Pagina 1 van 1

Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 12 mei 2019, 12:09
door Olav
We staan op het punt om een grote verbouwing te starten van onze boerderij en de knoop voor de verwarming moet nog worden doorgehakt. Er is geen gasaansluiting en opties zoals een grote gastank of oliegestookte CV zien we niet zitten. Ook 100% elektrisch is not done. Na de verbouwing zullen er twee houtkachels zijn, zal de boerderij netjes geïsoleerd zijn en zijn er in totaal 7 kamers te verwarmen.
Een systeem waarbij de grootste houtkachel gekoppeld wordt aan radiatoren en warmwater voor sanitair/keuken klinkt ideaal. Nu ben ik op het systeem van Walltherm gestuit (zie bijlage). Een systeem waarbij de houtkachel/vergasser op een buffertank is aangesloten. Van daar uit wordt dan ook het sanitair water opgewarmd.

Dit lijkt mij ideaal omdat:
- eco gedachte: we hebben hier hout zat, co2 neutraal (en stroom is kostbaar)
- vanuit het buffervat kan ook 's morgens vroeg alvast warmte door het huis worden verspreid, ook als we nog in bed liggen en nog geen vuur aan hebben gestoken
- drinkwater wordt direct opgewarmd zonder dat dit weer apart in een boiler moet worden opgewarmd
- mogelijkheid om systeem in de toekomst uit te breiden naar zonneboiler, evt toch een CV-ketel op gasfles voor backup of als vriesbeveiliging (indien langer van huis in de winter), etc...

In theorie klinkt dit ideaal, MAAR hoe werkt dit in praktijk? Wie heeft hier ervaringen mee? Mag ook van een ander merk zijn, het gaat mij vooral om het systeem met houtkachel als primaire warmtebron dat een buffervat opwarmt waar vanuit sanitair water en radiatoren worden voorzien van warmte.

Wat zijn de no-go's, waar moet ik op letten, waarom werkt het niet, of wat zijn betere oplossingen dan hierboven beschreven?

Alvast met dank voor jullie reacties!!

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 13 mei 2019, 07:28
door JantjeV8
Olav schreef: 12 mei 2019, 12:09 In theorie klinkt dit ideaal, MAAR hoe werkt dit in praktijk? Wie heeft hier ervaringen mee?
Je hebt nog niet veel rond gekeken hiero. Het staat er vol mee op dit forum en ja, het kan heel goed werken.

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 13 mei 2019, 08:23
door jwardenier
Ik stook wel 35 jaar hout ,de ideale situatie voor mij zou zijn zo min mogelijk stoken ,het hout slepen zagen kloven stapelen is een heel werk .
En al woon ik in /vlakbij bos ,het hout wordt duur en er is veel concurrentie .
Hierom heb ik eigen aanplant gedaan .
We stoken 1 ruimte ,kamer keuken ,warm en door goede isolatie zijn de overige vertrekken wel koud ,maar nooit zo koud dat je er niet kan zijn .
Voor warm water komt er nog een zonnecollector ,perfect is mijn oplossing niet ,ik zou graag nog een massakachel bouwen om minder en nog schoner te stoken ,afgelopen sijszoen iets van 5 m3 verbruikt ,normaal 8 m3 vrijstaande boerderij .
We hebben een serre op z w deze verwarmt op zonnige dagen al vaak het woonvertrek
Hoeveel denk jij te gaan gebruiken ,hout zat, valt vaak tegen ,ik ken iemand met een hout cv die per jaar erg veel 40 m3 verstookte , mijn buren hebben een hout cv met gas ,daar verbruikt men ook heel veel hout ik schat wel 20 a 30 m3 per jaar .

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 14 mei 2019, 00:01
door Olav
@jwaldenier Ik moet nog gaan ervaren hoe veel hout we nu gebruiken. Onze buren stoken er 12m3 per jaar doorheen. Gezien de grootte vh huis kan dat voor ons wel het dubbele zijn.

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 14 mei 2019, 06:41
door Sandman79
EEn kachel in huis is wel leuk, maar je hebt wat extra vuiligheid en stof. Misschien overwegen een vergasser te zetten in een stookhok? Kan je meestal ook grotere hoeveelheden hout bij kwijt zodat je niet elke dag met hout moet lopen sleuren, ook op momenten dat het regent en buiten modderig is... :)

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 14 mei 2019, 23:34
door benthuis
Olav schreef: 14 mei 2019, 00:01 @jwaldenier Ik moet nog gaan ervaren hoe veel hout we nu gebruiken. Onze buren stoken er 12m3 per jaar doorheen. Gezien de grootte vh huis kan dat voor ons wel het dubbele zijn.
Hoppa.... 24 kuub. Dat begint op werken te lijken. Ik zou dat serieus overwegen een waarschijnlijk níet doen. Compartimenten en isoleren lijkt me noodzakelijk, tenzij het vanzelf gekloofd je houthok in rolt.

Let ook op dat je de hele dag aan het stoken bent als je zoveel hout NIET door een vergasser met grote stookkamer haalt!

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 17 mei 2019, 14:49
door Sandman79
hele dag aan het stoken, hangt an tye kachel af, elk uur hout bijleggen is dan wel zowat het verhaal. been there. :) afin, nog steeds eigenlijk. Maar hier staat de vergasser klaar in de kelder om aangesloten te worden, plus wordt het huis een pak energievriendelijker

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 17 mei 2019, 15:49
door peterberg
benthuis schreef: 14 mei 2019, 23:34Hoppa.... 24 kuub. Dat begint op werken te lijken. Ik zou dat serieus overwegen een waarschijnlijk níet doen. Compartimenten en isoleren lijkt me noodzakelijk, tenzij het vanzelf gekloofd je houthok in rolt.
Even uitgerekend wat we afgelopen winter verstookt hebben.

Eerst de gegevens: we wonen nu 5 jaar in een nieuw vrijstaand passief huis van 178 m² echt woonoppervlak. In de huiskamer staat een massakachel van 2000 kg. We hebben een paar (elektrische) infrarood paneeltjes op strategische plekken in huis, voor calamiteiten die zelden voorkomen.

Ons stookhout zit in 72 kratjes die samen 2,7 m³ vertegenwoordigen. Afgelopen winter was erg mild, we hebben nog 15 kratjes over. Dus hebben we 2,13 m³ verstookt. We gebruiken meer als we de deur van de huiskamer permanent open laten, dan wordt het in de rest van het huis 20 ºC en af en toe warmer. De balans ventilatie nivelleert de temperatuur vanzelf als je maar geduld hebt.

Op basis van deze cijfers zou ik zeggen: ga zwaar inzetten op isolatie, kierdichtheid, triple glas en meer van dat soort dingen. Geef nu geld uit en bespaar de jaren erna enorm op kosten en nog meer op werk.

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 17 mei 2019, 17:46
door pelletpower
Dat is indrukwekkend! En dan zijn jullie nog veel thuis? Of heel de winter in Spanje?

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 17 mei 2019, 21:02
door peterberg
pelletpower schreef: 17 mei 2019, 17:46 Dat is indrukwekkend! En dan zijn jullie nog veel thuis? Of heel de winter in Spanje?
Er is vrijwel altijd iemand thuis, meestal ben ik dat. Knoeien met kacheltjes enzo.
Tijdens het seizoen wordt er dus elke dag gestookt.
Vakantie doen we niet meer aan, we zijn permanent vrij.

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 23 mei 2019, 01:42
door incus
@ Peter,

Gebruik je in jouw passief huis balansventilatie?
En zo ja, hoe heb je de luchtaanvoer voor de massakachel geregeld? Speciale aanvoer van buitenlucht of toch gewoon binnenlucht?

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 23 mei 2019, 10:01
door peterberg
incus schreef: 23 mei 2019, 01:42Gebruik je in jouw passief huis balansventilatie?
En zo ja, hoe heb je de luchtaanvoer voor de massakachel geregeld? Speciale aanvoer van buitenlucht of toch gewoon binnenlucht?
In ons huis hebben we balans ventilatie, ja. Bij de bouw hebben we een speciale buitenlucht aanvoer laten aanleggen. Die werkte vaker niet als wel, sterk afhankelijk van de windrichting. En ook wel negatief als de één meter staande buis buiten, drie meter van de gevel af zelf als schoorsteen ging werken.

In het eerste seizoen ben ik daar verschrikkelijk mee aan het worstelen geweest maar het was niet op te lossen. Wat wel hielp was een raam openen aan de wind zijde. Dat is een slechte oplossing in een passief huis, je bouwt kier dicht en dan maak je opzettelijk een gat. Je laat daarmee koude lucht binnen die niet eerst via de warmtewisselaar is gegaan. Het probleem is uiteindelijk opgelost met de balans ventilatie zelf.

Ons apparaat (Paul) heeft vier keuze toetsen en de twee ventilatoren van de in- en uitgaande stroom zijn per stuk in te stellen naar meer of minder lucht verplaatsing. De instelling voor ons huis is dat de uitgaande stroom 5% kleiner is dan de inkomende zodat er een heel lichte overdruk ontstaat. Dat is zo gering dat je het niet kunt voelen aan een buitendeur als die open of dicht gaat.

Keuze toets nummer een staat op 35% van maximum lucht verplaatsing, dat is normale ventilatie. Toets nummer twee is vast, 50%, nummer drie staat op 60% en nummer vier is 100% impuls ventilatie voor een instelbare duur, bijvoorbeeld tijdens koken. De truc is nu dat de derde keuze toets op een onbalans van 10% staat in plaats van 5%. Dat maakt de overdruk in huis wat groter en levert daarmee voldoende aanvoer voor de schoorsteen. Elegante oplossing, zeker vergeleken met een raampje open zetten wat we in ons oude huis deden.

Re: Walltherm echt zo ideaal in praktijk?

Geplaatst: 26 mei 2019, 22:28
door incus
Als ik het goed begrijp wordt nu de buitenlucht buis niet meer gebruikt. Heb je die helemaal buiten werking gezet?
Interessant hoe je dat verder met de overdruk opgelost hebt.

Mijn nieuwe huis krijgt ook balansventilatie, daarom was ik van plan om zo'n buitenlucht buis onder het huis door te leggen met een T-stuk naar boven op de plek van de kachel.
Afhankelijk van de windrichting kan de lucht dus van links of van rechts komen. De uitgangen komen vlak naast het huis op ongeveer 50 centimeter afstand. De verticale delen zijn maximaal een meter hoog. Diameter bijvoorbeeld 160 mm.
Denk je dat zo'n buis met een ingang aan 2 kanten, een betere kans van slagen heeft?