Ketting smeren

vervoer (elektrische auto's, ligfietsen e.d.) en techniek

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Wiebe lemey
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 feb 2017, 13:54

Ketting smeren

Bericht door Wiebe lemey » 04 feb 2017, 14:17

Hoi stilhmaatjes,

Ik heb een vraagje voor jullie over mij ketting zaag (stilh).Hoe kunnen we de kettingolie meer laten injecteren? En hoe weetje of hij perfect ingesteld is?

Met vriendelijk groeten Wiebe alvast bedankt

Mathijs
Berichten: 10
Lid geworden op: 12 mar 2009, 18:30
Locatie: Wijk bij Duurstede

Re: Ketting smeren

Bericht door Mathijs » 04 feb 2017, 17:37

Hoi Wiebe,

Kettingsmering kun je controleren door de zaag te starten en de neus van het zaagblad bij een stuk hout of papier te houden. Na een paar keer gasgeven moet er een oliespoor op het papier te zien zijn.

bij problemen met de kettingsmering is het slim om eerst 2 zaken te controleren:

-controleren of het oliekanaaltje schoon en open is. Als je het blad en ketting eraf haalt zie je een klein gaatje zitten. Dit gaatje correspondeert met een klein gaatje op het zaagblad. Dit moet goed schoon en vrij van zaagsel en stof zijn om de olie makkelijk te laten stromen.

-Een ander veel voorkomend probleem bij gebrekkige kettingsmering is vuil in de olietank en aanzuigkegel. Sommige soorten kettingolie hebben de vervelende eigenschap om na verloop van tijd wat dikker/vlokkig te worden. Maak de olietank en aanzuigkegel schoon en gebruik verse olie.

Heb je na deze stappen nog steeds te weinig smering dan kan het zijn dat er een langer zaagblad gemonteerd is dan waarvoor jouw zaag gemaakt is. Is dat het geval dan hebben sommige zagen aan de onderkant een stelschroefje zitten om de olieopbrengst te verhogen.
Groet, Mathijs

Plaats reactie