Kolenfornuis

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Joannes
Berichten: 21
Lid geworden op: 16 mei 2014, 17:36

Kolenfornuis

Bericht door Joannes »

Op internet kom ik de mooiste fornuizen tegen. Helaas zijn ze allemaal gemaakt om er hout mee te stoken. Een enkeling met steenkool al wordt daar mee bedoeld Union briketten. En dat zoek ik nou net niet.
Ik zoek voor mijn keuken een fornuis zoals men die in de jaren vijftig en zestig overal zag. Fornuizen die primair op kolen gestookt werden op of in een stevig gietijzeren stookrooster en dag en nacht aanstonden. Hout kon men er overigens ook op stoken. Een volledig geïsoleerde wil ik niet omdat de keuken ook wil mee verwarmen.
Een AGA of soortgelijk vind ik te omslachtig met die kleppen bovenop.
Mogelijk heb ik ergens overheen gekeken en worden ze nog ergens gemaakt. Voor wie het weet, ik hoor het graag.
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2187
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Kolenfornuis

Bericht door benthuis »

Joannes, misschien is het niet opgevallen maar we proberen juist alternatieven te zoeken om wat schoner om te gaan met energie.
Kolen stoken voor verwarming is niet de weg die ik zou willen gaan. Je bent evengoed afhankelijk van een externe en het is (op korte termijn) niet hernieuwbaar....
Misschien heb je andere redenen om dit te proberen?
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Gebruikersavatar
TLS
Berichten: 450
Lid geworden op: 08 okt 2014, 11:26
Locatie: East-Flanders

Re: Kolenfornuis

Bericht door TLS »

kolen, een heel aangename brandstof, maar niet echt de brandstof van de toekomst. Net zoals hout dat ook niet is, maar dan nog erger :D
8kWp, 27kWh lifePO4 batt.,3F 10kW hybride inverter, Duco balansvent., Lucht-water WP 8kWth, 1500l buffer, putboring, bad/douche op regen/putwater, CV-houtkachel, µ-WKK 10kWel(under development), Nissan Leaf 40kWh, el. offgrid(under development).
Joannes
Berichten: 21
Lid geworden op: 16 mei 2014, 17:36

Re: Kolenfornuis

Bericht door Joannes »

TLS schreef: 31 jan 2021, 10:19 kolen, een heel aangename brandstof, maar niet echt de brandstof van de toekomst. Net zoals hout dat ook niet is, maar dan nog erger :D
Als je spreekt over die vieze vette steenkool uit o.a. Polen die een stinkende oranje bruine rookpluim de schoorsteen uit jaagt heb je zonder meer gelijk. Dat gaat naar mijn mening niet op voor de kwalitatief bekende magere Ibbenburen antraciet. In tegenstelling tot de vele houtstokers in mijn buurt die voor veel overlast zorgen, zie je uit mijn schoorstenen geen rook komen en ruiken doe je ze ook niet in de zeven maanden dat ze 24 uur per dag branden. Fijnstof is beperkt en zet zich vast in de onderste regionen van de 12 meter hoge, gemetselde schoorsteen. Dat laatste heeft echter met mijn manier van stoken te maken. Op een schaal van 1 tot 8 stook ik op capaciteit 1. In de praktijk betekent dit, dat er nauwelijks trek is, maar wel voldoende om een smeulende hoop kolen te zien. Dat houdt ook in dat de opwaartse druk ook een beperkende werking heeft op het fijnstof. Zoals ik al zei zet het zich vast in de lagere delen van de schoorsteen doch met name in de kachel (8Kw), die ik dan ook om de ca. 10 dagen even schoon maak.
Nu met het koude weer zet ik de kachel niet hoger, maar zet kachel 2 (5,8Kw) die in de keuken staat, ook aan. Ook op stand 1 dus. Beide kachels zijn overigens voorzien van een CE keurmerk met een CO uitstoot van 0.050 %.
Het maakt overigens wel een heel groot verschil of je een kachel hebt die je als bijverwarming 's-avonds een paar uurtjes aanmaakt, of dat je er een hebt als hoofdverwarming zoals in mijn situatie. Ik zie mezelf niet elk uur een blok hout op de kachel gooien om deze aan te houden. Ik vul mijn kachel elke 12 uur en dat vind ik genoeg.
Adriaan Kragten
Berichten: 656
Lid geworden op: 22 mar 2015, 09:02

Re: Kolenfornuis

Bericht door Adriaan Kragten »

Op de website van De Groene Stoker staat een interessant stukje over het stoken van steenkool. Als dat allemaal waar is dan zou je toch beter hout kunnen stoken. Hoe vaak je een houtkachel moet bijvullen hangt af van de warmtecapaciteit. Als je niet elk uur wilt bijvullen dan moet je een kachel met een behoorlijke warmtecapaciteit kiezen.
Sailing Zuid Holland
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 jan 2023, 15:08

Re: Kolenfornuis

Bericht door Sailing Zuid Holland »

Hi,
we hebben aan boord van ons schip (dat we net gekocht hebben) een oude AGA kachel. Het is nog voor kolen. Het is een zeer mooie historische kachel, maar helaas kunnen we hem aan boord niet meer gebruiken. We zouden het graag niet zomaar weggooien en liever in handen geven van iemand die het kan gebruiken. Ze zijn nog in goede staat.
Als iemand advies heeft en foto's wil, neem dan contact op via e-mail: info@sailingzuidholland.com
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3507
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Kolenfornuis

Bericht door Pietje »

Voor het in- en uit elkaar halen van een AGA heb je iemand nodig die daar ervaring mee heeft. Een leek (zoals ik ;-) ) weet niet precies hoe het ding in elkaar steekt, en je hebt zo elementaire gietijzeren nokjes / lamellen / etc afgebroken als je de volgorde net verkeerd hebt. En dan is de hele kachel opeens waardeloos geworden. Houdt dat in je achterhoofd als er iemand komt om hem 'op te halen'...
Ook zitten er asbest onderdelen / pakkingen in, dus specialisten-werk.

Succes met de verkoop / overhandiging!
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Plaats reactie