melk koelen en opwarmen

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
jwardenier
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 27 okt 2018, 08:59

Volgend zomer hoop ik weer te gaan melken ,Jersey koe ,de melk is voor zuivel o a kaas ,na verwachting zal het dier 10 tot 15 l melk per dag gaan geven en deze melk zou ik willen opsparen tot er genoeg is om een kaas van 3 kg of meer van te maken ,3 dagen dus .
Hiervoor moet de melk dus gekoeld worden ,mijn gedachten gaan uit naar grondwater gekoeld omdat ik in de zomer niet melk .
zou dit haalbaar zijn zonder bederf
Voor het opwarmen van de melk zou ik gebruik willen maken van hout ,zou de inbouw van een rocket verbrander kunnen of is dit onhandig omdat deze snel en hoge temperaturen afgeeft .
Ik heb een hout gestookte ketel 100 l geëmailleerde binnenbak enkelwandig , deze moet ook voor andere doeleinden gebruikt worden o a weck ,bier ,en vlees verwerking .
Dit zou kunnen omdat we naast kaas ook andere zuivel maken en ook melk aan de varkentjes voeren .
Naast de hout gestookte ketel is er een 100 l rvs bereiding bak , roeren en snijden gaat met de hand .
Graag zou ik willen dat jullie hierover mee denken zodat het ineen keer goed kan ,louwteg oplossingen

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1311
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door benthuis » 27 okt 2018, 12:13

John, kennis heeft ook zon ketel op de kop getikt. Zelfde idee, er moet mee gedestilleerd kunnen worden en bvb bij grotere inmaak gebruikt.Ons idee is om er een kleine rocket onder.voor te zetten. Had jij al ideeën over hoe deze ketel aan te passen?

Voor het koelen, welke temperatuur zou je willen hebben? Ik zich in Dld dat de boeren het vroeger allemaal zo deze als er stromend koud water voorhanden was... MIsschien pompen met lucht? Je hebt niet een hoge flow nodig... (NCK gebruikt dit voor zn paarden-drinkwater systeem dacht ik.)
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

jwardenier
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 27 okt 2018, 13:33

Ben ,voor koelen dacht ik er een spiraal in te zetten ,deze via een klein pompje naar een waterkelder direct naast de ruimte .
Hier werd eerder ook de melk koeler gebruikt in de melkbus ,op de waterleiding , of men zette de bus in de welput .
De melk fabriek eist nu een koeling van 4 gr max ,grondwater zal denk ik wel warmer zijn .
Opwarmen tot ong. 30 gr vooraf aan de bereiding hierna komt er zuursel en stremsel in nawarmen doe ik met heet water ,ik weet van zelfkazende boertjes dat ze voor stremtemperatuur een dompelaar gebruiken , directe warmte kan.
Pasteuriseren wil ik liever niet omdat dat voor mij geen toevoeging heeft en veel energie vraagt en aanbranden zal dan wel gebeuren , ik heb altijd rouw melkse producten gemaakt .
Of er dan een rocket onder kan betwijfel ik omdat deze snel en erg heet zijn ,de ketel is nu hout gestookt zonder enige ingreep om de warmte beter te benutten, als de rvs bereiding bak als binnenbak gebruikt kan worden zou er water tussen de bakken kunnen staan en heb je geen directe warmte op de melk ,deze bak is nu dubbelwandig geïsoleerd ,beetje tricky om hier de slijpmachine in te zetten , dan zou een rocket verbrander wel kunnen .
Als hij dan er weer uit kan om b v de ketel voor weck of boterhamworst te gebruiken of om te kunnen hop koken lijkt hij mij Multi functioneel .
Met geitenmelk zette ik de melk in de vriezer ,en ontdooide de melk voor het kaasmaken ,opwarmen ook via directe warmte .
Ooit heb ik kaas gemaakt per 100 l ,had toen een koeltankje en directe warmte ,niet erg louwteg .

Plaats reactie