1 of 2 vergassers

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

LeaD
Berichten: 466
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: 1 of 2 vergassers

Bericht door LeaD » 10 jan 2021, 15:07

Ramon schreef:
10 jan 2021, 13:12
Maar de zo klein mogelijke leidingdiameter, moet WEL toereikend zijn op een koude dag.
Kleinere diameters geven een grotere stromingsweerstand, hogere stromingssnelheid vraagt een hoger vermogen van de pomp , grotere pomp kost meer in aankoop en verbruikt ook meer . Het debiet is bepaald door de energievraag en is een vast gegeven .
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

Koens_90
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 jan 2021, 19:48

Re: 1 of 2 vergassers

Bericht door Koens_90 » 10 jan 2021, 19:21

remco d schreef:
06 jan 2021, 19:12
Als je nu alles met stukhout lekker warm kunt krijgen en je toekomstige woning niet, zou ik zo gauw mogelijk proberen om te verwarmen ruimtes zo klein te maken en/of zo goed te isoleren dat dat wel weer gaat. Anders doe je eigenlijk een stap terug. mits je nu niet met tegenzin stukhout stookt.

Alle andere vormen van verwarmen op hout zijn wat mij betreft een stapje terug: Meer techniek, meer verlies, meer kans op problemen, meer onderhoud en meer kosten. Ik denk alles bij elkaar ook meer werk (versnipperen, opslag, beluchten van snippers en dat monitoren) en het neemt veel meer plaats in.

werkplaats houtkachel houdt de werkplaats opgeruimd! zo doe ik het ten minste... (mijn vader ook maar die neemt allesbrander wel heel letterlijk)

mvg Remco
Ja ik stook ons huidige huisje nu met veel plezier warm met stukhout. De benedenverdieping is in principe één ruimte, en naast de woonkamer waar de haard staat is de deur naar boven. Als het beneden warm genoeg is zetten we de deur naar boven open en verwarmen we de bovenverdieping. Het huis straks is echter een stuk groter, en de haard staat te ver van het trapgat vandaan. Het hele huis verwarmen met de haard is dus lastig. Bovendien ben ik vaak van huis, en zou het makkelijk zijn als er een automatische voeding zou zijn zodat mijn vrouw niet elke keer met hout hoeft te slepen om de boel warm te houden. Een houtvergasser op stukhout zou ook wel een optie zijn, als ik die 1 keer per dag vol gooi moet het ook wel lukken denk ik. Vooral met wat hardhout er bij gemengd.
De isolatie van de leidingen moet ik dus nog even verder naar zoeken. In ieder geval bedankt voor de tips zo ver!

Ramon
Berichten: 594
Lid geworden op: 29 nov 2018, 09:50

Re: 1 of 2 vergassers

Bericht door Ramon » 12 jan 2021, 06:34

Klopt aardig lead,

Maar vergeet niet dat dikkere leidingdiameters, ook inhoud, dat een grotere hoeveelheid water, naar de omgevingstemperatuur afkoelt... Vaak

En vergeet ook niet dat het debiet NIET vast staat.
De deltaT veranderd namelijk. Of blijft bij jou je buffervat altijd op 90 graden? :wink:

LeaD
Berichten: 466
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: 1 of 2 vergassers

Bericht door LeaD » 12 jan 2021, 17:53

Als de buffer goed gelaagd is zou dit zomaar van warm naar koud moeten overgaan . Ik gaf aan dat het debiet niet in functie staat van de diameter van de leiding , maximaal toelaatbaar debiet wel natuurlijk .
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

Koens_90
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 jan 2021, 19:48

Re: 1 of 2 vergassers

Bericht door Koens_90 » 31 jan 2021, 15:21

Misschien dat ik toch overweeg om het systeem van de loods en het woonhuis apart te houden. Een cv houtkachel voor binnen zou dan wel een optie zijn, aangezien ik de sfeer binnen ook belangrijk vind.
In de loods wil ik dan wel een houtsnipper ketel weg zetten. Eventueel zou ik altijd nog een leiding naar de woning kunnen leggen vanuit de schuur mocht dit nodig zijn. Mijn voorkeur is snippers aangezien we ook bezig zijn met een project om (licht) vervuilde grond te reinigen met een wilgenplantage. Hier komt de komende jaren voldoende snippers vanaf verwacht ik.

Plaats reactie