Het is niet neerbuigend bedoeld.
Dat is fijn om te horen.
Ik ruik mijn buurman ook (met z'n houtkachel). Maar zeer waarschijnlijk ruikt hij mij ook, en misschien stinkt ik nog harder als hij.
Wanneer er hier gestookt word,loop ik diverse keren naar buiten om te kijken/ruiken
En heb gemerkt (sinds de bergkachel) dat met aansteken je wat rook ziet en klein beetje ruikt soms.
Maar na zeg 5min zie en ruik je niks meer.
Dit zal waarschijnlijk komen door het bovenaan aansteken en vervolgends de hoge temperatuur waar die mee brand
De buurman hier heeft een dichte schuur als houthok (droogt lekker)
En vind het goed dat de pijp rookt
Heb de kachel eens gezien, maar de ruitjes zijn niet te vinden (zo zwart)
Het hangt er niet alleen vanaf HOE je stookt, ook WAT je stookt.
Berken ruikt het meest aangenaam (uit onderzoek)
Misschien stook jij wel berken, en je buurman angelim vermelho.
Hier word beuk es eiken berk vuren gestookt
Met instapelen word berk bovenin gedaan
Dus tegen de tijd dat de rest komt is dekachel al op temperatuur.
Angelim vermelho ken ik niet
Maar zal best smerig ruiken.
Ik kan je wel een paar blokjes angelim vermelho geven. Ik durf te wedden dat heel de buurt jou ruikt. Terwijl je goed kan stoken (hoop ik, ga ik even vanuit).
Nee dankje,
Geverft en of behandeld hout komt hier de kachel niet in
Net als spaanplaat trouwens.
Buurt zal mij vaak wel ruiken (dat ligt niet aan de kachel
)
De ene parfum ruikt ook anders dan de andere. In mijn beleving zegt het minder dan niks, over de uitstoot.
Maar stinken doet het.
Ik wacht meestal tot de wind gunstig is, dan stook ik het.
Zover ik weet (overal gelezen heb) is de uitstoot van een goed gestookte berg/massa kachel.
Stukken minder als de ijzeren kachels.
En verbruik je minder hout om te verwarmen en dus weer minder uitstoot.
Zoals je kan lezen in dit bericht,
Heb ik een hekel aan rokende en stinkende kachels.
Een keer een foute stook kan ik hebben(gebeurt iedereen wel eens)
maar altijd en zonder verbetering vind ik kansloos
Mvg 1980