijn er ook al niet echt.
Hetzelfde zou ik kunnen zeggen over de afwezigheid van het vrouwelijk geslacht, andere socio-economische groepen, ...

De verwachtingen van de deelnemers spelen ook een rol. Die kan ook verkeerd zijn of bijvoorbeeld ook om een goede reden verkeerd zijn. Bijvoorbeeld: op een Jazz-forum moet je niet teveel negatieve zaken zeggen over Jazz en niet teveel vragen stellen over Popmuziek. Toch niet als je niet tegen hoon en verwensingen kunt. In mijn ogen lokt zo'n Jazz-forum echter wel een beetje de 'negatieve' discussies uit als het zich presenteert als "het Muziekforum".

Paar jaar geleden dezelfde discussie gehad, toen was het antwoord dat het forum een 'vrij platform' was en de "deelnemers de inhoud bepalen".

Wellicht is dat vandaag nog zo. Mijn conclusie was dat ik geen Jazz-liefhebber was en ook niet constant wil botsen met de Jazz-liefhebbers door ze proberen te bekeren tot Rock&Roll. Vandaag is het muziekforum voor mij nog meer gespecialiseerd geraakt en is het bijna de fanclub van Duke Ellington.
Daarmee zeg ik niets over de kwaliteit van Duke Ellington. Maar ik heb niets met Duke Ellington. En vermits de 'deelnemers de inhoud bepalen' moet je dan opnieuw concluderen dat je er niet thuis hoort.
Als er geen R&R forum te vinden is moet dat misschien maar opgericht worden.

jwardenier
Berichten: 1460
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door jwardenier » 01 apr 2019, 08:50

Kokkie ,allereerst wil ik mijn dank uitspreken dat er een platvorm bestaat waar we met onze gedachten en vragen omtrent ecologie en energie terecht kunnen .
Als verandering zou ik graag meer louwtech oplossingen zien .of de beheerders daar iets in kunnen betekenen ,weet ik niet .
Veder zou het wellicht handig zijn te weten waarom mensen afhaken ,misschien kun je hier een vakje voor geven ,ideeënbus of zo iets .

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door Dutch John » 01 apr 2019, 08:57

Ik vind dat Excel het goed verwoordt. Ecologie en energie hebben raakvlakken, maar vooral energie is zo'n ruim begrip geworden, dat de tegenstellingen groter zijn. Het forum begon als een soort vervanging van de 12-ambachten, dat een redelijk duidelijke ecologische inslag kende. Het ecologieforum is op gebied van ecologie gekrompen, terwijl het energiestuk gegroeid is in twee vrij duidelijke lijnen: vooral economisch gerichte houtstokers, die alleen in de wintermaanden hier actief zijn. Ten tweede het op high tech gerichte vooruitgangsdenken in de energiewereld. Ik zie dat laatste overigens ook terugkomen in bijvoorbeeld programma's als Tegenlicht.

Het zal allemaal wel zo moeten, maar het schrikt de degenen die langzaam bewegen richting lowtech en kringloopdenken af. Het maakt het forum tevens een minder interessante plek voor het vrouwelijk geslacht. Terwijl die, zo is mijn ervaring, vaak frisse en logische denkbeelden over ecologie hebben. Hetzelfde geldt voor de jongere generaties. Met babyboomers en m'n eigen generatie X zijn discussies altijd stroperig en soms op het vijandige af. Met de jongere generaties zijn ze meestal fris, constructief en wederzijds prikkelend.

Mijn conclusie: het forum is te breed.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 993
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door Paul Joosten » 01 apr 2019, 09:06

Uiteindelijk zullen alle gebruikers hier toch wel op de een of andere manier het beste voorhebben met de wereld waarin we leven, ieder op zijn of haar eigen manier. Een te breed forum? Daar hebben we toch subfora voor? Stop erin en haal eruit wat voor jou interessant is en laat wat je niet 'lust' met rust en daarmee iedereen in zijn waarde. Negatieve kritiek is nooit constructief en draagt nergens toe bij.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

alefarendsen
Berichten: 503
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door alefarendsen » 01 apr 2019, 09:13

Voor degene die zich het draadje van iets meer dan 2 jaar geleden niet meer kunnen herinneren: hier
Ik geloof niet dat het forum een richting op moet gaan. Dit forum is een discussieplek waar voors- en tegens bediscussieerd worden.
Deze quote komt uit bovenstaande draadje. Ten eerste is mijn vraag bij deze opmerking: de voors en tegen van wat precies?

Ik denk dat excelterror de spijker op z'n kop slaat als hij de vraagt stelt wat de doelstelling van het forum is en wie je op het forum wil hebben. Ik denk dat jij jezelf die vragen moet stellen. Wat wil je ermee. Wie wil je dat hier komt. Wat voor richting wil je het geven. Welke onderwerpen wil je wel / niet besproken hebben.

Het kan zijn dat je bij je standpunt blijft: het is een discussieplek en het volk dat er komt bepaald waarover gediscussieerd wordt. Dat is prima. Dan zullen er af en toe wel mensen afhaken en zal je af en toe de onvrede krijgen die er nu weer even is. Die onvrede komt voor uit het feit dat de ideeën van weinigen hier ondergesneeuwd raken door de ideeën van velen. En zonder te kiezen, hou je die onvrede.

Als je meer richting wil, dan zul je die aan moeten brengen. Dat kan jij alleen, of met hulp, van ons, of een selectie van mensen van hier. Als je die richting aan wil brengen, dan heb denk ik dat je grofweg 2 keuzes hebt. Het vervelende is dat ik denk dat die keuzes elkaar gedeeltelijk uitsluiten en dat je daar op dit moment de spanning voelt.
  • Een forum voor mensen die ecologischer door het leven willen gaan door simpeler te leven, te consuminderen, minder ingewikkelde techniek toe te passen. En zo meer in balans met de natuur te komen. Dit omdat ze denken dat het daar met de wereld naar toe moet en zal gaan.
  • Een forum voor mensen die ecologischer door het leven willen gaan door de side effects die ze creëren met hun levensstijl te compenseren (vaak met ingewikkelde techniek). En zo meer in balans met de natuur te komen. Dit omdat ze denken dat het daar met de wereld naar toe moet en zal gaan.
Nogmaals, een keuze maken hoeft niet persé. De conclusie is dan slechts dat de onvrede die je nu voelt er af en toe zal blijven. En wellicht dat het forum op den duur toch een bepaalde kant op gaat neigen. Wellicht doet het dat nu al.

[edit] ik wil me van harte aansluiten bij John die z'n dank uitspreekt. Je hebt dit forum gebracht waar het nu is, en ondanks dat er wat onvrede leeft, biedt het toch een plek waar mensen terecht kunnen!

Ik ben persoonlijk altijd blij met de tagline van het Engelstalig forum Green Wizards dat ooit voortgekomen is uit het werk van John Michael Greer. Die tagline is Collapse Now And Avoid The Rush... The Long Descent of Our Modern Civilization Has Begun. Are You Ready?. Maar dit geeft slechts mijn persoonlijk voorkeur weer.
Laatst gewijzigd door alefarendsen op 01 apr 2019, 09:28, 1 keer totaal gewijzigd.

alefarendsen
Berichten: 503
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door alefarendsen » 01 apr 2019, 09:22

Paul Joosten schreef:
01 apr 2019, 09:06
Uiteindelijk zullen alle gebruikers hier toch wel op de een of andere manier het beste voorhebben met de wereld waarin we leven, ieder op zijn of haar eigen manier. Een te breed forum? Daar hebben we toch subfora voor? Stop erin en haal eruit wat voor jou interessant is en laat wat je niet 'lust' met rust en daarmee iedereen in zijn waarde. Negatieve kritiek is nooit constructief en draagt nergens toe bij.
Paul, ik snap je opmerking: maar neem Elon en Ted. Elon Musk heeft het beste met de wereld voor; dat geloof ik echt. Ted Kaczynski heeft dat ook. En toch denk ik dat je weinig waardevolle discussies krijgt als je de 2 mannen aan tafel zet. Ze zijn binnen het fundamenteel met elkaar oneens. Elon gelooft niet in bombrieven en al het andere wat Ted voorstaat; Ted gelooft niet in elektrische auto's en al het andere wat Elon voorstaat.

Dan zou je kunnen zeggen: laat ieder hun eigen gang gaan en laat elkaar met rust. Maar als je dicht op elkaar leeft, elkaar elke dag aan de ontbijttafel tegenkomt...

alefarendsen
Berichten: 503
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door alefarendsen » 01 apr 2019, 09:26

Dutch John schreef:
01 apr 2019, 08:57
Tegenlicht.
Daar raak je een interessant punt. De bijeenkomst van Tegenlicht in Pakhuis de Zwijger naar aanleiding van de aflevering over Kingsnorth kende een spanning die ik herkende. Die spanning zorgde ervoor dat er totaal geen diepgang kwam in de discussie, het de kern niet raakte. Het werd meer een uitwisselen van voors- en tegens, terwijl het zoveel dieper had gekund. Het was voor mij verspilde tijd, ware het niet dat er een aantal bekenden tegenkwam met wie ik deze frustratie kon delen.

Wouter Gillis
Berichten: 682
Lid geworden op: 22 dec 2008, 14:54
Locatie: Zaventem

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door Wouter Gillis » 01 apr 2019, 10:16

Voor mezelf merk ik dat ik eerder iets zal schrijven over houtstook/isolatie... omdat ik hier voeling mee heb en me zelfzeker genoeg mee voel.
Dat wil niet zeggen dat de andere topics op dit forum zoals permacultuur, hergebruik, lowtech geen impact hebben op mijn leven, wel integendeel. Ik vind ze fantastisch om te lezen en merk dat ik systematisch opschuif in die richting.
Ik ben er heel zeker van dat mijn "levens"visie er heel anders zou uitgezien hebben zonder dit forum. Daarvoor ben ik Kockie en daarbij ook alle anderen erg dankbaar.

Ik kan me anderzijds wel goed voorstellen dat, als je al erg ver staat in het ecologisch verhaal, je hier op dit forum op je honger blijft zitten en vooral het gevoel krijgt veel te geven en weinig respons te krijgen, of nog erger, te worden weggezet als iemand die ... (vul verder maar in)

Is dat niet eigen aan een forum? Ga je niet altijd Jazz-experts hebben enerzijds en al dan niet eigenwijze "newbees" die denken/hopen al goed bezig te zijn op vlak van Jazz-kennis anderzijds? en alles wat daar tussenin zit?Groet Wouter

excelterror
Berichten: 46
Lid geworden op: 19 jan 2019, 15:21

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door excelterror » 08 apr 2019, 00:31

alefarendsen schreef:
01 apr 2019, 09:22
Elon gelooft niet in bombrieven en al het andere wat Ted voorstaat; Ted gelooft niet in elektrische auto's en al het andere wat Elon voorstaat.
Voorbeeld is zo slecht nog niet, maar de praktische uitingen waarmee beide heren de pedalen verliezen: 'bombrieven' en 'elektrische auto/verhuizen naar mars/....' leiden de aandacht wat af van de relevante tegenstelling :
--Vooruitgangsgeloof en technisch optimalisatiedenken als ultieme oplossing (Elon) versus ultieme oorzaak (Ted) van de (ecologische)problemen.--

Volgens mij kunnen we concluderen (- na 7 dagen-) dat de antwoorden in deze draad er ook maar zelf bij verzonnen mogen worden(ieder de zijne uiteraard) en worden er vooral met veel plezier weer -10- berichten aan de statistieken toegevoegd ... (meten is weten, ook voor degene die niet weet wat hij meet)
Zo blijft het forum natuurlijk wel trouw aan z'n filosofie: de lege doos waar iedereen het zijne in mag stoppen ...( vriendelijk en constructief...).

remco d
Berichten: 301
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door remco d » 08 apr 2019, 07:01

excelterror schreef:
08 apr 2019, 00:31

Volgens mij kunnen we concluderen (- na 7 dagen-) dat de antwoorden in deze draad er ook maar zelf bij verzonnen mogen worden(ieder de zijne uiteraard) en worden er vooral met veel plezier weer -10- berichten aan de statistieken toegevoegd ... (meten is weten, ook voor degene die niet weet wat hij meet)
Zo blijft het forum natuurlijk wel trouw aan z'n filosofie: de lege doos waar iedereen het zijne in mag stoppen ...( vriendelijk en constructief...).
Noem het een lege doos, ik denk dat dit forum veel bekeken wordt. Bij veel zoektermen in google die wat te maken hebben met milieu, bezuinigen, consuminderen, houtstook en isoleren kom je al vrij gauw op dit forum. Zo heeft dit forum denk ik meer invloed dan het beperkte aantal actieve gebruikers en de meningsverschillen onderling soms doen vermoeden.

De gebruikers maken dit forum, niet zozeer de beheerder. Mensen komen, denk ik, vooral op de bouwverslagen met foto's af en de voor en nadelen van iedere oplossing. In mijn beleving kan een onderwerp met een bouwverslag van een massakachel op no budget, prima naast een onderwerp bestaan van iemand die een systeem heeft gebouwd met heatpipes en een warmtepomp welke je via een app in australië kunt bedienen.

mvg Remco

alefarendsen
Berichten: 503
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door alefarendsen » 08 apr 2019, 09:29

Ik ben wel benieuwd wat de takeaway is van Kockie.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8169
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door kockie » 09 apr 2019, 09:04

Ik had niet het idee dat er vragen gesteld werden waarbij om een antwoord gevraagd werd. Ik wil er wel op ingaan, ik kom er op terug.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8169
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Tips, opmerkingen

Bericht door kockie » 15 apr 2019, 23:32

Om te beginnen lijkt het me nuttig om nog eens uit te leggen hoe dit forum nu eigenlijk ontstaan is, dat geeft misschien ook duidelijkheid over hoe- en waarom van bepaalde dingen.

Ik was frequent bezoeker van het 12-ambachten forum. Ik vond dat er veel interessante discussies en andere postst te vinden waren... vinden... je moest wel zoeken. Onoverzichtelijkheid ten top. Ik draaide al een tijdje mee in als moderator in een ander (inmiddels verkocht en niet meer bestaand forum). Daar had ik kennis gemaakt met PHPBB en een beetje met het beheer daar van. Als voorbeeld heb ik toen zelf een op een zaterdagavond een PHPBB forum opgezet op een server op m'n zolderkamer. Een post op het 12-ambachtenforum om het te laten zien sloeg zo goed aan dat de eerste bezoekers zich op het test-forum waagden en al snel werd er op dit forum meer gepost dan op het echte 12 ambachten forum. (dit forum heette toen nog http://ingang.kockie.nl/12ambachten. Na verloop van tijd boden zich mensen aan als moderator en werden opgenomen in "de organisatie". Uiteindelijk werden er forumdagen georganiseerd, kwamen er mensen bij, gingen er mensen weg, kwamen er weer mensen terug etc etc.

Zo is het forum ontstaan.

Over doelstelling kan ik kort zijn, deze zijn er niet echt. Ooit zijn we als moderators begonnen om deze op te stellen, maar er is eigenlijk nooit iets doorgehamerd. Ik zal het stuk opzoeken tot hoever we gekomen zijn.

In principe ben ik de oprichter en eigenaar van dit forum, al zijn er wel 2 mensen die het forum zo over kunnen nemen mocht ik wegvallen. Eén is mede beheerder en de ander heeft alle wachtwoorden van mijn account, inclusief hosting gegevens, continuiteit is m.i. zo wel gewaarborgd.
Er zijn een aantal moderators die helpen met het reilen en zeilen van dit forum: Benthuis, Peterberg en Pietje.

Ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf spreken, ik ben tevreden over het forum. Ik zou, zoals velen, graag meer echt ecologische onderwerpen zien, maar kan daar niet in m'n eentje aan werken. Wat ik probeer is een raamwerk te bieden waarin deze geplaatst kunnen worden. MIsschien is een forum helemaal niet meer van deze tijd en moet het meer gezocht worden in facebook discussiegroepen oid. Gezien het grote aantal bezoekers per dag/maand/jaar, wordt er hier heel veel gelezen. Alleen als naslagwerk vind ik dit forum al de moeite waard.

Mensen komen en gaan, net als in het echte leven. Mensen krijgen andere interesses, ik ook, net als een mensenleven is ook dit forum dynamisch.

Moet er meer gestuurd worden in dit forum? Zo ja, hoe en door wie? Alle (of een groot gedeelte) houtstook verwijderen? Wordt het voor mij tijd om na dik 13 jaar het stokje over te dragen? Aan wie, hoe? Zijn er mensen bereid actief mee te werken in het denk- en doe proces?
Hopende hiermee voldoende vragen te hebben beantwoord.

Groet, Kockie
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter

Plaats reactie