Pagina 1 van 1

Potje op kop?

Geplaatst: 01 nov 2013, 19:02
door Dutch John
Elk inmaakboek vertelt je dat je heet gevulde potjes het best tot de rand vult om ze daarna op kop te zetten. Maar waarom op kop? Wat is de wetenschappelijke gedachte erachter?

Groet,
DJ

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 01 nov 2013, 19:14
door Albert van WdJ
Mijn idee is, dat het metalen deksel teveel warmte verliest, en de glazen onderkant juist minder.
Microben die dan nog in de resterende lucht zich bevinden zouden gedood worden door de hitte.
De duur van die hitte zou wat langer zijn (tov de metalen deksel), vanwege de isolerende eigenschap van het glas.

Albert

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 01 nov 2013, 19:23
door Tim
DJ,

Volgens mij inderdaad om het deksel nog even wat laatste hitte mee te geven ivm microben. Je zit er toch nog even aan met je handen. Jampotjes thuis hadden dikwijls nog schimmel onder de rand, aan de buitenkant van het deksel. Binnen niets.

Ik denk ook dat de vloeistof het deksel iets beter helpt afdichten.

Tim

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 01 nov 2013, 20:42
door hotglass
Zou het ook het vacuüm kunnen zijn wat door de afkoelende en krimpende vloeistof/jam of wat dan ook ontstaat tussen
bodem en vloeistof? Rechtopstaand gaat bij de deksel de kans op lekkage het grootst worden.

Groet,

Ed

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 02 nov 2013, 00:40
door 12much
Dat is 'm Ed,

als er al een kiertje in zit, wordt deze afgesloten door het product, rechtop staand niet. Als de kier te groot is, moet je het potje inclusief inhoud ofwel opnieuw verhitten of als eerste consumeren. Dat is ook de reden dat er een schimmelrandje rondom het deksel kan ontstaan. Even met heet water en een borsteltje afspoelen voordat je de pot wegzet is ook wel zo handig. Ik doe dan ook nog een ontsmettingsmiddel door het spoelwater.

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 02 nov 2013, 07:45
door Dutch John
Heb ik ook lang voor ogen gehad, maar dan krijg je dus een organische afdichting. Allereerst lijkt me dat geen lang leven beschoren. Misschien verkrijg je wel een vacuüm, maar schimmels vinden hun weg via een organisch laagje. Ten tweede ontstaat er in een boordevol afkoelend potje meteen een vacuüm. Er kan dus geen product naar buiten treden.
Anders is dit bij een pot of fles met heel weinig hete vloeistof. Daar kun je wel even een drukopbouw krijgen, maar dan moet je er heftig mee schudden, zodat damp kan vrijkomen.

Groet,
DJ

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 04 nov 2013, 10:31
door OBL-Rien
Natuurlijk een heel ander onderwerp, maar ik heb geleerd dat wanneer ik verfpotten na gebruik op de kop zet, de restjes verf veel langer meegaat. Echt jaren langer.

Gebaseerd hierop denk ik dat de afdichting toch het belangrijkste is.

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 04 nov 2013, 11:43
door Lycopoda
Ik hou het erop dat de temperatuur van deksel verhogen het enige onderbouwde argument is (voor de groente, niet voor de verf). Wanneer je potje rechtop laat staan zal de temperatuur van het deksel niet absurd hoog zijn (gesloten pot, weinig dampontwikkeling, dus warmte moet door een laagje stilstaande lucht richting deksel). Op z'n kop neemt het deksel temperatuur van de vloeistof over (richting de 100 graden). Kijk eens of je (als je een metalen deksel gebruikt) of je verschil in temperatuur kan meten tussen potje op z'n kop en rechtop (meten is weten).

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 04 nov 2013, 12:15
door Dutch John
Rien,

Bij verf gaat de vloeistof zeker als afdichting fungeren. Het lijmt een slechte sluiting dicht. Bij kleine restjes doe je er goed aan wat verdunner toe te voegen anders krijg je evengoed een vel, ook al staat de pot op kop.

Een organische afdichting lijkt me geen jaren stand houden.

Groet,
DJ

Re: Potje op kop?

Geplaatst: 04 nov 2013, 13:37
door deleted
Geen idee, maar kan het te maken hebben met dat klein beetje lucht dat in de pot achterblijft ?
Moet die luchtbel ook niet 'bacterievrij' worden ? Vandaar misschien omkeren ?

edit: :oops: Zie net dat Albert dit antwoord al meteen gegeven had ... :oops: +1 voor de uitlag van Albert !

G