houd het simpel thermosifon

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Angenietja
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jan 2019, 18:48

houd het simpel thermosifon

Bericht door Angenietja » 09 jan 2019, 20:22

Beste lezers,

Zojuist in het voorstelforum iets gemeld en nu maar gelijk de koe bij de horens gevat. Ik ben met de verwarming bezig van ons traditionele boerenhuis in Transsylvanie. Er worden stappen gezet richting meer comfort. Daarbij gaan we goed in de gaten houden of het doel niet voorbijgestreefd wordt. Het moet zo simpel mogelijk blijven.

De woning heeft hoofdruimtes: de hal van 17m2 met aan weerszijden een kamer (25m2 en 30m2). De grootste kamer is het rommelhok met boekenkasten enzovoort. De kleinere kamer is de woonkeuken, in de winter ook slaapkamer. 's Zomers slapen we op zolder.

In de woonkeuken staat onze uit NL meegenomen Lohberger Durchheizherd met 10l Wasserschiff. Wij zijn er al 25 jaar erg blij mee, heeft de eerste 15 jaar als enige verwarming gediend voor ons gezin met 3 kinderen in een 30er jaren tussenwoning. Van de durchheizmogelijkheid (aan te bouwen labyrint) hebben we nooit gebruikgemaakt. Was niet nodig. Deze kachel van 7kw is nu onze enige warmwatervoorziening, naast de van schoonvader geerfde philips waterkoker.

Maar een mens (ik dan, mijn man heeft daar geen behoefte aan) wil vooruitgang. De capaciteit van de kachel is te klein voor dit klimaat, ook omdat het huis slecht is te isoleren (wordt nog over nagedacht). Ik wil warm en koud stromend water en een extra ruimte kunnen verwarmen. O ja, er is hier geen aardgas, wel veel hout.

De toekomstdroom is gebruikmaken van zonnewarmte en zonnestroom. Dan kom je al gauw terecht in een woud van buffers, buizen, regelaars, pompen et cetera. Dat willen we zo veel mogelijk zien te voorkomen. Dus stapsgewijs te werk gaan en stoppen als we ons niet meer comfortabel voelen bij te veel sousa.

De stappen tot nu toe:

1) leidingen gelegd naar badkamertje en keuken, kranen W en K.
2) CV boiler aangeschaft Eltim Torid 27kw https://www.facebook.com/EltimToridBoil ... =1&theater. In principe een grote pan CVwater met een vuur in de middenholte en een drnkwaterspiraal door het bovenste deel. Keuze gemaakt op grond van eenvoud en uiterlijk.
3) Boiler getest door het drinkwater eerst door het CVgedeelte te laten lopen (leeg stoken kan niet). Hoera! sensatie, wam water uit de kraan. Dit was een zeer tijdelijke oplossing, want de CV kan max 3 bar aan en daar werd ik zenuwachtig van wegens de directe aansluiting op het drinkwaternet. Bovendien roestgevaar door steeds vers water.
4) Circuits ontkoppeld. Drinkwater nu op leidingdruk en CV water open systeem. Dwz, CV uitgang mondt via een 15mm koperbuis met daaraan gemonteerde wasmachineslang uit in een weckketel die op een hoge kast staat. Het werkt, maar oppassen geblazen, niet te veel vuur stoken, anders gaat de CV borrelen (knallen), want er is geen doorstroming.

Volgende te maken stap: een klein circuit op de CVketel, thermosifon uitproberen. 1 duimspijp/22mm koper op uitgang CV, recht naar boven, met lus weer naar beneden en er daar weer in. Op het hoogste punt het open vat aftakken.

Vraagpunten:

- Iemand ervaring met expansievat op geringe hoogte*? Wij hebben slechts begane grond ter beschikking. Hoe belangrijk is dat? De gebruiksaanwijzing van de kachel geeft een druk op. Daar kom ik nooit aan. Is er een minimaal benodigde druk? Op zolder is het vriesgevaar te groot. Ik kan evt. de schoorsteen gebruiken om zijdelings een geisoleerde kast te maken met daarin het vat. Weinig hoop op effect. Schoorsteen is zeer dik en koud.
- Heb hier nog diverse zwarte tyleenslangen en hulpstukken liggen van de beregening. Kan ik die gebruiken om 'radiatoren' te knutselen (experimenteerfase). Tot welke temp. zijn die eventueel bruikbaar?

*Ik vond via een Roemeens forum een buitengewoon leerzame Russische site, heb me er uren mee kunnen vermaken, zowel technisch als qua googletranslate. Daar kan het wel! http://teplovhate.by/sistema/sistema.html

Benieuwd naar reacties, Agnes

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 657
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: houd het simpel thermosifon

Bericht door Paul Joosten » 10 jan 2019, 09:50

Goed bezig Agnes en welkom op het forum. Zelf werk ik ook met een open expansievat, dat staat om ongeveer 2,5 m boven de kachel of in mijn geval een fornuis. Lees er alles over in dit draadje.
BP: "Try and leave this world a little better than you found it"
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"..."stop daarna niet en help ook een ander op weg!"
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

Albert van WdJ
Berichten: 1273
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: houd het simpel thermosifon

Bericht door Albert van WdJ » 12 jan 2019, 11:19

Angenietja schreef:
09 jan 2019, 20:22
- Iemand ervaring met expansievat op geringe hoogte*?
Ik heb een houtvergasser gedraaid met een open expansievat op 2,5 m hoogte boven de ketel.
Dat gaf dus zo'n 0,25 bar druk in de ketel.
Gevolg van die lage druk is vaak borrelgeluiden in de ketel en een pomp die vooral bij hogere temperatuur (85 graden C en hoger) duidelijk lucht/gasbelletjes gaat mee pompen.
Ik heb het volgende jaar het open expansievat boven op het plat dak (5,5 m hoogte) gezet in een kist van 10cm piepschuim en op de toevoerende leiding plus onder het vat zelf een warmtelint gelegd/gewikkeld. Zo'n lint gaat aan bij 3 graden C en weer uit bij 12-13 graden C. Dat werkte tot -10 prima.
Systeemdruk was daardoor verhoogd tot 0,5 bar. Daardoor werd het hele systeem gelijk stiller.
Ik had wel net boven de kachel in de expansieleiding een t-koppeling gemaakt met daaraan een overstortventiel op 3 bar. Mocht de buitenleiding toch bevriezen, zou de kacheldruk nooit boven de maximale druk kunnen komen. Dan zou nl. het overstortventiel gaan spuien.
Change, before you have to.

Angenietja
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 jan 2019, 18:48

Re: houd het simpel thermosifon

Bericht door Angenietja » 14 jan 2019, 10:30

Paul Joosten bedankt, ik ga je draadje lezen.

Albert ook dank, dat is bruikbare info. Ik ga ws dezelfde weg bewandelen, met een geisoleerde kast op zolder tegen de schoorsteen aan. Ik dacht het plafond van de ketelruimte op de plek van de doorgang te perforeren of open te laten om zodoende de kast wat warmte te geven. Die warmtedraad is nieuw voor mij, klinkt goed.

Hebben jullie ook pomploos geprobeerd?

Hier in Roemenie zijn open expansievaten kant en klaar te bestellen, metaal of kunststof. Wat zou julie voorkeur zijn? Ik houd het voorlopig nog even bij de weckketel op de kast. Op zolder nu te koud om te werken.

Groet, Agnes

Bossie
Berichten: 71
Lid geworden op: 20 mei 2012, 08:04

Re: houd het simpel thermosifon

Bericht door Bossie » 14 jan 2019, 10:53

Op youtube is een Engels vlogger (Maximus Ironthumper) die zijn off grid huisje met een Rayburn (oid) met thermosiphon en enkele radiatioren warm houdt. Als je op zijn naam zoekt kun je daar vast wel fimpjes over vinden. Hij legt zijn setup in een van de filmpjes vrij duidelijk uit. Allemaal vrij eenvoudige techniek.
Heeft er vrij recent ook nog wat zonnecollectoren op aangesloten.

Albert van WdJ
Berichten: 1273
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: houd het simpel thermosifon

Bericht door Albert van WdJ » 15 jan 2019, 19:15

Het kan allemaal wel pomploos, zo waren de eerste cv-systemen tenslotte ook gemaakt.
Maar je moet er heel goed over nadenken. En de boel netjes monteren.
Dat wil o.a zeggen: juiste dimensionering van de diverse leidingen, zorgen voor weinig weerstand, zo weinig mogelijk bochten etc.

Wat betreft het expansievat zou ik voor een kunststof versie gaan. Dan heb je ook geen last van corrosie in het vat.
Change, before you have to.

Plaats reactie