Post Corona tijdperk

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Ingir
Berichten: 1311
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door Ingir » 20 apr 2020, 16:42

Het Corona-virus gaat niet verdwijnen, we zullen moeten accepteren dat er wekelijks mensen komen te overlijden aan het virus zoals dat ook met anderen virussen en ziektes gebeurt. Nu is het aantal Corona-doden met 70-80 per dag nog hoog maar uiteindelijk zal dat stabiliseren op een aantal dat wegvalt in de overige sterftecijfers. Vóór Corona was dat zo'n 3000 per maand ofwel 100 per dag, bij zeg 10 Corona-sterfgevallen per dag zal het een gewone overlijdensoorzaak worden zoals alle andere.

Uiteraard is het mogelijk dat versoepeling van de maatregelen tot een opleving van het virus gaat leiden, daarom ligt het meer in de lijn der verwachting dat de maatregelen niet ineens worden afgeschaft maar stapsgewijs... een intelligente exit-strategie zoals ook voor een intelligente lock down gekozen is. Een eerste stap zou kunnen zijn dat kinderen/leerlingen weer naar school gaan, al dan niet verspreid over de week, dit zou de druk op ouders verlichten die daardoor weer gemakkelijker kunnen gaan werken.

Dat het aantal ziekenhuis/IC-opnames nu teruglopen kan niet zonder meer worden toegeschreven aan de gekozen maatregelen. Over de wereld zie je zeer verschillende maatregelen (geen coördinatie/afstemming) maar er is ook niet een eenduidige methode zichtbaar die de beste resultaten geeft, in landen met vrijwel gelijke maatregelen zie je zeer uitlopende resultaten. Blijkbaar zijn er andere factoren die van invloed zijn op besmettingen, ziektebeeld en sterftecijfers. Anders gezegd: we doen maar wat in de hoop dat het werkt. Dezelfde redenering gaat net zo goed op voor een exit-strategie waarbij we feitelijk gokken op versoepeling van maatregelen die waarschijnlijk de minste kans op terugval geven. Na enkele weken weten we welke effecten er zijn en kunnen daar de strategie op aanpassen.

De druk op de zorg zal nog wel even voortduren, zelfs als er geen Corona-opnames meer zijn is er een stuwmeer aan zorgvragen die nu in de wacht staan. Mensen met een ernstige aandoening lopen groter risico op overlijden als de geplande operatie te lang wordt uitgesteld, denk aan orgaantransplantaties, kanker/tumoren, hart- en vaatziekten... Op enig moment zullen artsen de afweging moeten maken om kansloze Corona-patiënten niet te behandelen en kansrijke behandelingen voorrang te geven. Die discussie is al volop bezig, ga je bijvoorbeeld een zwaar lichamelijk/geestelijk gehandicapte Corona-patiënt behandelen voor wie de kwaliteit van het leven al minimaal is? Of een hoogbejaarde Corona-patiënt die weinig vooruitzicht heeft op herstel door onderliggende gebreken/ziektes?
Corona-crisis is een keuze: https://zelfzorgcovid19.nl/

pelletpower
Berichten: 2411
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door pelletpower » 20 apr 2020, 17:47

Ik ben blij dat ik wat platen aan elkaar sta te bouten, dan hoef ik daar niet over na te denken!

JantjeV8
Berichten: 3280
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door JantjeV8 » 20 apr 2020, 21:25

Het begrip "dat het wel mee valt" wordt door de gemeenschap gemeten door naar d'r eigen kleine omgevinkje te kijken. Heel kortzichtig en erg egoistisch.

pelletpower
Berichten: 2411
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door pelletpower » 20 apr 2020, 22:12

Ja, proef ik hier ook. Ik stoor me daaraan eigenlijk en ik ben blij dat er op tijd ingegrepen is zodat we van een hoop ellende gespaard blijven. Erg onwerkelijk, die beelden uit Italie. En inderdaad Jan, te ver weg van de eigen wereld. En sommigen blijven volhouden, niets aan de hand. Verder vindt ik het fantastisch zo, de kinderen heel de dag om me heen, geen tress van op tijd op school komen. Rotklussen buiten de deur doe ik niet ivm corrona, makkelijk toch? Beetje aanpassen en niets aan de hand. Tenzij je in de zorg, horeca of iets dergelijks werkt. Dan sta je er met de neus bovenop. Vriend van me gaat faillissement aanvragen voor zijn restaurant. Hij is er nuchter onder, dus ik ook. Als je in de horeca zit , dan zul je nu echt ondernemerschap moeten tonen wil je blijven bestaan.

JantjeV8
Berichten: 3280
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door JantjeV8 » 21 apr 2020, 22:33

Hoe ieder z'n bedrijf voert, of kan voeren, kun je iets van vinden maar is ook vaak onvermijdelijk en een paar jaar geleden, in de vorige crisis, zelfs door de overheid gepromoot. "Kom zaterdag naar de KvK, de startersdag en wordt ondernemer". Dikke financieringen, of bedrijfjes die volledig op financiering bestaan, die zitten met geknepen billen. Punt is, failliet of niet, de restschulden. Komen ze daar nog ooit van af? Het zal nog best wat gevolg schade met zich mee gaan brengen.

pelletpower
Berichten: 2411
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door pelletpower » 22 apr 2020, 08:49

Zeker, de restschade gaan we zeker wat van merken. Die maat van me is t beu en gaat eindelijk rentenieren. Had ie 10 jr geleden moeten doen. Geen financiering is wat je overeind houdt. Dat hebben we vorige crisis gezien. Bij bedrijven waar de bank wat te zeggen hadden, is de stekker eruit gegaan. Zit je nu in de horeca of iets dergelijks dan vraagt dan inventiviteit om nog wat binnen te harken. Niet fijn als je in zo’n situatie zit.

pelletpower
Berichten: 2411
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door pelletpower » 22 apr 2020, 09:08

Negatieve olieprijs?! Wtf? Daar gaat nog wat op ons afkomen. Schaliegas en teerzanden gaan failliet. Is dat een drama? Denk t niet. Gaan we dat voelen? Denk t wel, tenzij je hypotheek/schuldenvrij bent en uit je moestuintje eet. Maar ja, wie kan dat vandaag de dag afvinken?

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1620
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Post Corona tijdperk

Bericht door benthuis » 22 apr 2020, 20:13

pelletpower schreef:
22 apr 2020, 08:49
Die maat van me is t beu en gaat eindelijk rentenieren. Had ie 10 jr geleden moeten doen.
Horeca ondernemer die na lang hard werken/sparen zn zaak failliet laat verklaren... Geen probleem mee.
Wel met bedrijven die hun woekerwinsten naar het buitenland sluizen en nu het handje op willen houden.
Ik zag dat de Denen hier ook een stokje voor steken... Geen steun voor bedrijven die komend jaar dividend uitkeren of belastingtechnisch in het buitenland vertoeven.
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Plaats reactie