Balansventilatie, nog maar een keer.

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Dutch John »

Gisteren de uitzending van Brandpunt gezien? Na de uitzending van Zembla in 2008 blijkt er niets veranderd te zijn. Van de meer dan 100 onderzochte installaties werkt er niet één afdoende. Meest schokkend vond ik de opmerking van prof. dr. Annelies van Bronswijk, dat je in Nederland geen balansventilatie moet willen hebben. Ons klimaat schijnt uitstekend geschikt te zijn om vocht en organisch materiaal bij elkaar te brengen om daarin allerlei ongewenste bacteriën te laten groeien.

Hier is de uitzending te vinden: http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/ ... entilatie/ Tevens de PDF van het onderzoek.

Het blijkt dat het niet alleen een zaak is van net onderhoud. Dimensionering, ontwerp, installatie, kortsluitlekken, gebrek aan bedieningskennis zijn andere oorzaken van ziektes. In tegenstelling tot mevr. Bronswijk pleiten de schrijvers van het onderzoek niet voor een verbod op balansventilatie, maar op regelgeving en betere uitvoering.

Maar wat is nu wijsheid? Wat zal een wel goed ontworpen systeem op langere termijn, zeg 25 jaar, gaan doen? Ons klimaat zal niet veel veranderen over die periode...

Groet,
DJ
Laatst gewijzigd door kockie op 16 mei 2011, 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: titelfix
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
G.W.
Berichten: 32
Lid geworden op: 07 okt 2010, 21:02

Re: Balansventialtie, nog maar een keer.

Bericht door G.W. »

Ik heb met verbazing staan kijken bij nieuwbouw huizen van vrienden en kennissen van mij wat betreft de balansventilatie.

Zowel afvoer als retour waren 50 cm van elkaar gemonteerd bij de ingang, oftewel, de enigste plek met verse lucht is bij de deur.

Idem bij mij op de sportschool, nieuwbouw, inkomende lucht pal naast de afzuiging, dit op het hoogste gedeelte van de zaal met een schuin aflopend dak. Achterin dus een zuurstof gebrek, en dat is met spinnen niet erg lekker :wink:

Ik zei al gelijk, dat gaat niet werken. Maar het was het nieuwste van het nieuwste, zeker ook de natuurwetten?

Maar na weken van aanrommelen is het op de schop gegaan en de aanvoerleiding opgesplits en een aanvoer achterin, het lage gedeelte, gemaakt zodat de verse lucht nu door de hele zaal trekt naar het hoge gedeelte waar de afzuiging zit.

Waar is de logica gebleven tegenwoordig??

gr Ger
Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Chicken Power »

Beste John,

Heb me tot op heden niet actief met deze materie bemoeid, wel lees ik al een jaar of 9 op ecobouwers.be, en sinds een jaar of 5 dat ik daar geregistreerd ben.

Zitten daar een paar behoorlijke voorvechters van het PH systeem, wat op zich niet verkeerd is.

Echter, alles wat daar ooit in bedacht is, komt uit berglanden zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Die standaard zo maar overnemen in een land wat overwegend onder de zeespiegel ligt is geen succes. Niet alleen de luchtverversing, maar ook het doorschieten in de zomer van temperatuur zijn onbeheersbare grootheden.

Ik zou handelsverkrijgbare systemen dan ook maar lekker laten voor wat het is, en zelf iets bedenken, al is het met een grote schoorsteen op natuurlijke trek en raam roosters.

De systemen zijn te beperkt, onderhoud blijft achter, en het goed installeren is ook hopeloos. Ik heb bij projecten in de sociale woningbouw installateurs op 6 euro verschil per woning zien afvallen.

Vindt je het gek dat het fout gaat?

Probeer maar is een kwartier door een pijpje te ademen…

Groet, Cp
Verwijderd.
Gebruikersavatar
Bufferboost
Berichten: 241
Lid geworden op: 21 nov 2008, 15:40

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Bufferboost »

Helemaal mee eens mannen!

Balansventilatie is door de installatiebranche ontworpen om EPC-puntjes te halen, heeft niets meer met daadwerkelijke energiebesparing te maken. Wanneer komt de tijd dat de (nieuwbouw)woning op zijn echte (!) energieprestaties, leefklimaat en comfort wordt beoordeeld?

En laten we met elkaar oppassen dat goed (en dik/veel) isoleren waarmee structureel en continu warmteverlies wordt voorkomen niet in het verdomhoekje komt te staan. Isoleren is goed, mits manuele/geforceerde/mechanische ventilatie goed is/wordt uitgevoerd. Dus bijvoorbeeld ramen die open kunnen, met overstek bouwen waardoor de zomerzon passief wordt buiten gehouden, toepassing HR+++ glas, etc. De installatiebranche is er alles aan gelegen deze relatief goedkope (en duurzame) energiebesparende maatregelen in de schil van de woning te vervangen en op te lossen met allerlei technische snufjes. Als we naar de EPC-methodiek kijken zien we dat deze dure snufjes dik worden gewaardeerd in de vergunningsmethodiek in de nieuwbouw terwijl verdubbeling van bijvoorbeeld isolatie nauwelijks aantikt ... :( ? Het ging ooit toch om energiebesparing ...?

Lang leve een gezond en comfortabel binnenklimaat met een goede energieprestatie van de woning.

Groet Hans
Laatst gewijzigd door Bufferboost op 16 mei 2011, 22:53, 3 keer totaal gewijzigd.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door deleted »

Balansventilatie hoort meestal ook bij zwaar geïsoleerde huizen zonder enige massa ...
Liefst perfect luchtdicht. Blowertest en weet ik al niet wat nog...
Ramen mogen niet meer geopend worden ...

Het huis begint steeds meer op een high-tech machine te lijken. Waar niet de massa , maar de razendsnelle electronica op de wisselende weersomstandigheden moet reageren.
Not my cup of tea. Maar de industrie zal er maar blij mee zijn.

Misschien moeten we ecologisch bouwen meer gaan zien vanuit een holistisch gegeven. En niet vanuit de maximale mogelijkheden van elke specialisatie of techniek afzonderlijk.
Beter misschien vertrekken vanuit het klimaat waar het huis komt te staan en de leefgewoontes van de mensen die er in wonen om een huis te ontwerpen of te verbouwen.

Lijkt evident, maar als je de evoluties in de bouwwereld bekijkt lijkt het een constante race naar de meest technische oplossing, de maximale isolatie, automatisatie verwaming en verlichting ... ongeacht waar het vandaan komt.

De opdeling in specialisaties is echter iets van dit tijdsgewricht. Ook op het forum zijn steeds meer specialisaties en forumleden die zich specialiseren in één aspect/topic van het wonen/leven ...

Niet als kritiek bedoelt overigens, enkel een (subjectieve) vaststelling.

Ps op ecobouwers is zelfs ooit een polemiek verschenen van een onbewoonbaar verklaard passiefhuis wegens ongezond (!).
http://www.ecobouwers.be/node/42399

G
Paide
Berichten: 287
Lid geworden op: 29 dec 2009, 15:12

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Paide »

Een vriend van me had ook een nieuwbouwhuis gekocht, waarbij de aanvoer en afvoer per kamer op zo'n vijftig cm van elkaar zaten allebei dichtbij de deur. Hij vond het zelf ook raar, maar volgens de aannemer was dit allemaal prima in orde...

Ik heb het rapport gelezen waar hierboven naar gelinkt is. Ik sta er toch iets minder negatief in dan de meesten hierboven.
Huizen worden steeds beter geisoleerd, waardoor er minder tocht is. Ook zijn er betere inzichten in hoeveel frisse lucht er nodig is in je huis.
Geforceerde ventilatie is eigenlijk de enige reele mogelijkheid om deze hoeveelheid frisse lucht voor alle kamers in je huis voor elkaar te krijgen. Je kunt ook overal raampjes open zetten, maar dit is zeker niet comfortabel in de winter.
Voor een gezond binnenklimaat is veel ventilatie nodig. Balansventilatie heeft mijn voorkeur boven alleen afzuiging, omdat je energie bespaart. En zo high tech zijn twee ventilatoren en een warmtewisselaar nou ook weer niet.
De drie grootste missers die in het rapport genoemd worden:
Verkeerde installatie door installateurs die het systeem niet begrijpen (debiet, lawaai)
Verkeerd gebruik door de gebruikers (het idee dat veel ventilatie verspilling is, maar ook slechte instructie)
Geen onderhoud (filters vervangen, schoonhouden leidingen)

Het is dus allemaal wel overkomelijk. Een goed functionerend balansventilatie systeem heeft mi zeker toegevoegde waarde, ook in NL.
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Dutch John »

Gandalf schreef: Het huis begint steeds meer op een high-tech machine te lijken.
Sprak laatst een jonge architecte. Zij had een uitspraak die in m'n hoofd blijft spoken: "Een passief huis zou niet als zodanig gedefinieerd mogen worden. Het zit zo vol high-tech, dat het een actief huis genoemd zou moeten worden."

Ze heeft gelijk. Een huis moet het altijd doen. Zonder protheses. Zonder pillen tegen de bijwerkingen.

Ik ga voor natuurlijke ventilatie (nee, geen tocht..), met voorverwarming, goede toegankelijkheid en eenvoudige regelbaarheid. Afvoer via de schoorsteen of parallel kanaal. Een simpel systeem, dat makkelijk te onderhouden is, niet stuk kan gaan en geen filters of andere vervangingsdelen vraagt.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Gebruikersavatar
Bufferboost
Berichten: 241
Lid geworden op: 21 nov 2008, 15:40

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Bufferboost »

Zie mijn laatst aangepaste reactie nogmaals (zojuist aangepast).

Groet Hans
Joep Tabak
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 feb 2010, 21:41

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Joep Tabak »

Nogmaals plaats ik als voorstander van balansventilatie hier mijn eerdere reactie op een ander draadje van DJ:

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=5&t=1800

DJ,

ons vorige huis gebouwd in 2007 was voorzien van balansventilatie.
Ik had geen keus, het was meegenomen in de EPC berekening.
Ook ik was huiverig voor de horrorverhalen over balansventilatie.

Ik heb destijds meteen onderstaande filterbox laten plaatsen voor de wtw unit en kost ca. 80 euro.


Bijlage:

Toebehoren_kanaalventilatoren.png [ 129.18 KiB | 75 keer bekeken ]



De installatie is destijd in mijn bijzijn, goed ingeregeld door de leverancier met een luchtdebietmeter.

In deze filterbox zitten filterzakken met filterklasse F7 of F8, dit zijn zeer fijne filters.
Deze werden door mij 1x per 8 maanden vervangen en kosten ca. 25 euro per stuk.
De filters die in de aanvoerzijde in de wtw unit zelf zitten bleven derhalve altijd krijtwit en schoon.
Zo dus ook alle inblaasventielen en kanalen.

De filter aan de afvoerzijde van de wtw unit werden door mij 1x per 2 maanden uitgewassen in de wasmachine, deze worden wel vies.
De afvoerventielen worden natuurlijk ook vies van alles wat toch in je huis rondzweeft, ondanks de schone lucht die word ingeblazen.
Deze dienden 1x per jaar te worden schoongemaakt.
Het afvoerkanaal zal in de loop de jaren wel iets vervuilen maar dat lijkt mij geen bezwaar omdat er altijd
onderdruk in heerst.
Als je op een andere manier ventileert komt vieze lucht van buiten ook binnen, aleen zie je het niet.

Ik ben een zeer tevreden (wellicht 1 van de weinigen) balansventilatie aanhanger, goede ventilatie geen vochtproblemen.
Voor ons ook zeer belangrijk, geen vliegen, muggen en ander ongedierte komt er zo binnen.

Oja:
De kopers van ons huis waren van plan om alles te gaan texen, omdat ze zelf na 2 jaar in hun huurwoning overal toch ' bruine' randen zagen om schilderijen, in hoeken etc. (niet rokers)
Toen wij uit de woning verhuisden bleek alles brandschoon te zijn, ondanks het feit dat ik er zelf ook nog ruim een jaar in heb gerookt !
Wij hebben er zelf ruim drie en een half jaar gewoond.
Voor mij voldoende bewijs.

Wij gaan nu zelf bouwen en de balansventilatie komt zeer zeker terug.

Groeten Jos
Op dit moment ben ik in gesprek met de installateur om in onze nieuwbouwwoning de balansventilatie verder te optimaliseren.
Als eerste worden nu de inblaasventielen in de ruimte zo ver mogelijk van de deur af geplaatst om een zo goed mogelijke verdeling van de ventilatielucht te krijgen.

Nu wonen we tijdelijk in een goed geisoleerde houtskeletwoning met ventilatieroosters in de ramen, of je tocht er weg, of je blijft bezig met het openen en sluiten van de ventilatieroosters...


Jos
Gebruikersavatar
nck
Wiki Koning
Berichten: 1743
Lid geworden op: 19 apr 2008, 19:11
Locatie: venebrugge
Contacteer:

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door nck »

Gandalf schreef:De opdeling in specialisaties is echter iets van dit tijdsgewricht. Ook op het forum zijn steeds meer specialisaties en forumleden die zich specialiseren in één aspect/topic van het wonen/leven ...
Met alle respect, ik denk dat dit juist op een forum als het onze een pré is. Wanneer ik dit op met zelf betrek kan ik over heel veel dingen wel mee praten, echter ik beperk met tot een aantal specifieke onderwerpen. Anders is het niet te behapstukken. Niet in het mee lezen en niet in het beantwoorden.

Jan
Vinden wanneer je stopt met zoeken
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door deleted »

Nck,

Ivm dat behapstukken heb je volkomen gelijk. Maar discussies als deze wordt al snel iets van voor en tegenstanders ... En dat is volgens mij zinloos als je het volledige plaatje niet kent.
Elk huis is anders. Elke gezinssamenstelling en woon/werkritme ook.
Een aantal mensen hier aktief zit zelfs in een ander klimaat ...

Een balansventilatie heeft naar mijn menig maar zin in een zeer goed geïsoleerd huis met een hoge mate van luchtdichtheid. Heb je dat niet, vergeet het.
Dat is een basisvoorwaarde en zelfs hieraan voldaan is het nog maar de vraag of het dan ook sowieso een meerwaarde is.
Bijvoorbeeld in een licht gebouwd huis (zonder massa: bijvoorbeeld houtskelet) zal het volgens mij beter tot z'n recht komen.Economisch rendabeler zijn.
Heb je een goed geïsoleerd huis met véél massa, dan is kortstondig ventileren met de ramen volgens mij een even goed alternatief. (en goedkoper)

Maar wat je zelf wil doen en wat je wil automatiseren hangt misschien ook weer van je werk/leefgewoontes af ... (of van die van je huisgenoten) ... of van de ligging van je huis ? (langs een drukke, vervuilende autoweg?)

Vergelijk het met de vele autofora waar je veel enthausiastelingen van naadje tot draadje ziet uitleggen hoe dit of gene probleem aangepakt kan worden metdat automodel. Als je wat leest wordt je vanzelf ook enthausiast over dat model van auto. Wat die technische discussies echter nooit kunnen vaststellen is of je die auto wel nodig hebt... dat zal namelijk voor iedereen en elke situatie anders zijn.

... en zoals met alle technische installaties zullen er vast goede en minder goede zijn. En goed geïnstalleerde en mindere ... Om het kaf daar van het koren te scheiden is zo'n topic natuurlijk reuze interessant. Maar mensen moeten niet vergeten eerst te bedenken of ze wel iets met het koren zijn.
concreet: DJ balansventilatie in een 'ouder type' boerderijwoning???

G
Paul
Berichten: 77
Lid geworden op: 03 dec 2010, 03:45
Contacteer:

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Paul »

Ik snap niet dat dit nog een discussie is?

Balansventilatie is toch een no-brainer? Als je enige mate van fatsoenlijke isolatie hebt, dan kun je hier zoveel mee besparen.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door deleted »

Paul schreef:Balansventilatie is toch een no-brainer?
Daar zal het dan wel aan gelegen zijn ... :fff

ingmar89
Berichten: 101
Lid geworden op: 09 jan 2010, 12:37

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door ingmar89 »

Opzich hoeft balansventilatie echt niet verkeerd te zijn.
Het zijn echt de uitvoering en bediening waar het mis gaat.

Ten eerste de bediening:
-Wtw altijd op stand 1 (zou bij aanwezigheid op 2 moeten, of bij koken/douchen op 3)
-filters worden niet schoongemaakt.

Dan de uitvoering:
-Flexibele buizen aan de wtw slecht aangelegd, wat resulteert in meer geluid, met als resultaat een gebruiker die de wtw op stand 1 zet.
-niet ingeregelde installatie.(beste is met een flow-finder, veel installateurs hebben niet eens zon ding...)

Ik heb op een cursus bij brink luchtverwarming eens gezien hoe de lucht zich verspreid met een aanvoer en retour vlak naast elkaar... Dat viel me nog niet eens tegen moet ik eerlijk zeggen. Bloem op 10 cm van de tafel blazen is niet zon kunst, op 10 cm van de tafel zuigen daartegen... Oftewel, het afzuigventiel beinvloedt het inblaasventiel niet echt, en die verspreidt wel netjes door de ruimte. Zo ver mogelijk uit elkaar is natuurlijk beter, maar het in geen ramp wil ik maar zeggen.
Overigens logisch ook, want elke meter buis te veel, en je krijgt als installateur het werk niet...
Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Balansventilatie, nog maar een keer.

Bericht door Chicken Power »

Altijd op stand 1? Terwijl er niemand is? Wat kost dat per jaar in kWh en geld?

Buiten het winterseizoen (3 maanden?) lijkt me die WTW compleet onzinnig, en een bovenlichtje open toch een stuk ecologischer.

Kortom, goed recept voor een hoop ellende!

Groet, Cp
Verwijderd.
Plaats reactie