Pagina 1 van 1

Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 19:47
door bej
Iemand ervaring met een goede brandhoutzaag?

Ik ben onlangs bij een verkoper van Crossfer brandhoutzagen langs geweest.
Het model WS500-230V sprak mij het meeste aan en lijkt mij perfect voor wat ik het nodig zou hebben. Helaas maakt het demo model van hun zo een krijsend hoog lawaai dat ik van de aankoop afzag, heb liever geen ruzie met de buren:-).

De overige demo modellen maakte uiteraard ook lawaai maar helemaal niet te vergelijken met bovenstaande. Dit was de Ws 600-230v en de Ws500-380v. Deze laatste is de 380v versie van de ws500-230v waardoor ik vermoed dat er iets scheelde met hun demo model. Een slechte lager in de motor ofzo..

Nu is mijn vraag, heeft iemand ervaring met de Ws500-230v? Hoe is de geluidsproductie? Of kunnen jullie mij een alternatief aanraden? Liefst op 230v.

Heb even overwogen om de ws600-230v aan te kopen, maar dit model is een beetje te voor het gene waar ik heb nodig voor heb.

Bedankt!

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 20:55
door Pietje
Bedoel je deze?


Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 21:14
door Pietje
Het lijkt me veel techniek voor iets simpels als hout afkorten.

Stammen zaag ik met een kettingzaag, takken leg ik eerst in een krat/box en zaag ik met de kettingzaag. Dat laatste gaat heel snel, wel krijg je veel korte eindjes. En veel minder kabaal.
P1420617.JPG

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 21:28
door Sandman79
Ik gebruik veelal dezelfde techniek als Pietje. Takken en dunne stammetje in zo een grote zaagbok. Lekker stil afkorten mbhv een deftige elektrische kettingzaag. Zelf heb ik een Makita UC4530A, maar dat blad is te lang voor deze zaag, vooral dan naar koeling /smering toe. Ik ga er nu een korter blad op plaatsen (30cm)

ik ga proberen met een iets ander systeem te werken om de takken en dunne stammetjes te zagen: , De hoeveelheid wat in 1 'cup' ligt, is ongeveer de hoeveelheid wat ik in 1 keer uit de grote zaagbok kan wegnemen, enkel zal dit dan in mijn geval rechtstreeks de aanhanger invallen, weer een werkstapje minder.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 22:17
door Ruuben
ik denk dat je groot hout op deze manier beter kan verwerken. Je zaag blijft gewoon de constante.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 13 aug 2017, 22:27
door bej
@piet Die bedoel ik inderdaad!

Met die zaagkratten hebben we niet zo een goede ervaring: klemmen van zaag, terugslag van takken..
Moet wel zeggen dat dit misschien aan het hout lag, vogelkers is niet altijd even recht.

Daarmee dat we uitkwamen op bovenstaande brandhoutzagen.

Misschien toch nog eens proberen met zo een krat, vermits jullie hier wel goede ervaringen mee hebben.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 00:54
door Pietje
Het vullen van de krat moet je wel redelijk zorgvuldig doen. Het moet aardig passen. Lukt dat niet, dan kun je altijd van onder (schuin) naar boven zagen. Dat is iets vermoeiender, maar de zaag zal niet meer klemmen.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 06:57
door Lieve
Wij gebruiken dat principe van zaag, gekocht in een zeer goedkope reeks.
Na ongeveer een jaar is het zaagblad vast geslagen, terug naar de winkel gebracht, toen hebben we een volledig nieuwe machine gekregen.
We gebruiken dit enkel om pallethout te zagen, we gebruiken 1 zaagblad per jaar.
Veilige manier om hout te zagen, zelfs voor onhandige mensen.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 08:42
door JantjeV8
Die wipzagen komen voort uit het Komunal sagen van brsndhout in bijvoorbeeld Duitsland. Men krijgt daar 'meterholz' thuis geleverd en zaagt het met de wipzaag zelf op brandlengte.
Uiteindelijk is het niet meer dan een motor, zaagblad en een deugdelijke scharnier. Dat is denk ik nog het belangrijkst, dat het mechanisch niet wringt tijdens de beweging en als er wat kracht op komt. Herrie maakt iedere cirkelzaag.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 09:34
door dormos
In de duitstalige landen wordt het hout inderdaad vaak op meters gezaagd en dan gekloofd. Het wordt dan gestapeld om te drogen, waarbij de stapel vrijstaand kan zijn door de lengte van het hout. Kort voor gebruik of voor stapelen in een houthok wordt het hout dan in 3 of 4 stukken gezaagd met een wipzaag. Ik heb er een tijdje 1 gehad, maar ik vind de goedkope uitvoeringen te licht uitgevoerd. Het kantelmechanisme draait en wringt, en de bladafscherming loopt dan aan. Ik kan me voorstellen dat de zwaardere uitvoeringen stabieler zijn, maar die vond ik een beetje overdreven voor de hoeveelheid en soort hout die ik er mee zou zagen.
Voor kleinere diameters gebruik ik nu een simpele afkortzaag met een rol op dezelfde hoogte ervoor. Werkt prima, gewoon doorschuiven en afkorten.

Groet,

Hans

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 17:48
door willem
Heb toentertijd overwogen om voor de crossfer te gaan, maar vond het van alle kanten net niks, vooral als je weet hoeveel werk je er mee doet dus ben voor beter gegaan.
Het is er een geworden van een prof. Duits merk met een blad van Ø 700mm en 400 volt, heb er gelijk een widia blad bij genomen. Het originele blad is gauw bot en het widia blad zit er al zo'n 9-jaar op.
Hij bevalt mij uitstekend, bij mij staat ie op een pallet, 160 liter kruiwagen eronder
vol zagen en afvoeren.
Zoals Pietje aangeeft door het in een krat af tekorten heb ik ook gedaan, alleen
op zaaghoogte gemaakt zodat de 160 liter kruiwagen er onder paste, vol zagen en afvoeren.
Er is niets vervelender dan dubbel werk te doen en vooral dat vele buk werk,
zoek je gemak dan blijft het leuk en hou je het lang vol.

Re: Brandhout zaag - wippsage

Geplaatst: 14 aug 2017, 21:41
door bej
Bedankt voor de reacties!

De ws500-230 van Crossfer leek ons het ideale model. Het kabaal dat het demo model maakte bij de verkoper was echter niet normaal ten opzichte van de andere modellen.

Vandaag nog eens geprobeerd met een soort van zaagkratten in combinatie met de kettingzaag. Lukte best goed! Denk dus dat we het idee van brandhoutzaag gaan laten vallen!

Bedankt voor de tips!