aanslag in speksteenkachel verwijderen

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

ivob
Berichten: 49
Lid geworden op: 24 jan 2019, 18:48

Re: aanslag in speksteenkachel verwijderen

Bericht door ivob »

Frans Rosink schreef: 16 jan 2019, 21:24 Hoi allen,
Laag roet in de speksteenkachel? ik heb er geen last van.
Je moet de kachel eerst goed opstoken en dan de kachel en dan niet helemaal dichtzetten en het hout flink laten gloeien,
zodat er een hoge temperatuur wordt bereikt.
Mijn kachel is een Rika Fox2 speksteenkachel, hoog rendement kachel.
Wij maken 1x /week de kachel en glasplaat schoon
Gebruikt in de vooravond meer hout dan later op de avond als ie eenmaal gegloeid heeft.
Bij schoonmaken vd kachel altijd 4 cm as op het rooster laten liggen, anders moet ie eerst weer een nieuwe laag as opbouwen.
Vooral geen kolen stoken , want die hete kolen branden het rooster kapot door de hoge temperatuur.
Graag reactie.
Hallo,
Wij stoken al vier jaar gedurende 2-3 maanden uitsluitend met de speksteenkachel (Tulikivi)
Per 24-36 uur stoken wij gedurende 2-3 uur gemiddeld 20 kg hout verdeeld 2 ladingen.
We stoken voornamelijk zeer droog berken- en naaldhout.
Nooit aanslag in vuurhaard, noch op de doppen en niet op het ruitje.
De vuurhaard zelf moet buiten wat koolresten in het rooster vegen nooit schoongemaakt worden. De aslade moet pas geleegd worden na een week.
We hebben dus de volgende stookbeurt ook nooit cm as op het rooster liggen.
Wij gaan altijd te werk volgens de top-down stookmethode.
- als de kachel nog heet is laden we de volgende lading: rij dikke blokken op de rooster, dan kruiselings met steeds kleiner hout naar boven opbouwen om bovenaan te eindigen met dennebast en berkenschors.
- afvoerpijp volledig open, raamrooster open, roosterstang op primaire stand en deur van asselade volledig open
- kachel met één lucifer bovenaan aansteken.
- binnen de 5-10 minuten brandt dan de volledige eerste lading volledig zonder enige rookontwikkeling.
- roosterstand dicht naar secundaire luchtaanvoer en assedeur sluiten (maar aanvoerluchtregelaarr wel op max. opening)
- als de eerste lading gedecimeerd is tot een laag van ong. 10-20 cm roodgloeiende as gaan de dikke gekliefde blokken er in 2-3 keer in.
- na een drietal uur is de 20 kg volledig opgebrand en sluiten we alle roosters en de kachelpijp zodat de stenen kunnen laden en er geen opgebouwde warmte meer naar buiten kan.
- als vuurhaard leeg is openen we de vensterruit en laden we de vuurhaard terug vol.
24-36 uur later (afhankelijk van buitentemp.) herhalen we terug het procedé.

nota's: in de rugwand van de kachel steekt ook een koperen op maat gemaakte warmtewisselaar die naar een SWW vat van 300 liter met dubele spiraal gaat. Temp. in dit vat is dan steeds tussen 40-60°c. De kachel voedt het SWW vat via de onderste spiraal.
De kachel wordt alleen gebruikt bij dagtemperaturen onder de 3°C of aanhoudend buitentemperaturen onder de 0°C. We stoken dan zo'n 700-800 kg per jaar.
Er kan al eens zwarte aanslag op de ruit van de vuurhaard komen doordat een blok of dikke kooltjes op de spoiler vallen. Maar dat wordt in de meeste gevallen de volgende stookbeurt gewoon schoon gebrand. Na de laatste stookbeurt van het seizoen (loopt meestal van eind december tot half februari) wordt de kachelruit eenmalig opgepoetst door gewoon een prop krantenpapier vochtig te maken, in fijne asse te dopen en dan over de ruit te wrijven. Daarna met een droge prop opblinken. dit is het enige papier dat we verbruiken tijdens een stookseizoen.
De bedoeling van een speksteenkachel is net dat je op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk hitte opwekt (hoe droger en goedkoper hout hoe beter) in plaats van langdurig "gezellig" te stoken. De speksteen moet de hitte absorberen om dan geleidelijk terug af te geven.
Plaats reactie