nieuw experiment

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 30 dec 2014, 13:12

Hallo, we hebben de mogelijkheid een kleine hectare nagenoeg naast ons huis te huren. Mooi omzoomd door coniferen. Een mooie lokatie om de oude discussie dubbelleven nog eens aan te zwengelen. Een discussie die me jaren dwarszit. Maw laten we eens gaan kijken wat er nu werkelijk nodig is om te leven/wonen. Graag jullie input en meningen.

Op het perceel staat een houten schuurtje, verschillende (honde)hokken. Het schuurtje willen we gaan isoleren met strobalen en verwarmen met een kook-rocket. Er schijnt stroom te zijn, maar die ga ik niet aansluiten. De bedoeling is dit zelfvoorzienend te doen. Leuke vragen ontstaan er dan. Al snel kom je tot de conclusie dat electriciteit erg gewenst is. Nou, eens kijken hoever we komen. En of onze ideeen omgezet kunnen worden in iets praktisch. Moestuin was een leuke start, eens kijken of we op kunnen schalen.
Bijlagen
foto 2.JPG
foto 2.JPG (38.47 KiB) 11616 keer bekeken
overzicht.jpg
overzicht.jpg (42.2 KiB) 11616 keer bekeken
huisje binnenzijde.jpg
huisje binnenzijde.jpg (35.04 KiB) 11616 keer bekeken

Ingir
Berichten: 1410
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: nieuw experiment

Bericht door Ingir » 30 dec 2014, 16:29

Leuk experiment, ga je ook (regen)water zuiveren?
Corona serieus nemen en gelijk zelfmedicatie toepassen: https://zelfzorgcovid19.nl

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 30 dec 2014, 16:41

De bedoeling is dat we er in principe gaan wonen. Interessant om te kijken of we voor modern comfort (ons huis) of basisvoorzieningen (schuurtje) kiezen.

Gebruikersavatar
hotglass
Berichten: 560
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:03
Locatie: Achterhoek, NL

Re: nieuw experiment

Bericht door hotglass » 31 dec 2014, 01:08

Dat gaat vast een heel boeiende ervaring worden.
Veel succes gewenst en ik hoop er nog veel over te lezen :D


Groet,

Ed

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: nieuw experiment

Bericht door Dutch John » 31 dec 2014, 06:22

Mooi initiatief. Maar waarom proberen hoe het voelt om in een primitief hutje te gaan wonen als je ook eenvoudig en klein in je huidige woning kunt leven? Als je wilt weten hoe het is om zonder stroom te leven: hoofdschakelaar omzetten. Kun je vandaag al mee beginnen.

Stapsgewijs, weloverwogen en vrijwillig afscheid nemen van "luxe" heeft meer kans van slagen, dan een ongewisse sprong in het diepe. Niet dat ik een droom aan gruzelementen wil slaan, maar denk er goed over na. Het is nogal een stap.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 31 dec 2014, 07:58

Nou, we zijn er ruim een jaar mee bezig. Het is een erg leuke lokatie, een 100m van ons huis. Ruimte om de moestuin groter te maken, nog meer fruitbomen of hazelaar te planten is er niet.
Een interessant moment was het stuk gaan van de gas cv die we nog gebruikten voor warm tapwater. Dan kun je dus niet warm douchen, de eerste douche die daarna komt is erg weldadig, ook al is het 50 liter boilertje nog maar half vol (noodoplossing). Dit gaat wonderwel nog redelijk. Maar de kern: als je ruim een half miljoen hypotheek hebt accepteer je dat niet! In ieder geval mijn betere helft niet, en terecht. Waar ploeter je dan voor , denk je. Het huis en werkplaats is zowat energieneutraal. Ecologisch gezien doet dat iets, maar niet voldoende. Daarbij heeft de discussie dubbelleven de zaken nog wat verder op scherp gezet. De scherpe kantjes zijn er inmiddels af en het moment is daar dat we een stapje verder gaan. Bevalt het niet kunnen we altijd terug en hebben de kinderen een grote speeltuin.
Overigens verwacht ik niet dat het snel gaat, een strobalenwand voor het schuurtje staat als eerste op de planning.
Verder toch electr in de vorm van een windmolen en pv. Kookrocket, helofytenfilter. Composttoilet is afgeschoten. Warmwaterbereiding wordt een interessant vraagstuk.
En welke machines er aangeschaft gaan worden .

Overigens is dat stapsgewijze vooraf besproken, er moet niets, er mag alles (behalve nuts aansluitingen, die heb ik afgeschoten).

Oh ja, drinkwater?

jwardenier
Berichten: 1459
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: nieuw experiment

Bericht door jwardenier » 31 dec 2014, 09:49

Zelfvoorziening is meer een levenswijze, als je dit gaat doen als dubbel leven ,prima toch.
Toen ik begon had ik een baan , ik werkte van boven Groningen tot in Rotterdam, zwaar lichamelijk werk ,waar ik ook nog bij moest nadenken .
Het nadeel is wel dat je vaak met je hoofd in de wolken loopt , om alles te doorgronden waar je aan werkt om zelf redzaam te worden geeft veel stof tot nadenken .Daarom heb ik er bewust voor gekozen om dit in de thuis situatie te doen .
Zelfvoorziening betekend niet dat je terug moet in de tijd .
Een schuur ombouwen tot woonverblijf geeft je wel de speelruimte om vanaf niets te beginnen , de hoofdschakelaar omzetten is een ding totdat vrouwlief de was wil doen ,en die gaat echt niet achter het wasbord staan .
Vandaar dat wij nog steeds een aansluiting op het elektra net hebben .Ik kan met paarden tractie heel wat machines aandrijven , maar het paard inspannen voor de rosmolen om de was te doen is leuk voor een demonstratie,het moet niet op werken gaan lijken .
Je geeft aan dat je het stuk grond kunt huren, als je gaat bouwen en planten is het wel zaak te weten dat je niet over een paar jaar de huur opgezegd wordt , ook lijkt het mij raadzaam na te gaan hoe de plaatselijke overheid tegen je plannen aankijkt .
Een jaloerse buur kan heel wat roet in het eten gooien heb ik ervaren , dus als je het zwart op wit hebt des te beter .
Ik hoop dat je je vorderingen gaat delen ,wellicht kunnen wij er van leren .gr John

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2927
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: nieuw experiment

Bericht door Tim » 31 dec 2014, 10:03

Hey,

Leuk experiment. Ik zou wel eens willen begrijpen waarom de was niet meer op een bord kan.... Of een composttoilet zo'n probleem is.

Tim

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: nieuw experiment

Bericht door deleted » 01 jan 2015, 02:04

Interessant project Pellet. Heb het zelf ook overwogen.

Heb je ook enige garanties van de verhuurder ? Stel dat het je heel erg goed bevalt, kan je dan kopen (en huis verkopen ?)

Het Tiny Home heeft welk volume ? Oppervlakte ? Ik zie daar al 4 kinderen op de foto ?
Bouwbeperkingen ? Vergunningen voor vaste bewoning ?

Isoleren met strobalen, logs,stroleem, kalkhennep, ... is allemaal goed te doen. De uitdaging in ons nat klimaat is denk ik de vloer en fundament. Wordt het een vloer op de vaste ondergrond of een verhoogde, zwevende vloer boven het maaiveld ?

G

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 01 jan 2015, 10:52

Garanties van de huurder zijn ok, 5jaar contract met mogelijkheid tot kopen voor een nu al vastgestelde prijs.

G, 4e kind is mijn vrouw. Leuk dat je dat zegt, meestal ben ik het 4e kind.
Huisje is ongeveer 6-6. Gebruikte/b-keus sandwich op het dak en stroleem wanden is de bedoeling. Wanden staan op een nette fundering. Vloer is nog niet bekend, er ligt nu niets. Het meest praktisch is een klinkervloertje denk ik.
Al of niet met vloerverwarming van de rocket.

Vergunningen maak ik me niet zo druk om, we wonen bijna naast dit perceel. Een ambtenaar moet zowat 24-7 aanwezig zijn om ons weg te houden. Zolang niemand last heeft, ontstaan geen problemen. Het is de stad niet hier.

Het mooie van dat hutje, is dat je geen compromis hoeft te maken. Zo ondertussen heb ik een redelijk idee wat nodig. De vraag is, in hoeverre ga je tijd opofferen voor comfortverbetering. Ga je dit in een bestaand huis doen, dan zijn compromissen onvermijdelijk. En erger, je loopt het gevaar door allerlei aanpassingen met een onverkoopbaar huis te blijven zitten. 2 keer verlies dus.

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 15 feb 2015, 18:32

Experiment is nu al geslaagd als je zo van een biertje kunt genieten. Na gedane arbeid wel te verstaan. Vandaag wat struiken en boompjes gerooid om bij het schuurtje te kunnen komen met de aanhanger.
Bijlagen
maasje.JPG
maasje.JPG (20.27 KiB) 11203 keer bekeken

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 20 mei 2015, 13:55

Ok gaan we hier verder Kockie.

Weet iemand hoe wat subsidie los te peuteren bij de provincie Brabant?
We willen een aantal notenbomen, hazelaar en fruitbomen planten. Belasting betaal ik genoeg dus ik voel me niet bezwaard subsidie aan te vragen.

Wat nog veel belangrijker is, is een adresje waar een goede kwaliteit voor redelijke prijs te halen is.

De wildgroei is verwijdert, helaas met behulp van allerlei zwaar materieel. Tegen fossiel valt gewoon niet te werken.

Als de bomen/struiken georganiseerd zijn, is het hokje aan de beurt. Wanden tot de goot worden strobalen met leemstuc, dak bij voorkeur isolatieplaten. Kopgeveltjes gedeeltelijk van binnenuit en strobalen (gelijk aan lage zijkanten). Er is nog geen ervaring met strobalen. Het is nogal arbeidsintensief. Iemand een idee met hoeveel mensen we hier aan de slag moeten?

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8141
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: nieuw experiment

Bericht door kockie » 20 mei 2015, 14:16

Ik zag toevallig in de krant bij m'n ouders (lees zelf eigenlijk nooit de krant) dat er een provinciale actie was om hoogstambomen te promoten (Houd de bongerd hoog). Ik kon kiezen uit diverse appel-, peer-, pruim- en kersenrassen. Helaas geen noten ed. Hazelaar ben ik nu aan het proberen te stekken. Er komt nu voorzichtig blad aan, dus ik ben benieuwd. Bessenstruiken heb ik een stel gekregen van DJ, mijn buurman en een stel door een en ander af te leggen in eigen tuin. OOk wat gekocht overigens. Ga naar een echte kweker toe, daar wordt het vel je niet zo over de oren getrokken als bij een tuincentrum. Bij de eerste moet je wel weten wat je wilt, bij de 2e kun je mooi plaatjes kijken.....
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: nieuw experiment

Bericht door Dutch John » 20 mei 2015, 18:48

Pellet,

Ik heb destijds subsidie ontvangen van Brabants Landschap voor de aanleg van een paddenpoel. Je krijgt de (fruit)bomen en het bosplantsoen vergoed, maar moet ze zelf planten. De vijver uit laten graven kan voor het zand en als je mooi zand hebt, kun je er nog geld bij uit regelen. Grote getallen zijn het niet. Aanleg vreet wel heel veel eigen tijd.

Misschien weten de permacultuurontwerpers nog subsidiewegen.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

pelletpower
Berichten: 2623
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: nieuw experiment

Bericht door pelletpower » 20 mei 2015, 22:55

Bedankt. Gaat hoogstam worden dan. We zullen eens bij Brab lands informeren.

Plaats reactie