Anders wonen

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Woz
Berichten: 37
Lid geworden op: 17 nov 2019, 12:17

Anders wonen

Bericht door Woz » 17 nov 2019, 12:30

Hallo iedereen, lang geleden dat ik hier nog eens ingelogd heb, maar wel regelmatig meegekregen.

Ik woon momenteel in een kleine, eenvoudige, energiezuinige woning.
Ik doe momenteel ook niets qua investeringen, gewoon omdat ik niet weet hoe de zaken zullen evolueren. En eigenlijk heb ik helemaal geen zin in nog meer techniek in mijn woning.
Momenteel gewoon een gasketel in huis. Ik heb nagedacht over een houtkachel, maar moet je dat wel doen in een stedelijke omgeving? Evengoed is houtstook van vandaag op morgen verboden in de stad.

Ik denk zelf meer in een andere richting: wat als ik minder bezit zou hebben en meer zou kiezen voor een nomadisch leven?
Denk aan: wonen ifv de seizoenen, in de winter meer naar het zuiden, in de zomer de omgekeerde richting (binnen Europa, geen vliegtuigen!)
In combinatie met bvb seizoensarbeid of werken in de horeca. Geen luxe, tevreden zijn met de basis, dus lage levenskosten.

JantjeV8
Berichten: 3490
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Anders wonen

Bericht door JantjeV8 » 19 nov 2019, 11:25

En toen?? Uw verhaal lijkt nog niet af?

alefarendsen
Berichten: 504
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Anders wonen

Bericht door alefarendsen » 20 nov 2019, 20:30

Ben ook benieuwd wat je vervolg is.

Ik heb hier ook wel eens over nagedacht recentelijk. Harari in zijn boek Sapiens beargumenteerd dat de transitie van jager/verzamelaar naar agrariër helemaal overwegend slecht was voor de mens. Meer ziektes, harder werken, eentoniger dieet, ...

Met alle issues van de komende decennia in het verschiet, is het niet beter flexibel te zijn en makkelijk te kunnen verkassen van A naar B?

Wij hebben kids, dus het is voor ons lastig om permanent nomadisch te zijn, buiten het feit dat ik het zelf niet zou zijn zitten, maar ik vind het wel een interessante gedachtengang.

M.a.w Woz, verklaar je nader!?

hobbes
Berichten: 43
Lid geworden op: 05 mei 2019, 11:46

Re: Anders wonen

Bericht door hobbes » 04 okt 2020, 14:07

het klinkt erg leuk zolang je vrijgezel bent of op z'n hoogst net een setje, gezond bent en je je werk mee kan nemen anders wordt het wel een lastig verhaal. Ander puntje is waar betaal je dat van? leuk dat je woonruimte kan lenen maar iemand moet toch die kostten betalen / voor schieten. We kunnen veel beter nadenken over wat woonruimte mag kostten en hoe we daar mee omgaan. Als je net op jezelf gaat wonen heb je hele andere wensen dan met een gezin.

Bij veel buitenlandse bedrijven zie ook woonruimte en andere voorzieningen die bij het bedrijf horen. Soms niet altijd volgens onze westerse standaarden maar ze zijn er wel. Zo heb ik zelf een aantal jaren ( ik was ook lid) in een kibboets gewoond en gewerkt. Ik had maandelijks een klein beetje zakgeld maar woonruimte, kost en verzekeringen werden voor me betaald. Omgerekend hield ik ongeveer net zoveel over als nu in Nederland.

Het grote nadeel is wel dat er haast geen financiële ruimte is vooraanschaf van persoonlijke dingen als kleding.
Het grote voordeel van deze huidige kapitalistische maatschappij is wel dat je zelf een aantal keuzes kan / mag maken. Kansen kan je ook creëren, in een socialistische maatschappij wordt je door gebrek aan geld veel creatiever.

Woz
Berichten: 37
Lid geworden op: 17 nov 2019, 12:17

Re: Anders wonen

Bericht door Woz » 04 okt 2020, 17:28

Verhaal is inderdaad niet af.

En ook niet meer van toepassing met de huidige corona-toestanden. Voor mij persoonlijk vind ik dit helemaal niet erg (voor veel mensen is deze crisis wel een drama).

Momenteel hou ik mij bezig met eenvoud in de meest brede zin van het woord en ik heb daar veel plezier aan. Maar reken mij niet af op al te consequent en lineair gedrag :)

Met brede zin bedoel ik bijvoorbeeld:

- zo weinig mogelijk materieel bezit; ik ben dus al een hele tijd bezig met spullen verwijderen uit mijn huis.

- nadenken over zo weinig mogelijk energie verbruiken, maar ik weiger iedere vorm van investering. Voor mij geen pv-installatie of zonneboiler. Mijn principe is dat als je goed wil doen voor het milieu/klimaat je zaken moet weglaten ipv toe te voegen.
Wij hebben 230V/40A elektriciteitsaansluiting. Als experiment zit nu de volledige woning na een 20A automaat en dat werkt gewoon, ook met inductie, wasmachine, regenwaterpomp, waterkoker,...
Volgende stap is proberen met een 16A automaat :) In België worden de distributietarieven vanaf 2022 voor een groot deel berekend op het maximale vermogen dat je op een bepaald moment gebruikt (kwartiermeting). Dan wordt het belangrijk om je verbruik zo goed mogelijk te spreiden om pieken te vermijden.

- Weglaten doe ik ook in de tuin: ik verwijder zoveel mogelijk alle kunstmatige zaken zoals verharding en dergelijke. De overloop van de regenwaterput komt nu in de tuin terecht ipv richting riolering. De bedoeling is om tot een stukje natuur te komen dat met een eenvoudige zeis een klein beetje in de hand wordt gehouden.

- Verre reizen voor het plezier heb ik nooit gedaan en het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat ik een vliegreis gemaakt heb. Momenteel ben ik wat aan het uitzoeken hoe ik zou kunnen fietsen en camperen combineren.

- En de grootste uitdaging: ik werk nog steeds vijf dagen per week omdat dit naar mijn gevoel maatschappelijk zo opgelegd wordt aan een 40-jarige man. Terwijl ik met drie dagen per week werken ook best zou rondkomen. Ik kan nu nog ouderschapsverlof opnemen maar de werkgever zal daar niet blij om worden en er zijn nu al te weinig werknemers voor al het werk. Dus dat wordt nog wel een uitdaging.

En zo blijven we rustig bezig :)

hobbes
Berichten: 43
Lid geworden op: 05 mei 2019, 11:46

Re: Anders wonen

Bericht door hobbes » 09 mar 2021, 20:51

Ja kan dan ook overwegen om ander werk te gaan doen waarbij je wel 3 of 4 dagen kan werken. ik werk ook 4 dagen in de week en naar een baan waarbij weekend werk zit kijk ik al helemaal niet meer, die tijd heb ik wel gehad. Rijk wordt ik toch niet dus laat me gelukkig zijn :)

remco d
Berichten: 309
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Anders wonen

Bericht door remco d » 10 mar 2021, 12:51

Ik ken het gevoel van de opgelegde 40 urige werkweek. Ik doe het nog wel, tot ik op een niveau zit dat ik ook niet veel meer wil investeren en mijn schulden weg zijn. Ik hoop dat ik dan ook 40 ben ( of jonger uiteraard) daarna mag iedereen mij lui noemen maar vind ik 24 uur genoeg. M'n vriendin ook zoiets en je werkt samen 48 uur. Dat is toch nog 8 uur meer dan 30 jaar geleden gangbaar was met alleen de man als kostwinner.

Plaats reactie