Ik begrijp zeker wat je wilt zeggen, het is een zoektocht van mij, geen afwijzing.David86 schreef:Die paar repen chocolade en 5kg koffie die op jaar basis uit diep donker Afrika ingevaren moet worden zal de nekslag van je ecologische bestaan niet zijn.
Beurtjaren zie ik geen problemen in verder, dan eet je toch geen appels of een jaartje geen noten ? Misschien heeft de buurman's notenboom geen beurtjaar en heb jij een enorme perenopbrengst, conferences ofzo, die kun je slecht bewaren. Dan is de oplossing snel gevonden denk ik. (mits je buurman van peren houd natuurlijk)
Je kan dingen natuurlijk alleen zelf doen, of met een klein clubje samen zelf doen.
Als westerlingen kijken we graag naar beperkingen, je kan natuurlijk ook naar mogelijkheden kijken. Het dieet wat je kiest is gefundeerd op de mogelijkheid dergelijke producten in te slaan. Als je het niet kon kopen zou je de beperking niet eens zien.. Als je snapt wat ik probeer te zeggen..
Beurtjaren kan je nog een beetje sturen d.m.v. uitdunnen en niet iedereen heeft inderdaad tegelijk beurtjaren.
Vorig jaar was er nog late vorst terwijl de sapstromen al op gang waren. Ik had geen pruimen, kersen en peren, en de anderen ook niet, net zomin als noten. Bovendien vlogen de bijen niet in die kou. Dat merk je wel in je totale opbrengst. Ik heb te weinig moestuin, wel fruitbomen. Grond zit vol met puin en zware klei.
Dutch John schreef ooit dat mensen vroeger zo plande dat ze er twee jaar mee deden.
Goed idee, hoe zit het dan met de voedingswaarde?
Mijn pruimensap is trouwens gaan gisten, licht mousserend, ik drink geen alcohol en vind dat niet lekker. Iemand een idee hoe dat zo is gekomen? Bijv. appelsap die luchtdicht is verpakt doet dit niet. Komt dat omdat pruimensap in grolls beugelflesjes zit met rubberen ring, sluiten die niet volledig luchtdicht? Of hebben pruimen meer suiker?
Kippen eten ook tarwe en mais, dan heb je een eigen veldje nodig. Als vegetariër zijn eieren een belangrijke eiwitbron. Die heb je ook niet 's winters (tenzij je ze licht geeft).
Wij maken veel met tarwe, Martin Crawford zegt we zouden in plaats daarvan noten moeten eten. (dan moet je geen late voorjaars vorst hebben, geeft trouwens wel weer eiwitten). Heb je wel veel notenbomen nodig.
De films van Martin Crawford over zijn foodforest(you tube) zijn heel erg leuk om te zien trouwens!
Het is ook mijn toekomstig streven, zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven dus ook eten. Daar zit ik nu nog niet op en ik verwacht nooit volledig.
Ik weet dat een maand in een ecodorp met een ecologisch vegetarisch (grotendeels veganistische) keuken mij wel erg deed verlangen naar bijv. bananen en chocoladekoekjes... "Verboden vruchten" zijn toch wel erg lekker
En is een vriezer ecologisch? Hoeveel energie gebruik je met wecken? Hoe zit het met voedingswaarde? Bijv als ik pruimensap pasteuriseer, hoeveel vitamines zitten er dan nog in, die niet tegen verhitten kunnen.
Ik heb niets met kool...succesrecepten welkom. (ook niet met bieten en witlof...)
Vraag mij nu ook af hoeveel en wat Martin Crawford uit zijn tuin haalt in de winter.
Wat vinden jullie van zijn tuin?
Ik zou graag eerst willen proeven voor ik iets plant. Heb ooit een wilde planten excursie gehad. Dat smaakte allemaal naar niets. Ik hou ook wel van lekker eten...
Het is dus een zoektocht.
Titelfix door Kockie