Post Corona tijdperk

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Ronald Heijman
Berichten: 3
Lid geworden op: 31 mar 2020, 09:49

Post Corona tijdperk

Bericht door Ronald Heijman » 31 mar 2020, 10:05

Graag geef ik een voorzet door een schets te maken voor het Post Corona Tijdperk:

Belangrijk is na te denken over de structuur en prioriteiten van de maatschappij als geheel in het post corona tijdperk, en wel internationaal.
Met het doel om het leven op aarde, ook met veel meer mensen, mogelijk te maken.
Hiervoor zal o.a. nodig zijn:
. Armoede verder terug te dringen en welvaart en welzijn drastisch beter te verdelen
. Economie als financier van de maatschappij daarvoor op peil te houden, maar extreem te verduurzamen en in handen te geven aan een partnership van zowel maatschappelijk ondernemers, werknemers als overheidsorganen
. Het aandeelhouderskapitalisme te vervangen door maatschappelijk ondernemerschap met zowel financiële als maatschappelijke meerwaarde en zonder uitbuiting van aarde, milieu, mens, dier en maatschappij.
. Maatschappelijke kerndoelen als klimaat, milieu, gezondheid, veiligheid, basisinkomen, welzijn voor mens en dier, onderwijs en ontwikkeling voor allen, en participatie centraal te stellen.
. De economie daaraan ten dienste te stellen, niet meer als doel centraal te stellen en niet meer in conflict met de maatschappelijke kerndoelen
. Deze maatschappelijke doelen preventief te waarborgen, door ze als investeringen te zien en niet als kosten.
. Een sterke overheid waar de beste mensen werken, die rechtvaardig is door een maatschappelijk gerichte politiek en een rechtssysteem die kwetsbaren beschermt met haar hoogwaardige dienstverlening en wetten.
. Nieuwe democratie, zonder plaats voor ondermijnende partijen die de maatschappelijke kerndoelen ontkennen en ondermijnen.
. Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid.
. Het ontmantelen van financiers, bedrijven, organisaties en criminelen, die de nieuwe orde ondermijnen met gedrag en keuzes van aantoonbaar onmaatschappelijk en schadelijk gedrag voor planeet, natuur, mensen en dieren.
. Van aandeelhouderswaarde naar maatschappelijke waarde. Dat is de nieuwe economie, die zelfs kan groeien, zonder schade aan te richten.
. Landen die hierin niet meegaan boycotten en hun entree op onze markten en maatschappij belemmeren, en vanuit (overredings)kracht en macht op deze lijn ombuigen.
. Draagvlak hiervoor internationaal ontwikkelen, Europa kan sterke voortrekker worden.

Een moeilijke weg, maar geen utopie; de tijd is rijp en een alternatief voor overleven is er niet.
Jongeren en ontwikkelde volwassenen zijn ontvankelijk voor deze lijn.
Politiek moet leiden door burgers te mobiliseren.

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 31 mar 2020, 11:45

Ongeacht welke crisis zich voordoet is het verstandig om het functioneren van onze maatschappij op diverse schalen (lokaal, regionaal, landelijk en internationaal) met enige regelmaat te heroverwegen. In de loop der tijd zijn er allerlei weeffouten in de structuur geslopen die nu resulteren in allerlei maatschappelijke problemen.

Zo vind ik dat onze democratie (waarbij de wil van de bevolking leidend is) verworden is tot een technocratie waarbij besluiten worden genomen op basis van zogenaamde experts. Een mooi voorbeeld hiervan is de Tweede Kamerverkiezing van 2017 waarin het klimaat nauwelijks ter sprake is gekomen en geen onderwerp van discussie was. Direct na de coalitievorming kwam dit onderwerp wel op tafel en is zonder maatschappelijk draagvlak een weg ingeslagen die op z'n zachts gezegd slecht onderbouwd is. Dit gebrek aan draagvlak wordt nu gecompenseerd door gebruikmaking van wetten die niet voor dat doel bestemd zijn (Crisis- en Herstelwet), de Regionale Energiestrategie (RES) die bedoeld is om lokale bestuurders buiten spel te zetten en vlak voor het optuigen van de Klimaatwet heeft onze regering voor de zekerheid het raadgevend referendum afgeschaft.

Dat we richting een dictatuur gaan is ook te zien aan de veelgehoorde opvatting dat groepen burgers/bedrijven/instellingen die niet de juiste (politiek correcte) mening hebben buiten gesloten zouden moeten worden van deelname aan verkiezingen of anderszins belemmerd. Volgens mij is dit het perfecte recept voor een burgeroorlog.
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

Ronald Heijman
Berichten: 3
Lid geworden op: 31 mar 2020, 09:49

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ronald Heijman » 31 mar 2020, 16:12

Welke richting het op zal gaan wordt in de vrije westerse wereld vooralsnog bepaald door de machtsuitoefening van de coalitie van democratisch gekozen partijen. Het is de taak van politieke partijen om kiezers te motiveren voor hun voorgestelde programma en hun leiders te stemmen.
Het is de taak van kiezers zich een beeld te vormen waar het naar toe moet gaan met de maatschappij en zich te infomeren welke politieke partijen daarbij het best aansluiten. Ik verwacht dat mijn visie op de post corona maatschappij het slechts zal worden opgepakt door rechtse en conservatieve partijen. Als een meerderheid dat wil en daarop gaat stemmen, is een politieke meerderheid voor deze visie mogelijk. Hierbij zou geen sprake zijn van dictatuur en geen aanleiding voor een burgeroorlog. Behalve als een minderheid de wens van de meerderheid zou willen afblokken. En partijen met grote belangen in de oude orde dit met geweld zou willen handhaven.

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 31 mar 2020, 16:56

Ronald Heijman schreef:
31 mar 2020, 16:12
Het is de taak van politieke partijen om kiezers te motiveren voor hun voorgestelde programma en hun leiders te stemmen.
Dat vind ik ook... als hun voorgestelde programma dan ook echt vooraf wordt voorgesteld en niet na de verkiezingen als een konijn uit de hoge hoed getoverd wordt zoals gebeurd is met de klimaatwet.
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

Ronald Heijman
Berichten: 3
Lid geworden op: 31 mar 2020, 09:49

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ronald Heijman » 31 mar 2020, 19:15

Ik denk dat duurzaamheid vooral door de bevolking is geadresseerd, afgedwongen en juist na de verkiezingen werd dit opportuun. Zeker nadat bepaalde partijen doorkregen dat dit van belang werd voor herverkiezing en onomkeerbaar was. VVD zag er een nieuw verdienmodel in, CDA een bedreiging voor de boeren, GroenLinks, D66 en PvdA werden wakker en zagen dat ze iets vergeten hadden. PvdD kreeg gelijk en nieuw rechts vond het allemaal fake nieuws.
Maar mijn visie gaat veel verder dan klimaat. We hebben een nieuwe richting van de totale maatschappij nodig, bijvoorbeeld zoals ik geschetst heb. Klimaat moet ingebed worden in een nieuwe maatschappij, structuur, prioriteiten en doelen. Een nieuwe cultuur en mentaliteit. Waarom vanaf nu?
Omdat de bedreigingen van het Corona virus iedereen laat nadenken over fundamentele waarden. Momentum.
Politieke partijen moeten dit nu oppakken, burgers moeten zich bewuster zijn over de randvoorwaarden voor een levensvatbare toekomst. Een crisis is een goed startpunt voor hervormingen, veranderingen die noodzakelijk zijn. Het electoraat zal het voortouw blijven nemen, vooral de jongeren. Desnoods via de straat en de hoogste rechter.

jwardenier
Berichten: 1465
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door jwardenier » 31 mar 2020, 19:55

Verschijneenheid is goed ,ieder zijn geloof ,overtuiging ,waarden en normen ,zolang je elkaar de hersens maar niet inslaat .
Een nieuwe wereld orde zitten we niet op te wachten ,en of het ene land nu minder of meer me doet ,dat is goed ,het houd elkaar wakker .
Er zijn al meerderen geweest die een nieuwe orde wilden ,en daar ging het gruwelijk mis .
Duurzaamheid zal een ieder van overtuigd moeten zijn ,anders werkt het gewoon niet afdwingen kun je dit niet voorwaarden scheppen wel .
Carona is een virus ,waarvan de boeken van o a erfelijkheid leer zeggen dat deze door onverglaasd posenlijn kan ,een bacterie kan niet door gebakken materiaal ,dit heeft niets met duurzaamheid of wat dan ook te maken .
Wil je duurzaamheid afdwingen ,kun je het boek Mijn kampf ook wel introduceren ,we leven gelukkig in een vrij land iets waar we zuinig op moeten zijn en waar we onze wortel in moeten respecteren ,hooghouden ,niet moeten verkwanselen .
Mijn menig is dat je te ver doorslaat ,een aanleiding zoekt om jou wil te laten gelden .

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 01 apr 2020, 14:05

De Corona-crisis heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat de EU volledig gefaald heeft, blijkbaar niet bij machte is eendrachtig en adequaat te reageren op de crisis. Alle EU-landen hebben eigen maatregelen genomen, zonder enige vorm van onderlinge overeenstemming, en dat heeft onder meer geresulteerd in het sluiten van de grenzen TUSSEN de EU-landen waarmee het Schengen-verdrag geschonden is.

"Als het niet kan bewijzen dat het bestaat, is het feitelijk opgehouden te bestaan". Ofwel het definitieve failliet van de EU.
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

remco d
Berichten: 309
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door remco d » 01 apr 2020, 19:07

Je weet dat de EU sowieso niks qua gezondheidszorg regelt? Dat gaat allemaal nationaal. Kan ook niet, de organisatie is zo log en traag dat een gezamenlijke aanpak jaren zou duren.

Corona gaat wel de eurobonds erdoor duwen. Failliet gaan ze niet, ze mogen eerst onze pensioenen nog verdelen. De Britten lachen uiteindelijk het hardst.

Verder vind ik dit een raar topic met hele enge en gelukkig onmogelijke voorstellen in de eerste post.

Mvg Remco

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 01 apr 2020, 20:48

remco d schreef:
01 apr 2020, 19:07
Verder vind ik dit een raar topic met hele enge en gelukkig onmogelijke voorstellen in de eerste post.
Ik denk dat de topic starter inmiddels wel begrepen heeft dat zijn voorstellen op dit forum niet in vruchtbare aarde vallen. :fff

Wat de EU en gezondheidszorg betreft... de EU heeft een Coronapot beschikbaar gesteld van 37 miljard euro. Nederland krijgt daar als grootste netto betaler aan de EU-pot EN derde land qua aantal Corona-besmettingen/doden het indrukwekkende bedrag van 25 miljoen euro... :lol:
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

JantjeV8
Berichten: 3488
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door JantjeV8 » 02 apr 2020, 10:58

De maatregelen Europees gelijktrekken kan toch ook helemaal niet. De uitgangspunten zoals infra structuur, landelijk/stedelijk, klimaat, zorgsysteem, afstanden e.d. liggen zo ver uit elkaar dat je maatwerk moet blijven leveren, dus elk land d'r eigen methode.

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 19 apr 2020, 16:04

Hoewel we nog volop de gevolgen van de Corona-crisis voelen, heb ik het gevoel dat de geest uit de fles is, mensen zijn de negatieve berichtgeving zat en trekken er massaal op uit met dit prachtige voorjaarsweer. Senioren die zich uit angst voor besmetting opsluiten in hun woning? Niet dus, het was vandaag een drukte op de fietspaden met vooral seniore echtparen die genoten van de mooie omgeving en het heerlijke voorjaarszonnetje.

Er is een groeiend besef dat het allemaal (besmettingen, doden) erg meevalt en dat de financiële crisis die ons te wachten staat met name een gevolg is van de maatregelen die door onze overheid zijn genomen. Zeer terecht overigens dat die maatregelen genomen zijn, maar nu duidelijk wordt dat het allemaal erg meevalt is het tijd om de maatregelen op die nieuwe inzichten aan te passen. En anders rekenen we wel af bij de komende tweede kamer verkiezingen.

Voor de dromers die denken/hopen dat deze crisis ernstig genoeg was voor een ingrijpende systeemverandering... helaas!
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

LeaD
Berichten: 505
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door LeaD » 19 apr 2020, 16:55

Gewoon wachten op de tweede golf, derde golf ...
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

pelletpower
Berichten: 2737
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door pelletpower » 19 apr 2020, 19:04

Nou, ik denk dat Ingir eens een keer wat gelijk kan hebben. Het zijn gelukkig geen Italiaanse of Spaanse toestanden geworden hier. Vooral omdat we hier van nature wat meer afstand van elkaar houden dan in het zuiden. Verder in het noorden , Zweden bijvoorbeeld, daar zijn de maatregelen nog lichter en de problemen nog kleiner. Heeft dus echt vooral met gedrag te maken. Desalniettemin is de belasting in de zorg erg hoog. Stellen dat t gewoon een griepje is, is dus erg maief.
Postcorona tijdperk? Business as usual bedoel, tenzij je in de horeca zit. Dan ziet het er toch wat anders uit.

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 19 apr 2020, 20:21

Die tweede en derde golf gaat er wel komen maar telkens met minder impact dan de vorige. Totdat er situatie ontstaat dat pieken en dalen niet meer te onderscheiden zijn en het vrij normaal is dat mensen door het Corona-virus overlijden zoals er ook dagelijks mensen omkomen door andere ziektes.

Dat het aantal sterfgevallen uiteindelijk zal afnemen tot een onbeduidende hoeveelheid (paar per dag) is vrij eenvoudig te verklaren uit het feit dat de populatie kwetsbare senioren met ernstige gezondheidsklachten nu snel afneemt en uiteindelijk zal stabiliseren/uitsterven.

Komende maanden zal bovendien een ander fenomeen zichtbaar worden, nl het harvesting effect dat bekend is van hittegolven. Het effect houdt in dat tijdens een hittegolf weliswaar meer doden dan gemiddeld vallen maar dat deze hittegolf-sterfgevallen doorgaans ernstig zieke mensen betreft die toch al zouden sterven, alleen nu een week eerder. In de week ná de hittegolf zie je dan ook een daling onder het gemiddelde sterftecijfer per week. Een vergelijkbaar effect zal op een grotere tijdschaal optreden van oude/zieke mensen die nu eerder sterven door Corona om de komende maanden/jaar een lager sterftecijfer te laten zien.
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

remco d
Berichten: 309
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door remco d » 20 apr 2020, 13:08

Zelfs met deze maatregelen wordt de zorg belast op een manier die niet vol te houden is. Bij verlichting van de maatregelen loopt dit weer verder op. Zeker met de vakanties in aantocht, een periode waarin normaal juist minder bedden beschikbaar zijn. We hebben met z'n allen geluk dat zorgmedewerkers geen lanterfanters zijn zoals hun collega ambtenaren in het onderwijs. Maar ook aan hun begrip komt een eind. Als de minister beslist dat iedereen weer naar café mag maar het gevolg is dat er geen zuster vakantie kan nemen, waar zijn we dan mee bezig?

Dat het meevalt komt dankzij deze maatregelen, vergeet dat niet. Een paar dagen later deze lockdown en we hadden het hier net als in Italië gehad. Die drie weken die wij achter liepen en dus voorbereiding konden treffen hebben hier nog grotere ellende voorkomen. Het had ook andersom kunnen zijn.

Plaats reactie