Tomatenpraat...

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Tomatenpraat...

Bericht door David86 » 04 jul 2012, 13:18

voor de tuinders die nieuw zijn met tomaten of het tuinen in het geheel

een hulde:
ik teel veel tomaten in alle kleuren en alle formaten binnen en buiten. de tomaat is een veelzijdig dingetje en wij hebben er nooit genoeg van. De tomaten worden verwerkt in salades, sauzen, pasta's, gaan samen met de cheddar op een snoekbaarsje of gulletje, op een boterham met kaas, in ovenschotels etc etc etc de tomaat is bij mij thuis even geliefd als de aardappel en de komkommer.

karakter:
tomaten zijn levensgenieters zij waarderen een lekker warm plekje en veel mest , het zijn hele vergevingsgezinde planten die als je aan de 2 vorige eisen voldoet eigenlijk altijd opbrengst geven de opbrengst maximaliseren is al bijna net zo eenvoudig

Zaaien:
zaai tomaten in februari/maart in de vensterbank of in de kas. als men in de vensterbank zaait is het handig de plantjes elke dag te draaien zij zullen naar de zon toe groeien en zo allemaal scheef gaan staan. Daarnaast heb je in de vensterbank kans dat je tomaten te snel groeien het worden dan dunne slappe plantjes. Zet ze in dat geval buiten met lekker weer, in principe hersteld de tomaat zich zodra hij op zijn permanente plaatsje komt. Ik heb het zelfs gehad dat vlak nadat ik deze slappe plantjes buiten had gezet er nog een late nachtvorst overheen kwam, de tomaten staakten per direct de groei in de hoogte en begonnen eerst dikker en steviger te worden daarna schoten zij door en aan het eind van de zomer hadden we een fantastische oogst cherry tomaten. Waar we voornamelijk vrienden en familie blij mee gemaakt hebben, het was echt teveel voor ons 3


Uitplanten:
een tomaat is redelijk tolerant een plekje met wat minder warmte accepteert hij wel tijdens de groei, als de tomaten beginnen te rijpen is warmte echter van het grootste belang de vruchten zullen anders simpelweg niet rijp worden. waar een tomaat wel een oprechte hekel aan heeft is wind wind verziekt een tomatenplant en laat een zielig hoopje groen over dat vecht voor zijn bestaan maar zelden mooie vruchten geeft. een tomaat in de kas is altijd een blije tomaat deze dragen meer vrucht die sneller afrijpt. ik plant binnen en buiten , zo'n 25 tomaten gaan de kas in en ongeveer 25 gaan naar buiten. dit geeft een mooie spreiding in de oogst. de binnen tomaten zullen eerder starten met "geven" dan de buiten tomaten. Deze binnen tomaten eten wij dan ook vers en het liefst op de dag dat ze geplukt worden als ik zeker weet dat we ze direct zullen eten laat ik de tomaten overrijpen aan de plant dat komt de houdbaarheid zeker niet ten goede maar de smaak des te meer.
PIC_0108.JPG
PIC_0104.JPG
PIC_0106.JPG
PIC_0100.JPG


Onderhoud:
een tomaat is van nature een struik, als je de tomaten laat struiken produceert hij ook mooie vruchten hij is echter niet in staat alle vruchten af te rijpen. daarnaast is het zo dat op 1m2 een struik tomaat kan staan of 4 goed opgevoede tomaten. een goed getrainde tomaat levert evenveel vruchten als een struik. ze rijpen beter af en zijn minder geplaagd door ziekten vanwege de open structuur van de plant per m2 heb je dus 4keer meer opbrengst en veel minder ziekte van getrainde tomaten dan van struiken.

Het "trainen" van de tomaat is simpel hierbij gelden slechts enkele regels, de tomaat staat tegen een stok of aan een lijntje. de tomaat heeft maar 1 top in de plant. zijn bladeren maken geen contact met de bodem en heeft geen slechte stukken in de plant.

toepassen: elke dag loop ik een controle rondje door de tuin en controleer alles op ziekten en problemen 1 keer per week krijgen de tomaten een uurtje tough love elke plant word geinspecteerd de dieven (dit zijn de nieuwe tomatenplanten die in de bladoksels groeien en de nieuwe toppen maken) worden verwijderd, een dief is nooit te groot om te verwijderen, soms zijn ze even groot als je plant zelf ook dan word hij weggehaald, ik kies er bij grote dieven voor om ze er uit te knippen met een bloemenschaartje dat doet de plant minder schade. daarna worden de klemmen die de tomaat aan de stok houden wat naar boven geplaatst om de groei van de top naar boven gericht te houden. evt. ongezonden delen van de tomaat worden weggesnoeit en de bladeren die de trossen verstikken worden weggeknipt zodat de trossen luchtig in het licht hangen dit kost 1 a 2 minuten per plant, het geeft mij veel voldoening als ik naar mijn tomaten kijk en zie dat ze er allemaal blij en gezond bij staan
PIC_0105.JPG
ziekten:
mijn tomaten zijn niet veel ziek en worden eigenlijk niet geplaagd door ongedierte als ik 1 zieke zie word hij ook direct verwijderd en in de vuurton gedeponeerd voor een ceremoniële crematie. het blad van een tomaat is giftig dit zorgt ervoor dat slakken luizen etc van de plant afblijven. ik waak wel voor de aardappelziekte in mijn tomaten, ik heb het nog niet gehad.


Voeding:
De tomaat doet het hier prima op compost, bij het poten word in het pootgat ongeveer 6 tot 8 liter compost door de aarde gemengt en bevochtigt daarna gaat de tomaat er in en moet hij de rest van het jaar van de compost "eten" meer krijgt hij niet. Ik geloof niet in gespecialiseerde voeding voor in de moestuin het zou niet meer te betalen zijn en bovendien zie ik de meerwaarde niet echt. Goeie compost in een gezonde bodem zou alles moeten bevatten wat een tomaat nodig heeft

ecologisch aspect:
een tomaat is een mooie plant om biologisch mee te tuinen als hij open gehouden word zal er geen gif aan te pas hoeven te komen, hij is op compost te telen en zijn beloning aan het eind van het seizoen zal ieders hart sneller doen kloppen

de tomaat is een fantastische plant om mee te beginnen en samen met de komkommer en de courgette ideaal voor iemand die voor het eerst groenten wil verbouwen
..

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8142
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: tomatenpraat

Bericht door kockie » 04 jul 2012, 14:14

Mooie startpost; ik doe weer inspiratie op!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Robert
Berichten: 38
Lid geworden op: 29 jun 2012, 22:47

Re: tomatenpraat

Bericht door Robert » 08 jul 2012, 21:40

Als mede tomaten fanaat (30 verschillende soorten) heb ik ook nog wel wat tips, zowel voor de teelt als het consumeren.
Tomaten hebben een hekel aan water van boven af, dus niet met de gieter er over heen maar bij de stam/wortels water geven.
Van wat grotere dieven kan je snel weer een mooie plant krijgen door deze in een beker water te laten bewortelen, handig als je uitval tussen je tomatenplanten hebt.
Van zoete tomaten kan je een verrasend lekkere sorbet maken, en aan het einde van het seizoen nooit de groene onrijpe tomaten weggooien, deze zijn nog prima om er een chutney of een gelei mee te maken. En verder geniet van de vele kleuren, vormen en voor al smaken van de tomaat.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8142
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: tomatenpraat

Bericht door kockie » 08 jul 2012, 21:56

Mijn hemel,

Wat doen jullie met al die tomaten? Je hebt ze toch alleen in de zomer, of telen jullie ook in de winter?
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: tomatenpraat

Bericht door tiho » 08 jul 2012, 22:12

Ik heb net twee pompoenen in de tuin geplaatst die al een maand in de pot stonden onder de tuinkers voor de meiden. Gaan die het nog doen eigenlijk? Het is volle fam van volgens mij.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2927
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: tomatenpraat

Bericht door Tim » 08 jul 2012, 22:14

kockie schreef:Wat doen jullie met al die tomaten? Je hebt ze toch alleen in de zomer, of telen jullie ook in de winter?
Volgens mij is het propaganda....

Tim :wink:

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: tomatenpraat

Bericht door tiho » 08 jul 2012, 22:24

Vorig jaar was het ook laat, of de slakken. Ik haat slakken, want die eten echt alles op terwijl ik slaap :mrgreen:

De zonnebloemen zijn geen pompoenen, dat weet ik en de appelboom erachter is van de buurman.
Bijlagen
tuin 2.jpg
tuin 1.jpg
tuin 3.jpg

Robert
Berichten: 38
Lid geworden op: 29 jun 2012, 22:47

Re: tomatenpraat

Bericht door Robert » 08 jul 2012, 22:54

kockie schreef:Mijn hemel,

Wat doen jullie met al die tomaten? Je hebt ze toch alleen in de zomer, of telen jullie ook in de winter?
Drogen, tomatensaus, tomatenketchup, soep, gelei maken, als wintervoorraad maar in het seizoen lekker vers eten of andere berijdingswijze.

Robert
Berichten: 38
Lid geworden op: 29 jun 2012, 22:47

Re: tomatenpraat

Bericht door Robert » 08 jul 2012, 23:06

Wat foto,s van mijn tomatenteelt en verwerking van de tomaten

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding

Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: tomatenpraat

Bericht door Jan. » 09 jul 2012, 10:50

Robert, vertel eens wat over die foto's?


Vraagt mijn vrouw.
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.

Robert
Berichten: 38
Lid geworden op: 29 jun 2012, 22:47

Re: tomatenpraat

Bericht door Robert » 09 jul 2012, 16:23

Jan. schreef:Robert, vertel eens wat over die foto's?


Vraagt mijn vrouw.
De bovenste foto is de Issis Candy, zoete cocktail tomaat
foto 2 Sprite, een kleine zoete tomaat met weinig sap
foto 3 Muchamiel, een grote vleestomaat
foto 4 Osu bleu, een tomaat die donkerblauw wordt en veel antie oxidanten bevat (gezondsheid tomaatje)
Foto 8 en 5, Opalka, een langwerpige roma tomaat met weinig sap een daardoor goed te drogen. De tomaten halveren en zaad en gelei verwijderen en op een schaaltje in de oven op 60 a 70 graden met de deur op een kier drogen tot ze leerachtig aanvoelen. Dit kan ook met een droogkast.
Foto 6 en 7 Tomatensorbet, pureer 500 gram zoete tomaatjes b.v Black cherry) zeef dit om de zaden en velletjes te verwijderen, voeg dit samen met 250 ml water, 250 gram suiker en het sap van een halve citroen en pureer met de staafmixer of garde tot een luchtig mengsel en voeg een stijfgeslagen eiwit hier aan toe en draai er in de ijsmachine een sorbet van.

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: tomatenpraat

Bericht door David86 » 09 jul 2012, 17:56

dat staat er strak bij robert mooie verzameling tomaatjes

wat verbouw je naast de tomaten nog meer ?


groeten
..

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: tomatenpraat

Bericht door David86 » 09 jul 2012, 17:58

@kockie

de tomaat laat zich in al zijn bereidingen zeer gemakkelijk conserveren vanwege zijn natuurlijke zuur het is dus eigenlijk ook een hele mooie "wintergroente"


groeten
..

David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: tomatenpraat

Bericht door David86 » 09 jul 2012, 18:18

tiho schreef:Ik heb net twee pompoenen in de tuin geplaatst die al een maand in de pot stonden onder de tuinkers voor de meiden. Gaan die het nog doen eigenlijk? Het is volle fam van volgens mij.

waarschijnlijk wel als ze genoeg te vreten hebben en niet in te natte grond staan zie ik geen prolemen
..

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8142
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: tomatenpraat

Bericht door kockie » 09 jul 2012, 18:22

Het water loopt me al in de mond. Ik wil meer van dit soort dingen lezen!! :kwijl:
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Plaats reactie