Pagina 1 van 1

Binnenmuren inspiratie

Geplaatst: 16 feb 2021, 09:41
door Geertje
Vraag voor de ecobouwers: met wat voor binnenmuuur-materiaal hebben jullie ervaring? Wij zijn toe aan de binnenmuren, maar we twijfelen over materialen. De muren moeten in ieder geval zoveel mogelijk met leem gestuukt worden (behalve een deel van de badkamer etc.).

Sommige muren moeten aan meer functies voldoen dan alleen maar het scheiden van twee ruimtes:
- één binnenmuur moet de constructie ook 'verstijven', daar ontkomen we dus sowieso niet aan plaatmateriaal.
- de muren van de wc en de badkamer moeten geschikt zijn voor deels tegels, deels leemstuc.
- in de muur tussen badkamer en bijkeuken willen we ook een (hoog) binnenraam plaatsen.
- de muur tussen wc en woonkamer willen we graag zo geluidswerend uitvoeren... :D

Ik stelde (waar mogelijk) een eenvoudig vlechtwerk van hazelaar en/of wilg voor, en dat met leem te bepleisteren, maar dat werd door echtgenoot geveto'd op de grond dat het niet stevig genoeg zou zijn voor muren waar een deur(kozijn) in komt te staan. Volgens hem gaat dit kapot door de trillingen als de deur dichtslaat. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ik ken het systeem voornamelijk uit reconstructies van prehistorische boerderijen.

Echtgenoot is meer van 'gewoon' een houtskelet neerzetten en aan twee kanten plaatmateriaal er tegenaan (multiplex / OSB). Dat moet dan worden opgevuld met 'iets' tegen geluidsoverdracht (anders krijg je een soort oor) en er moet 'iets' tegenaan zodat je er met leem op kan stuken. De vraag is natuurlijk wat voor geluidsisolatie (we hebben nog heel veel vlaswol, maar in nogal dikke matten, dat betekent ook nogal dikke muren) en wat voor hechtmateriaal (rietmatten?).

Ik hoor heel graag waar jullie ervaring mee hebben!