Zonnecollecter vragen

Onder dit forumonderdeel vallen alle vormen van zelfopwek, onder andere windenergie, waterenergie, wkk's (zelf stroom draaien), zonne-energie etc.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
arj
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 nov 2018, 06:46

Zonnecollecter vragen

Bericht door arj » 01 nov 2018, 21:45

Sinds enige tijd bewonen wij (mn wederhelft en ik) een woonboerderij die we aan het verbouwen zijn.
We stoken de boel warm met een c.v. ketel (Vaillant VHR 24-28 van 2001) en in de keuken en woonkamer hebben we in het kader van energie besparing(en een lagere gasrekening) houtkachels van beide 10 kw.

Een gedeelte van de woning heeft radiatoren, een ander gedeelte heeft vloerverwarming.
Radiatoren en vloerverwarming hebben beide een apart circuit vanaf de cv ketel (zgn ''zoneregeling'')

Nu hebben we een zonneboiler gekocht om het energie verbruik nog verder terug te dringen.
6m2 collector, 300 liter buffervat met 2 spiralen.
Deze zal in 1e instantie gebruikt worden om het warme tapwater voor te verwarmen , dus met name voor douche en wasmachine (heeft hotfill)
De keuken heeft een close in boiler van 10 l, dit omdat de afstand tot de ketel 15 meter is.

Nu heb ik hier enkele vragen over, ik ga alles zelf aansluiten en installeren.

Hoe ver mag de cv ketel van het buffervat afzitten ?
Ik kan de buffer nl in een geisoleerde ruimte zetten naast de waterontharder, voordeel is dat in die ruimte alles zit zoals water, stroom en een afvoer.
Ook is het op de begane grond en een betonnen vloer dus eventuele lekkages en onderhoud zijn geen probleem.
Nadeel : deze ruimte zit vrij dicht bij de plek waar de collector komt (6 meter omhoog ) maar wel ver vanaf de cv ketel, ongeveer 15 meter.
Idee was om een geisoleerde leiding te leggen maar je houd dat het lang duurt voor de ketel warm water krijgt en toch eerst even aan zal slaan bij warmwater vraag. Gasbesparing zal denk ik dan minder gunstig zijn.

2e plek waar de buffer kan staan is op een houten zolder, hier is verder niets en moet ik er een hokje omheen bouwen als isolatie.
Voordeel is dat hij dan 5 meter van de ketel staat maar het nadeel is dat de collector ruim 10 meter van de buffer zit.

Ander oplossing/ plek is er niet echt , het huis is 15 m breed en de cv ketel staat aan de ''schaduwkant '' van het huis, de zonkant is er minimaal 15 meter vanaf.

Nog een andere vraag: ik vermoed dat we met ons 2en in warme periodes te veel hebben aan de 300 liter warm water, immers jou doucht niet iedere dag met 2 pers de boiler leeg.
Er zit een 2e spiraal in de buffer, kan ik hier op ee wijze de vloerverwarming aansluiten ? En hoe ?
We moeten nl voorkomen dat de vloerverwarming de boiler leegtrekt en er geen warmte meer is om te douchen , zijn er systemen die bv de vloerverwarming schakelen en bv afschakelen als de buffer onder een bepaalde temp gezakt is ?

Ik hoor graag iedeeen en hoe jullie er over denken.

Joepie
Berichten: 482
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Zonnecollecter vragen

Bericht door Joepie » 02 nov 2018, 09:33

De afstand tussen de boiler en de cv ketel is inderdaad suboptimaal. Bij een behoefte aan warm tapwater meet de cv ketel koud instromend water en gaat dus verwarmen. Dat kost elke keer een beetje gas.

Ik zou de close in boiler in de keuken vervangen door een goed geisoleerde quooker. Die close in boiler zou ik inpakken in isolatie en tussen de boiler en je ketel hangen. Dicht bij je ketel dus. Temperatuur instellen op 60 graden. Dat close in boilerje geeft snel warm water aan de ketel en wordt zelf gevoed uit de boiler.

De vloerverwarming gewoon op je 2e spiraal aansluiten. Kwestie van een beetje extra ribbelbuis kopen. Wat is het probleem van je boiler leegtrekken? Je gebruikt je zelf geoogste warmte nuttig en daarmee bespaar je op gas.
Je warmtevraag voor verwarming is veel groter dan voor douchen. Lange leidingen goed isoleren.

Schakelsytemen zijn niet erg generiek bij dit soort toepassingen. Low tech oplossing is om de retour van je cv doot de boiler te laten lopen. Dan bepaalt je cv verder hoe de warmte verder te verspreiden en of bij te warmen.
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1311
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: Zonnecollecter vragen

Bericht door benthuis » 02 nov 2018, 10:28

arj schreef:
01 nov 2018, 21:45
Sinds enige tijd bewonen wij (mn wederhelft en ik) een woonboerderij die we aan het verbouwen zijn.
We stoken de boel warm met een c.v. ketel (Vaillant VHR 24-28 van 2001) en in de keuken en woonkamer hebben we in het kader van energie besparing(en een lagere gasrekening) houtkachels van beide 10 kw.
Even advocaat van de duivel spelen:
25kw gas ketel
2x 10kw hout kachel
Nu komt er nog een zonne systeem bij.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel die hout kachels brengen en dus consumeren naar het klinkt als een redelijk hongerig systeem... Mijn vraag: heb je inzichtelijk wat de totale warmte vraag is en is dit "reëel". Als je gewoon weg teveel ruimte verwarmt en dus teveel gebruikt, gaan hout en zon alternatieven niet werken en zeker niet goedkoper zijn!
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Plaats reactie