Zonneboiler/collector wel of niet plaatsen ipv zonnecellen PV?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Keon
Berichten: 92
Lid geworden op: 26 jan 2020, 00:20
Locatie: Hasselt (B)

Re: Zonneboiler/collector wel of niet plaatsen ipv zonnecellen PV?

Bericht door Keon » 08 apr 2020, 22:14

Hallo Atlas,

Ik was blijkbaar niet geheel compleet met mijn uitleg over de geïntegreerde aanpak. Die aanpak vertrekt vanuit de volgende standpunten:
  1. Warmtepomp L/W, Monobloc, niet-modulerend.
  2. Aanmaak van sww in een boiler (op ca. 55°C).
  3. Tapprofiel van het sww gaat uit van piekverbruik 's ochtends en 's avonds.
  4. Ruimteverwarming (rv) op lage temperatuur 25 tot 35°C via een buffervat.
  5. Wintersituatie
Eerst een algemeenheid over warmtepompen
Wat steevast over het hoofd wordt gezien bij wp'n is dat je ernaar moet streven om de teruglooptemperatuur na de condensor en voor het expansieventiel zo laag mogelijk te maken. Op die manier haal je een rendement uit de wp dat boven de COP-waarde ligt.
Een lage temp. na de condensor zorgt er ook voor dat de temperatuur van het koelmiddel na de expansie lager is, op die manier kan het koelmiddel gemakkelijker warmte uit de buitenlucht opnemen.

Terug naar uw systeem...
Bij de aanmaak van sww in een boiler is de begintemp. van het water in de winter ca. 10°C. Als je dat water begint op te warmen met een wp dan zal de teruglooptemp. in het begin zeer laag zijn, dit is dus zeer goed voor het rendement.
Maar op een gegeven moment zal het water in de boiler een temperatuur bereiken van uw rv-systeem (ca. 30°C)... dat wil zeggen dat de teruglooptemp. van de condensor ook rond de 30°C ligt... Er zit dus nog warmtepotentieel in het water van de wp en dat gaan we (vanaf dit moment) aanwenden om het buffervat van het RV-systeem op te warmen... Bij stijgende temp. in het boilervat zal ook de temp. in het rv-vat gaan oplopen (in serie)... dit is de geïntegreerde aanpak.

Je kan bovenstaande nog optimaliseren als je een boilervat hebt met meerdere spiralen... na het rv-vat zal het water van de wp-kring ca. 35 à 40°C warm zijn en dat stuur je dan naar de onderste spiraal in de boiler (waar het water het koudst is). Weer wat gewonnen in het rendement van de wp...

Om te weten hoe ver je komt in putje winter moet je uw verbruik aan sww kennen samen met de warmtevraag op de koudste winterdag die je verwacht... Bijv. buiten -8°C / binnen +20°C.

Kom je er niet dan moet je terugvallen op een back-up systeem voor sww (ketel) en/of rv (kachel).

Inpassen van zonnecollector (zc) in bovenstaande.
Gemakkelijkste oplossing is een een zc op glycol met een eigen buffervat, een pompje en een warmtewisselaar (ww). In de zomer schakel je die ww na de boiler (in de boiler zelf zit dan alleen nog koud water).

In de winter zijn er twee opties:
  • Ofwel ga je het koude sww voorverwarmen (de ww komt dan voor de boiler) maar dan verlies je wat rendement van de wp.
  • Ofwel ga je met een autoradiator de lucht voor de wp voorverwarmen, op die manier verhoog je het rendement van de wp. Praktisch gezien, zet je de wp dan best in een afgesloten ruimte met veel winterzon, bijv. in een wintertuin (orangerie).
  • Ofwel schakel je over naar een W/W wp en gebruik je het buffervat van de zc als warmtebron (zie ook mijn vorig bericht).
Bij de keuze van het type zc is het belangrijk om weten welke temperaturen je mag verwachten als het buiten -8°C is maar zonnig. Voordeel van ons gematigd zeeklimaat in de lage landen is dat als het buiten berekoud is, we helder weer en dus zonnig weer hebben.

Koelen in de zomer
De werking van de wp keert dan om en je koppelt enkel het rv-buffervat aan de wp, de boiler schakel je in by-pass. Nadeel is dat je niets nuttigs doet met de gewonnen warmte.

Plaats reactie