Gras na mais, hoe / wat / wanneer

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
alefarendsen
Berichten: 564
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door alefarendsen »

Wij staan op het punt de koop af te ronden van een stuk grond hier in Frankrijk. Een deel van de grond is nu ingezaaid met maïs. Deze wordt geoogst later deze maand.

Wij hebben de eerste periode nog geen tijd hier zelf mee aan de slag te gaan, maar willen dit stuk (2,7ha) gaan omvormen. Deels (voedsel)bos, deels weide voor paard / schaap. Het stuk land is heel licht glooiend, grenst aan een bos. Leem op graniet. Klimaat lijkt op zuid-nederland.

Als alles goed gaat hebben we wat te goed van een naburige boer en kunnen hem vragen om de boel in te zaaien.

Ik ben nu op zoek naar antwoorden op de volgende vragen.
  • Is een bloemen/kruidenrijkgrasland een goede uitgangspositie voor het later maken van een voedselbos? Of kan ik hier liever iets anders doen. Het wel even (2 jaar) duren voor we grootschalig aan de slag gaan
  • Zijn er suggesties met betrekking een mooi grasmengsel?
  • Wat is de beste periode om dit in te zaaien. Ik zou zeggen direct na de mais. Maar zijn er andere ideeën? bijv. pas volgend voorjaar?
willem
Berichten: 470
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door willem »

alefarendsen schreef: 16 sep 2020, 14:28
  • Is een bloemen/kruidenrijkgrasland een goede uitgangspositie voor het later maken van een voedselbos? Of kan ik hier liever iets anders doen. Het wel even (2 jaar) duren voor we grootschalig aan de slag gaan
  • Zijn er suggesties met betrekking een mooi grasmengsel?
  • Wat is de beste periode om dit in te zaaien. Ik zou zeggen direct na de mais. Maar zijn er andere ideeën? bijv. pas volgend voorjaar?
Wat ik er van weet is: Koeiengras is geen paardengras en paardengras is niet voor koeien.
Koeiengras bv BG11 is snelgroeiend gras rijk aan suikers en eiwitten en dat is nou net wat een paard niet moet hebben. Je hebt speciale mengsels die voor paarden zeer geschikt bv een vezelrijk en eiwitarm mengsel met weinig suikers. Koeiengras BG11 bv is samengesteld voor een hoge melk productie.
Er zijn nog wel wat voorwaarden waar paardengras aan moet voldoen maar op internet of de plaatselijke coöperatie kan je wel wegwijs maken.
Als de mais hakselaar klaar is hou je stobbeland over en die zal je moeten frezen al dan met bemesting.
T/m eind september kan je nog zeker gras inzaaien, en in Z-Frankrijk misschien nog we later. zou het zeker doen, maar de plaatselijke kunnen je het veel beter vertellen dan wij hier.
Ik zou die hele 2.7 ha helemaal doen en later wat je nodig heb omfrezen, dus alles met paardenmengsel
en later pakken wat je nodig hebt, al is het stukkie voor stukkie.
Gargouille
Berichten: 379
Lid geworden op: 16 jun 2020, 17:23

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door Gargouille »

https://www.pnr-seine-normande.com/uplo ... euries.pdf

https://fr.wikipedia.org/wiki/Prairie_fleurie
"jonchée de foin" met hooi van een naburige 'wilde' bloemenweide vind ik wel een mooi idee, zelf nog geen ervaring mee.

Trouwens vooral Bomen en Hagen kan je niet vroeg genoeg zetten, die nemen het meeste tijd.

Bien à vous,

G
JantjeV8
Berichten: 4015
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door JantjeV8 »

Zolang het niet vriest kun je gras zaaien, is verder niet seizoensgebonden.
willem
Berichten: 470
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door willem »

JantjeV8 schreef: 17 sep 2020, 07:51 Zolang het niet vriest kun je gras zaaien, is verder niet seizoensgebonden.
Dat ben ik ten dele met je eens, ik denk dat er weinig ontkiemt bij +6 of lager en niet alle grasmengsels
zijn daar geschikt voor. Tussen de één en twee weken wil je toch een groene waas zien over je land
en daar speelt vochtigheid en een min. temperatuur een belangrijke rol in. Min. +8 á 12 gr is ideaal
om het te late ontkiemen en te wortelen binnen de gestelde termijn anders verouderd het snel en raakt
het z'n kiemkracht kwijt. De gehele kou periode zal het niets doen en enkel achteruit gaan en in het voorjaar
kan je opnieuw beginnen. Er zijn wel soorten wat daar beter tegen kan maar of dat voor paarden - koeien - schapen - geiten graszaad opgaat durf ik zo niet te zeggen.
Bossie
Berichten: 142
Lid geworden op: 20 mei 2012, 09:04

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door Bossie »

Als er een boer is met een kruidenrijke/bloemrijke weide die hooit (liefst niet te vroeg in het jaar), koop daar flink wat ronde balen hooi. Voer je dieren komende winter op je weide/akker dat hooi door het uit te rollen en de dieren het te laten op eten, vertrappen etc. Zitten genoeg lokale zaden in waardoor je naast wintervoer ook meteen gratis zaden hebt.

Als je wil laten inzaaien, kan ook na de hooibehandeling, koop een kant en klaar salade buffet/mengsel passend bij je bodem of, (goedkopere optie) koop raaigras mengsel en los daarbij wat kruiden/bloemen zoals smalle weegbree, rode en witte klaver, cichorei en mogelijk wat luzerne. Prima mengsel, goed droogteresistent. Zaait zich prima uit als je het de kans geeft.
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2186
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door benthuis »

Een bekende op zoek naar Pure Graze mengsel raadpleegde een boeren handboek uit 1910. De daar aanbevolen mengsels waren bijna eender... Zelf samenstellen is aanmerkelijk goedkoper.
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
alefarendsen
Berichten: 564
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door alefarendsen »

Dank allemaal,

verder wat onderzoek gedaan en het is nog niet niks, na maïs succesvol een mooie kruiden/bloemenweide maken. Maar goed, we hebben de tijd en er zijn genoeg andere projecten.

We kunnen nu in het najaar 1 keer van de credits van de oude eigenaar en een boerbuur gebruik maken om te frezen en zaaien, dus dat gaat we wel doen. Ook hebben we nog geen beesten (komen denk ik begin volgend jaar), dus hooi uitrollen en op laten eten wordt hem nu niet. Wel een mooi idee, en gaan we denk ik zeker een keer gebruiken in de jaren hierna, al is het maar omdat het waarschijnlijk niet in een keer goed gaat zijn.
Gargouille
Berichten: 379
Lid geworden op: 16 jun 2020, 17:23

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door Gargouille »

alefarendsen schreef: 23 sep 2020, 08:25 verder wat onderzoek gedaan en het is nog niet niks, na maïs succesvol een mooie kruiden/bloemenweide maken. Maar goed, we hebben de tijd en er zijn genoeg andere projecten.
Kan ik me wat bij voorstellen: vrijwel geen bodemleven meer na jaren maisteelt, bodemerosie door de maisteelt en misschien/waarschijnlijk nog restanten van herbiciden die vooral de delicate (on)kruiden nog wel een jaartje parten kunnen spelen ...

Ik ben geen specialist ter zake, maar ben nu wel al een half jaartje zelf aan het spartelen om een weide om te vormen naar een meer evenwichtig systeem voor toekomstige voedselvoorziening. Met respect voor de natuur.
Het uitgangspunt is bijna omgekeerd: een totaal verwilderde (kruiden)weide waar de kruiden inmiddels de bovenhand op de grassen hebben.
Toch één ervaring alvast waar jij je voordeel mee kan doen: natuurlijke grassen en kruiden zijn bijzonder taai en gaan zwaar in concurrentie met jonge aanplant van bomen en hagen. Daar heb je je werk mee. Idem voor de moestuin: het eerste jaar is het een gevecht tegen de (on)kruiden.
Daarom mijn advies: de eerste jaren na de mais zullen grassen en zeker kruiden het niet makkelijk hebben, maar daar kan je een voordeel uit halen voor de jonge heggen, de jonge haagplanten , de houtkanten en de bomen in de boomgaard. Ook de plek van de moestuin zou ik niet gaan inzaaien met een weidemengsel, maar zoveel mogelijk van mulch voorzien.
Hagen en bomen kan je nog de hele winter planten.
Meestal zelfs met subsidiemogelijkheden. https://www.are-normandie.fr/aidesbiodiversite/

Daarnaast nog enkele bedenkingen:
- Op korte termijn is je grootste zorg om de bodemerosie te stoppen. Dus zeker inzaaien met iets (maar laat de stroken waar je deze winter nog bomen/heggen kan planten vrij )
- Op langere termijn is het belangrijkst om je bodemleven te herstellen. Dat kan volgens de meeste bronnen best door zo weinig mogelijk
grondbewerkingen uit te voeren en zoveel mogelijk organisch materiaal in je toplaag te krijgen. Daarom:
  • 1.Je zou kunnen overwegen om het wortelstelsel van de maisplanten te laten staan. Het nog aanwezige bodemleven concentreert zich wellicht rond deze wortels en wordt weer verstoord of weggevaagd door omploegen. De stoppels worden dan best wel afgemaaid en afgevoerd (opgestookt)

    2.De start voor kruiden/grassen zal niet makkelijk zijn. Je kan overwegen om eerst een groenbemester als klaver of luzerne in te zaaien.
    Dit zijn pionier-planten die beter starten op naakte grond, een groot deel van hun voeding uit de lucht halen (stikstof) en deze vastleggen in hun wortelknollen. Op termijn worden ze van nature overwoekerd door grassen en kruiden die hun voordeel doen met de vastgelegde stikstof en organisch materiaal van de klaver.

    3.Na het maaien van de klaver kan je de grassen/kruiden inzaaien met de bovenstaande methode: rol laatgemaaid (beter nog op verschillende tijdstippen gemaaid) zaadrijk hooi uit op je land en hark het af en toe wat dooreen. Na een drietal weken kan je het eenvoudig terug opslaan in oppers op het land. Een deel zal vergaan en rotten, niet erg dat is allemaal het hoognodige organisch materiaal dat je nodig hebt.
    Ook de rest van de opper zal nog heel welkom zijn als mulch als je aan je moestuin en kleinfruit begint. Je zal dan vrijwel zeker mulch tekort komen. Geen dieren nodig dus om met deze methode te starten. Kost bovendien ook niet veel werk/tijd/geld.
    De zaadrijke laatgemaaide hooibalen zijn typisch het product van weides in natuurgebieden. Door het late en zaadrijke gras is de voedingswaarde ook laag en kosten ze geen hol en zijn ze meestal blij als iemand ze wil hebben.

    4.Bomen, bomen, bomen, hagen, heggen, houtkanten: zijn erg belangrijk en groeien TRAAG. Ze creëren microclimaten, ze kunnen het vee binnenhouden, ze voorzien in voedsel , brandhout en geriefhout en nog het belangrijkst: ze halen nutriënten van veel dieper in de grond terug naar de oppervlakte. Dat zal nodig zijn na jarenlange intensieve akkerbouw.

    5.Start met een goede structuur waar je ook al kijkt hoe je de waterhuishouding op orde krijgt.
En tot slot je hebt de ruimte, dus je zou kunnen overwegen om verschillende stukken met verschillende (gecombineerde) maatregelen te benaderen.
Dan is voor jou de gok niet alles of niks en voor anderen groeit de kennis over de beste strategie, want hieromtrent is nog bijzonder weinig praktijkervaring en hopelijk wordt dit soort ervaring in de toekomst steeds belangrijker door de talrijke navolging ...

Een goed uitgangspunt voor geïnteresseerden in het grondprobleem van de ecologie:
https://vimeo.com/136857929

G

PS:
a) Waarom een stuk geploegd/gefreesd land misschien best toch direct met het kruidenrijk hooi bestrooid wordt: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nat ... ?msg=26435

b) Waarom je dat best niet zou doen en eerst met een groenbemester zou kunnen starten:
https://www.syngenta.nl/nieuws/mais/mog ... as-na-mais
alefarendsen
Berichten: 564
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Gras na mais, hoe / wat / wanneer

Bericht door alefarendsen »

Gargouille schreef: 24 sep 2020, 00:07 En tot slot je hebt de ruimte, dus je zou kunnen overwegen om verschillende stukken met verschillende (gecombineerde) maatregelen te benaderen.
Dan is voor jou de gok niet alles of niks en voor anderen groeit de kennis over de beste strategie, want hieromtrent is nog bijzonder weinig praktijkervaring en hopelijk wordt dit soort ervaring in de toekomst steeds belangrijker door de talrijke navolging ...
Even een snelle reactie voor de kinders uit bed komen...

Dank! Voor de tips en de inspiratie. Je hebt gelijk, het is waardevol er iets langer over na te denken en er een mooi project van te maken waar we onze ervaringen goed over kunnen delen.

Gister overdracht gehad, dus we kunnen nu officieel aan de slag. We hebben weer wat leesvoer!

Kom er op terug.
Plaats reactie