Pagina 1 van 2

grondwaterpeil

Geplaatst: 02 jul 2019, 13:27
door leov
Ik heb een grondwater beregeningspomp. Het grondwater zit hier op een meter of 8, ik heb een pijp van 8.5m en de pomp zit 2m onder het maaiveld. Afgelopen weken goed gebruik van gemaakt. Helaas is het uit met de pret. De zelfaanzuigende pomp geeft geen water meer.
-Eerst maar eens de pomp - een DAB Jet 132 T- gecontroleerd, hij draait netjes, goede richting op.
-Vanaf de perszijde water erin laten lopen, dit stroomt bij de pomp uit, dus lijkt ook op orde.
-Daarna uitgebouwd, met slang in een reservoir getest, geeft goed opbrengst.
-Toen de pijp (PVC 40mm in een 100mm PVC buis) eruit gehaald. Geen lekken. Ik zie dat de laatste 1.5m nog nat is en de pijp stroomt door.
- De klep lijkt te werken, is niet modderig. De verende afsluiter laat zich makkelijk zonder veel weerstand indrukken
Nu weet ik het niet meer, iemand ideeen? Kan het zijn dat ik teveel water heb onttrokken? Dit heb ik nooit eerder gehad (20 jaar). Bovendien lijkt de zuigbuis 1.5 m in het water te zitten...

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 03 jul 2019, 00:19
door LeaD
Welke grondsoort ? Klei , leem , zand , zavel ?

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 03 jul 2019, 00:27
door willem
Je noemt het zelf al op, " te veel water onttrokken" , het eerste waar ik aan dacht, en dit zou heel
goed kunnen. Ten eerste, het is geen kinderachtige pomp, 40 mm in een 100 mm vindt ik iets aan de
krappe kant, 50 of 63 mm in een 160 mm heeft mijn voorkeur, maar goed, het zit er eenmaal in.
Omdat het een " beste pomp " is die uit een kleine mantelbuis (100 mm) z'n water water moet trekken
denk ik dat de boel in de loop der jaren een beetje 'verzand ' is en daardoor te kort toestroming heeft.
Weet je of er aan de buitenkant van de 100 mm grof zand of fijn grind is mee gestort, dit doet men wel normaal gesproken. De combinatie grote pomp en verzanden/dicht slibben van de toevoer of aanvoer
zorgen er voor dat je te kort water heb, zodoende een luchtbel in het aanzuig gedeelte creëer en dan
is het gelijk over en uit. Binnen een x aantal minuten stroomt er weer genoeg water de 100 mm in
en jij denk dat dat goed is, niet dus.
Hoe lang heeft de pomp droog gelopen, te lang vinden ze nooit zo lekker, water zorgt in dit geval
ook voor smering en koeling.
Kan je nog een tip geven: als je het nog niet heb, zet er dan een press control op, zit er bij mij al zo'n
30 jaar op en enkel maar voordelen, alleen jij heb waarschijnlijk een 400v aansluiting, dan weet ik ff niet
hoe het dan moet, maar daar is achter te komen.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 03 jul 2019, 08:41
door JantjeV8
Dat denk ik ook, je putje is verzand. Paar meter verderop een nieuw putje spuiten. Hij ademt door een rietje zo lijkt het.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 04 jul 2019, 00:29
door Tim
Hey,

Ik leerde 20jr geleden al dat Nederland verdroogd. Alles gaat over straat het riool in, boeren dempen sloten bij de vleet en de grond houdt niets meer vast door intensief gebruik.

Uiteindelijk betalen we de prijs.

Tim

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 04 jul 2019, 09:24
door jwardenier
En het zotte is dat we hier diepe verkaveling sloten hebben ,en stom verbaast stond ik te kijken ,op de hoogste kop van de heuvel hier legt een boer drainage [ik niet snap ] wij wonen op hoge droge zandgrond grofkorrelig, gooi je hier een emmer water op de grond zie je het weg trekken ,overzijde waar de grond 9 m lager ligt zijn sloten gedempt houtwallen gekapt ,het is nu een groot polder landschap terwijl we toch zuinig moesten zijn op ons coliessen landschap ,daar waar mijn grootouders vaarboer waren rijden nu zware trekkers ,gemalen houden het waterpijl laag ,dus kun je wel raden wie er met 2 petten op in het bestuur van het waterschap zit ,ook daar vormen ze coalities wie eenmaal op het pluche zit komt na een verkiezing via een vriendje terug .
Eerder stond hier het grondwaterpijl op 9 m ,met een wel waterput was hier altijd drinkwater voor mens en dier ,nu pomp ik al onder de 10 m met in het voorjaar ondrinkbaar water door te veel uitspoeling van drijfmest een hoog nitraat gehalte ,de vervuiler aan de macht lijkt hier de sloken .
Op de aardappelvelden staat nu de beregening installatie volop te draaien ,daar waar eerder het slootwater bijna gelijk met het maaiveld stond staat het pijl nu minstens 1,5 m lager .

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 12 jul 2019, 13:48
door Zwerius Kriegsman
Als je nu gewoon de pomp eens terug plaatst en dan aan de perskant gaat knijpen, zodat je bijv. maar de helft (of een derde) van de oude opbrengst hebt.
Lukt het dan wel? dan is inderdaad de capaciteit van je bron teruggelopen.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 13 jul 2019, 08:46
door Dutch John
Hier verdrogen nu al de berken, terwijl het echte beregenen nog moet beginnen (tenzij het nu een maand lang blijft regenen). Het waterpeil in de vijver daalt nu 10 cm per week en het grondwater waarschijnlijk nog sneller. En dat allemaal om ons nationaal veevoer veilig te stellen. Wel ironisch: verdrogen in een deltagebied......

Positieve noot: als het zo doorgaat, dan lost het pocessierupsprobleem zichzelf op..... en kunnen we een paar jaar vooruit met stookhout.....

Groet,
DJ

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 17 jul 2019, 10:57
door Geertje
Aaaah, Dutch John, ik wil helemaal niet denken aan wat er kán gaan gebeuren als het zo doorgaat met de verdroging . Ik lig 's nachts wakker van visioenen van een volkomen veranderd Nederland wat weer net zo boomloos is als rond 1900.
Overigens zullen de eiken één van de laatste boomsoorten zijn die eraan gaan. Die hebben de diepste wortels. Dus de processierups houdt ook nog wel even stand.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 17 jul 2019, 12:48
door remco d
Geertje schreef: 17 jul 2019, 10:57 Aaaah, Dutch John, ik wil helemaal niet denken aan wat er kán gaan gebeuren als het zo doorgaat met de verdroging . Ik lig 's nachts wakker van visioenen van een volkomen veranderd Nederland wat weer net zo boomloos is als rond 1900.
Overigens zullen de eiken één van de laatste boomsoorten zijn die eraan gaan. Die hebben de diepste wortels. Dus de processierups houdt ook nog wel even stand.
Ben je daar zeker van Geertje? Ik zie hier in de buurt (n Limburg) dit jaar veel veel half dode eiken, heb er zelf ook een van een jaar of 20 oud. Nooit een rups in gezien, komt in mijn beleving puur door de droogte van vorig jaar. Wel weer nieuwe groei vanuit de stam maar 75% van de takken is dood. En zo zie ik er hier heel veel in de buurt. Is me in eerdere jaren nooit opgevallen.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 18 jul 2019, 11:33
door willem
Nu zijn we 6 weken verder dat Leo hier boven z'n eerste verhaal en vraag stelde en lijkt daarna
verdampt te zijn. Altijd weer jammer dat je verder niets meer hoort van mensen die in de shit
(problemen) zitten, hun verhaal hier doen, reactie's en goede antwoorden hierop krijgen maar niets
meer van zich laten horen als ze hier wat mee kunnen, dus een oplossend antwoord hebben gehad.
Kom het hier wat vaker tegen, maar ook op andere fora's, jammer want iedereen kan er wat aan hebben
als het goed uitpakt en het resultaat hier neerzet.
Het zal altijd zo zijn en zo blijven, dit is eenmaal "de mens".

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 19 jul 2019, 07:35
door JantjeV8
remco d schreef: 17 jul 2019, 12:48 heb er zelf ook een van een jaar of 20 oud. Nooit een rups in gezien, komt in mijn beleving puur door de droogte van vorig jaar.
Die rups maakt de eikenboom niet dood, verkeerde conclusie dus.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 19 jul 2019, 08:59
door jwardenier
Zouden de bomen verdrogen zou teoretich gezien het grondwaterpijl weer iets moeten stijgen ,elke boom drinkt een behoorlijke slok .
Zover zou het echter niet moeten komen ,de bemaling zou terug gezet moeten worden naar oud pijl ,ook om verdroging van funderingen en dijken te voorkomen ,de landbouw zal dan iets minder grote en zware trekkers/ machines moeten gebruiken ,evenwicht zou ook hier het woord moeten zij ,oude waterputten die nu droog staan zouden weer water moeten hebben ,hier 8 m waar het nu 9,5 m is .

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 19 jul 2019, 12:21
door Geertje
remco d schreef: 17 jul 2019, 12:48 Ben je daar zeker van Geertje? Ik zie hier in de buurt (n Limburg) dit jaar veel veel half dode eiken, heb er zelf ook een van een jaar of 20 oud. Nooit een rups in gezien, komt in mijn beleving puur door de droogte van vorig jaar. Wel weer nieuwe groei vanuit de stam maar 75% van de takken is dood. En zo zie ik er hier heel veel in de buurt. Is me in eerdere jaren nooit opgevallen.
Dat moet een andere oorzaak hebben Remco. Eiken wortelen ontzettend diep. Daarom worden ze ook relatief vaak door de bliksem getroffen: het zijn een soort levende aardpennen. In het Duits heet het bij een onweer: "Die Eichen soll man weichen, die Buchen soll man suchen". Want beuken wortelen veel minder diep.

Re: grondwaterpeil

Geplaatst: 20 jul 2019, 23:34
door alefarendsen
Ehhh...

https://www.1limburg.nl/droogte-zorgt-v ... te-limburg
Steeds meer bomen en struiken in Limburg leggen het loodje als gevolg van de aanhoudende droogte. Het gaat dan met name om coniferen, sparren, berken en eiken. Door het tweede droge jaar op rij staat het grondwaterpeil veel te laag, waardoor de wortels niet meer bij het water komen.