Zelf brood bakken
Moderator: Moderators
Re: Zelf brood bakken
Om even een oude koe uit de sloot te trekken.... Wie kan me eens leren een fatsoenlijk brood te bakken. Het wil me maar niet lukken. Dan rijst het niet goed, dan zakt het als een plumpudding in elkaar, iedere keer is het weer iets waardoor heb brood meer op een gepofte baksteen lijkt dan op een lekker luchtig brood.
Het is wel eens gelukt, maar ik krijg het niet gereproduceerd.
Ik heb al verschillende recepten en verschillende soorten meel geprobeerd, verschillende soorten (droge) gist (voor verse gist bak ik veel te onregelmatig), verschillende watertemperaturen etc. Ik ben nu met verschillende broodmixen aan het proberen, maar het blijft pet. Iets doe ik fout, maar wat? Wie weet raad?
Het is wel eens gelukt, maar ik krijg het niet gereproduceerd.
Ik heb al verschillende recepten en verschillende soorten meel geprobeerd, verschillende soorten (droge) gist (voor verse gist bak ik veel te onregelmatig), verschillende watertemperaturen etc. Ik ben nu met verschillende broodmixen aan het proberen, maar het blijft pet. Iets doe ik fout, maar wat? Wie weet raad?
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
-
- Berichten: 4615
- Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23
Re: Zelf brood bakken
Tip van Mrs. DJ: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... -tips.html
Of in de kringloop een broodbakboek uit de jaren '70, begin '80 kopen.
Groet,
DJ
Of in de kringloop een broodbakboek uit de jaren '70, begin '80 kopen.
Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Re: Zelf brood bakken
Zonder kneedapparaat zijn er twee mogelijkheden:
(1) minstens een kwartier met de hand kneden
(2) lang (uren) bij lage temperatuur rijzen (met minder gist of met zuurdesem) (dat geeft de gluten de tijd om een netwerk te vormen)
Wat helpt om de reproduceerbaarheid te verhogen: een logboek bijhouden. Achteraf wel noteren hoe het brood gesmaakt heeft. Zodoende werk je langzaam naar een voor jullie geslaagd recept.
(1) minstens een kwartier met de hand kneden
(2) lang (uren) bij lage temperatuur rijzen (met minder gist of met zuurdesem) (dat geeft de gluten de tijd om een netwerk te vormen)
Wat helpt om de reproduceerbaarheid te verhogen: een logboek bijhouden. Achteraf wel noteren hoe het brood gesmaakt heeft. Zodoende werk je langzaam naar een voor jullie geslaagd recept.
Met vriendelijke groet,
Mark
"Ja, tillsammans blir vi en stor gröt som är varm, god och nyttig, ja och ganske vacker ochså."
Mark
"Ja, tillsammans blir vi en stor gröt som är varm, god och nyttig, ja och ganske vacker ochså."
Re: Zelf brood bakken
Er staat een apparaat dat volgens mij wel tot kneden in staat moet zijn, maar ik sluit niet uit dat ik daarmee iets verkeerd doe.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
-
- Berichten: 4615
- Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23
Re: Zelf brood bakken
De Mrs. staat hier toch vooral met de handjes te kneden. En best wel lang, maar het resultaat is een luchtig brood. Ook punt 2 van Lycopoda blijkt een verbetering. Aan een logboek krijg ik haar nog niet ("ik onthoud dat wel"....), maar zelf gebruik ik dat bij de bereiding van de dranken naar tevredenheid.
Groet,
DJ
Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen
Re: Zelf brood bakken
Maarten,
Ik ben zelf van het machinale kneden (start) en met de hand kneden. Maar heel goed kneden is belangrijk.
Maar het klinkt alsof het bij jouw verkeerd gaat met het rijzen;
* heb je een mooi stabiel warme plek?
* dek je het af (met een badmuts volgens het boek van mrs DJ)
* na de eerste rijs vorm ik het brood, dat laat ik rijzen en dan hop de oven in.
* ik laat het rijzen tot het voldoende volume heeft (verdubbeld?)....dat kan soms wat langer duren...
* het mag best een nacht rijzen bij bijvoorbeeld 20 graden
Ik ben zelf van het machinale kneden (start) en met de hand kneden. Maar heel goed kneden is belangrijk.
Maar het klinkt alsof het bij jouw verkeerd gaat met het rijzen;
* heb je een mooi stabiel warme plek?
* dek je het af (met een badmuts volgens het boek van mrs DJ)
* na de eerste rijs vorm ik het brood, dat laat ik rijzen en dan hop de oven in.
* ik laat het rijzen tot het voldoende volume heeft (verdubbeld?)....dat kan soms wat langer duren...
* het mag best een nacht rijzen bij bijvoorbeeld 20 graden
groet!
Ritsaert
Ritsaert
Re: Zelf brood bakken
De eerste rijs gaat altijd prima. Verdubbeling van de deegbol. Het is de 2e rijs die onvoldoende is, of bij het in de oven zetten in elkaar zakt (dat gebeurde gisteren ) Ik gebruik nog plastic folie om af te dekkenl; ik zal eens op zoek gaan naar een badmuts.
Ik zal ook eens een logboek bij gaan houden. Ik moet en zal het onder de knie krijgen!!
Ik zal ook eens een logboek bij gaan houden. Ik moet en zal het onder de knie krijgen!!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen
Re: Zelf brood bakken
Kijk dat is the spirit!
Hoe lang duurt die eerste rijs? Je kan ook een keer wat moutsiroop toevoegen om de gist wat extra te voeden. Hoe zit het met je temperaturen? (op de plek waar je laat rijzen en de keuken)? Je tweede rijs vind plaats op de bakplaat en je zet het brood hup in de oven zonder enige interventie?
Je gebruikt geen heteluchtoven?
Alle ingredeienten op kamertemperatuur?
Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in de bloem. Deze mag niet gelijk in aanraking komen met zout, suiker en water (melk).
Rijzen werkt bij 35 graden en maximaal 37 graden. Langer rijzen geeft een betere smaak aan het brood.
Test je gist.
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
Hoe lang duurt die eerste rijs? Je kan ook een keer wat moutsiroop toevoegen om de gist wat extra te voeden. Hoe zit het met je temperaturen? (op de plek waar je laat rijzen en de keuken)? Je tweede rijs vind plaats op de bakplaat en je zet het brood hup in de oven zonder enige interventie?
Je gebruikt geen heteluchtoven?
Alle ingredeienten op kamertemperatuur?
Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in de bloem. Deze mag niet gelijk in aanraking komen met zout, suiker en water (melk).
Rijzen werkt bij 35 graden en maximaal 37 graden. Langer rijzen geeft een betere smaak aan het brood.
Test je gist.
Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
groet!
Ritsaert
Ritsaert
Re: Zelf brood bakken
Ik had me voorgenomen om gisteren te gaan bakken, helaas is mijn agenda enigszins overgelopen..... Misschien dit weekend meer geluk!
Wordt vervolgd!
Wordt vervolgd!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
Re: Zelf brood bakken
Een wat verlate reactie, voor het geval je nog steeds baksteentjes produceert.
Ik kan de website van Levine trouwens ook van harte aanbevelen. Daarmee zou het wel moeten lukken!
Als het gerezen deeg in elkaar zakt heeft het te lang gerezen: "overrijs". Als het onvoldoende is gerezen, dan is het onvoldoende gerezen! Bij het bakken van brood zijn vooral de verhoudingen van de ingredienten belangrijk. Dus precies afwegen, en niet op z'n ongeveer. Wat het rijzen betreft zul je op het deeg moeten letten en is de rijstijd van een recept hooguit een indicatie.kockie schreef:De eerste rijs gaat altijd prima. Verdubbeling van de deegbol. Het is de 2e rijs die onvoldoende is, of bij het in de oven zetten in elkaar zakt.
Ik kan de website van Levine trouwens ook van harte aanbevelen. Daarmee zou het wel moeten lukken!
Re: Zelf brood bakken
Gisteren en vandaag maar weer eens een poging gewaagd. Gisteren met een mix: best goed gelukt vloerbrood gebakken. Vandaag een recept van Levine geprobeerd en een heerlijk witbrood gebakken! Dat geeft de burger moed. Hopelijk is het einde van de bakstenenbrodentijd nu in zicht
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter