AGA ombouw gas naar electrisch

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
HoutHans
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 okt 2019, 14:35

AGA ombouw gas naar electrisch

Bericht door HoutHans » 07 okt 2019, 15:44

Onlangs uitgerekend dat onze fijne mooie warme AGA cooker met rond de 1700 m3 gas per jaar niet meer van deze tijd is.
Nu hebben we een aanbod van een leverancier die de AGA om kan bouwen naar elektrische verwarming voor een bedrag van ruim 4000 Euro.

Ik ben erg benieuwd of iemand op het forum ervaring heeft met zo'n ombouw en/of iemand kent met ervaring met zo'n ombouw.

Ondertussen ben ik ook geneigd om eens te gaan kijken naar alternatieven met een oven en inductieplaten. Dat is ook niet gratis maar wellicht uiteindelijk energiezuiniger.

Hans

pelletpower
Berichten: 2768
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: AGA ombouw gas naar electrisch

Bericht door pelletpower » 07 okt 2019, 19:54

Een aga kan inderdaad aardig wat gas verbruiken. 1700 m3 is ongeveer 13.600 kWh. Is dat een verbetering om jaarlijks af te tikken?

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: AGA ombouw gas naar electrisch

Bericht door Dutch John » 09 okt 2019, 08:24

Is elektrisch verwarmen wel van deze tijd? Volgens onze bazen van het Binnenhof wel. Echter zonder zich af te vragen waar al die stroom in de winter vandaan moet komen. Zonder zich gedachtes te maken of onze hoogste vorm van energie wel verspild mag worden aan de meest lage vorm van arbeid: warmte. Zonder zich af te vragen wat het rendementsverschil is tussen een moderne verwarmingsunit op gas en een elektriciteitscentrale. Zonder zich af te vragen of het misschien tijd wordt om wat hedendaags comfort op te offeren ten gunste van het toekomstig bestaan van ons nageslacht.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

olafspoolder
Berichten: 15
Lid geworden op: 24 sep 2013, 15:55

Re: AGA ombouw gas naar electrisch

Bericht door olafspoolder » 14 okt 2019, 12:30

Hallo Hans,

Jaren geleden heb ik ook overwogen om een AGA te kopen echter het hoge gasverbruik heeft mij doen besluiten deze niet te kopen. Het voordeel van de gas gestookte AGA is dat deze meteen ook als warmtebron dienst doet. Je hebt ook nog de AGA six-four, dit is een perfecte oplossing voor je vraagstuk, koken en de oven geheel elektrisch. Je woonruimte warmte bron heb je hiermee niet meer, dit zal op een andere manier moeten. Goedkoop is deze oplossing ook niet.
Afbeelding

Zelf heb ik toendertijd gekozen voor de Rayburn 355 SFW, een houtkachel met ingebouwde boiler waarmee ik een buffervat warmstook waarmee ik de rest van het huis verwarm, voor de koude periodes heb ik een pelletketel als backup. De Rayburn is niet de meest ideale kachel qua verbranding en grootte maar voor ons wel een hele goede oplossing.
Afbeelding

Al met al zou ik heel goed nadenken wat je gaat doen. Hoe wil je verder? Wil je er alleen op koken of wil je ook je ruimte ermee blijven verwarmen? Wat DutchJohn en pelletpower ook zeggen, is elektrisch verwarmen wel van deze tijd? Het elektrisch verbruik zal best wel aanzienlijk zijn.

Groeten Olaf

Plaats reactie