koudeval - brrrr

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

CvP
Berichten: 67
Lid geworden op: 12 dec 2014, 16:15
Locatie: ZO Friesland

Re: koudeval - brrrr

Bericht door CvP » 12 dec 2014, 16:23

Bij een vide heb je last van opstijgende warme lucht en dus "vallende" koudelucht. De warme lucht verzameld zich bovenin (en de kou dus beneden!).
Een manier om deze verschillende temperaturen te mengen is het gebruik van een langzaam ronddraaiende ventilator. Als het ff kan met 2 draairichtingen zodat hij 's winters omhoog kan "blazen". Hierbij heb je het minste last van tocht. 's Zomers naar beneden laten blazen is heerlijk verkoelend.
Wellicht een oplossing welke voor niet te hoge kosten uitgeprobeerd kan worden.

Succes!
Van gas los!! 10,5 kWp aan zonnepanelen, biologisch verbouwd huis, Wolf zonnecollector met 800 liter buffer en Aquaflam hout-cv kachel (eigen snoeihout), regenwateropvang, eigen bron.

JantjeV8
Berichten: 3458
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: koudeval - brrrr

Bericht door JantjeV8 » 13 dec 2014, 08:44

Mees* schreef: (ik werk bij een aannemer).
Mees
Tja, daar kun je ook niks aan doen... :? ik zit zelf in de gevelbouw

Inderdaad is het bouwbesluit een lastig ding, vaak te breed uitlegbaar, gebruikt zoals het op dat moment het beste uitkomt, maar voor wat betreft comfort en klimaatbeheersing toch wel een behoorlijk goede houvast om een fijn binnenklimaat te verkrijgen.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2928
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: koudeval - brrrr

Bericht door Tim » 13 dec 2014, 11:50

Hey,

Kun je de vide in de winter niet "gewoon" dichtritsen? Dus een dubbel laken als plafond spannen oid?

Als ik je zo aanhoor is een warm gevoel belangrijker dan de vide.

Tim

GTV6
Berichten: 345
Lid geworden op: 18 apr 2014, 17:53

Re: koudeval - brrrr

Bericht door GTV6 » 13 dec 2014, 14:54

Ik denk dat je het pad moet verlaten dat er iemand verantwoordelijk is voor het discomfort. Naden enkieren zijn al gedicht dus het zal niet liggen aan lekkages. De informatie over de serre is nog steeds sumier en zodoende lastig te beoordelen. De kans dat de installateur verantwoordelijk is nihil, de ruimtetemperatuur wordt behaald. De bouwbegeleider zal ook niet verantwoordelijk zijn tenzij er fouten zijn gemaakt in aansluitingen.
Uit dagelijkse praktijk weet ik dat deze onbehaaglijkheid er kan zijn zonder dat er echt fouten zijn gemaakt, alleen de keuzes zijn minder comfortabel maar niet aanwijsbaar fout.
Ik stel me voor een uitbouw met drie kanten glas tot op de vloer, is de convectorput over deze gehele omtrek? Zoniet is de kans op koude (tocht) al groot. Een convector is al een minder goede keuze, een radiator zou de stralingswarmte compenseren. Het glas geeft koude straling (net andersom maar maakt het begrijpelijker) Deze koude straling moet gecompenseerd worden met warme straling dus een radiator. Maar goed dit nu wijzigen is niet echt een optie.
Wat je nu nog kunt doen met zeer geringe kosten is het ophangen van een IR paneeltje die gericht is op de plaats waar het nu koud voelt. Tenzij er echt sprake is van tocht > 0,15 m/s gaat dit helpen.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2928
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: koudeval - brrrr

Bericht door Tim » 13 dec 2014, 16:02

Hey,

Wij hebben ook glas tot op de grond (zuiden). Ook al zit er vv op die plek, zelfs een groep die de helft korter is, blijft het vies koud op de vloer.

Ik heb al eens gedacht binnen 40cm hoge pir blokken oid onderin te drukken in de winter, maar ben bang voor vocht erachter.

Tim

Plaats reactie