melk koelen en opwarmen

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
jwardenier
Berichten: 935
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 27 okt 2018, 08:59

Volgend zomer hoop ik weer te gaan melken ,Jersey koe ,de melk is voor zuivel o a kaas ,na verwachting zal het dier 10 tot 15 l melk per dag gaan geven en deze melk zou ik willen opsparen tot er genoeg is om een kaas van 3 kg of meer van te maken ,3 dagen dus .
Hiervoor moet de melk dus gekoeld worden ,mijn gedachten gaan uit naar grondwater gekoeld omdat ik in de zomer niet melk .
zou dit haalbaar zijn zonder bederf
Voor het opwarmen van de melk zou ik gebruik willen maken van hout ,zou de inbouw van een rocket verbrander kunnen of is dit onhandig omdat deze snel en hoge temperaturen afgeeft .
Ik heb een hout gestookte ketel 100 l geëmailleerde binnenbak enkelwandig , deze moet ook voor andere doeleinden gebruikt worden o a weck ,bier ,en vlees verwerking .
Dit zou kunnen omdat we naast kaas ook andere zuivel maken en ook melk aan de varkentjes voeren .
Naast de hout gestookte ketel is er een 100 l rvs bereiding bak , roeren en snijden gaat met de hand .
Graag zou ik willen dat jullie hierover mee denken zodat het ineen keer goed kan ,louwteg oplossingen

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1317
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door benthuis » 27 okt 2018, 12:13

John, kennis heeft ook zon ketel op de kop getikt. Zelfde idee, er moet mee gedestilleerd kunnen worden en bvb bij grotere inmaak gebruikt.Ons idee is om er een kleine rocket onder.voor te zetten. Had jij al ideeën over hoe deze ketel aan te passen?

Voor het koelen, welke temperatuur zou je willen hebben? Ik zich in Dld dat de boeren het vroeger allemaal zo deze als er stromend koud water voorhanden was... MIsschien pompen met lucht? Je hebt niet een hoge flow nodig... (NCK gebruikt dit voor zn paarden-drinkwater systeem dacht ik.)
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

jwardenier
Berichten: 935
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 27 okt 2018, 13:33

Ben ,voor koelen dacht ik er een spiraal in te zetten ,deze via een klein pompje naar een waterkelder direct naast de ruimte .
Hier werd eerder ook de melk koeler gebruikt in de melkbus ,op de waterleiding , of men zette de bus in de welput .
De melk fabriek eist nu een koeling van 4 gr max ,grondwater zal denk ik wel warmer zijn .
Opwarmen tot ong. 30 gr vooraf aan de bereiding hierna komt er zuursel en stremsel in nawarmen doe ik met heet water ,ik weet van zelfkazende boertjes dat ze voor stremtemperatuur een dompelaar gebruiken , directe warmte kan.
Pasteuriseren wil ik liever niet omdat dat voor mij geen toevoeging heeft en veel energie vraagt en aanbranden zal dan wel gebeuren , ik heb altijd rouw melkse producten gemaakt .
Of er dan een rocket onder kan betwijfel ik omdat deze snel en erg heet zijn ,de ketel is nu hout gestookt zonder enige ingreep om de warmte beter te benutten, als de rvs bereiding bak als binnenbak gebruikt kan worden zou er water tussen de bakken kunnen staan en heb je geen directe warmte op de melk ,deze bak is nu dubbelwandig geïsoleerd ,beetje tricky om hier de slijpmachine in te zetten , dan zou een rocket verbrander wel kunnen .
Als hij dan er weer uit kan om b v de ketel voor weck of boterhamworst te gebruiken of om te kunnen hop koken lijkt hij mij Multi functioneel .
Met geitenmelk zette ik de melk in de vriezer ,en ontdooide de melk voor het kaasmaken ,opwarmen ook via directe warmte .
Ooit heb ik kaas gemaakt per 100 l ,had toen een koeltankje en directe warmte ,niet erg louwteg .

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1317
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door benthuis » 19 nov 2018, 16:39

John, ik loop sinds 2 weken mee op een boerderij. Hier maken ze een brie van de rauwe kaas. Ik vind het melken en verkazen fantastisch werk en ben heel erg benieuwd hoe dit op kleine schaal werkt. Als jij weer aan het kazen gaat zou ik graag eens mee kijken!
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

jwardenier
Berichten: 935
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 19 nov 2018, 18:55

Melk verkazen op kleine schaal ,ik moest er ook erg aan wennen ,vooral het uitdrogen van de kaas is een aandachtspunt .
Bij geiten kaas hield ik hier heel erg rekening mee ,minder roeren en minder nawarmen .
Bij rouw melkse koe kaas gaat het iets makkelijker ,ook omdat de melkplas iets groter is ,geit 10 l koe 30 l ,Jersey melk zal weer een andere uitdaging geven doordat het vet percentage behoorlijk hoger is ,beetje vergelijkbaar met schapoen melk ,en hier heb ik veel ervaring mee opgedaan tijdens werkzaamheden op een groot bedrijf .Het zal nog enige tijd duren voordat ik weer ga melken , koe komt volgende maand bij de stier en dan nog 9 maand wachten ,en dan moet ze nog beleerd worden ,niet alle koeien vinden het handmelken leuk .
Mijn vorige koe had daar in het begin echt moeite mee ,ze sloeg me waar ze me raken kon ,de melk zat wel eens aan de zolder ,beugel op werd ze nog gemener, in het laatst moest 1 pers kriebelen terwijl de ander molk .Later vond ze het prima en hadden we elke dag ruim 30 l dus om de 3 dagen ruim 90 l melk ,bij de jersey zal dit hopelijk minder zijn ,top prestaties lijden vaak tot een kort leven .
Geiten zijn dan veel makkelijker , t z t ben je natuurlijk welkom ,een klein jaartje wachten .
We kopen nu kaas ,weer een heel andere beleving ,heb vorige week een markthandelaar ontmoet met jersey kaas

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1317
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door benthuis » 19 nov 2018, 22:03

Wouw, dat heeft wat doorzetten gekost!
Jummie! Ik ben al kaas-o-fiel sinds ik me kan herinneren, maar echt goed proeven en rauwe producten waarderen is weer een nieuwe ervaring...

Jammer dat je in het verkeerde deel van NL woont ;-)
Anders kwam ik met een portie rauwe melk jouw kant op...
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

jwardenier
Berichten: 935
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: melk koelen en opwarmen

Bericht door jwardenier » 20 nov 2018, 08:53

Het heeft even geduurd ja en ik had wat blauwe plekken ,koe ook .
Rouwmelkse producten maken heeft te maken met heel schoon werken ,vandaar ook het handmelken ,melkmachine moet gereinigd worden met zuren ,schoonmaak middel en veel heet water ,ook moet het dier een laag cel getal hebben ,koeien met veel melk zijn vatbaar voor allerlei ,en ook bacteriën die zich in het uier nestelen ,waardoor de melk minder houdbaar wordt en ongeschikt voor kaas wordt ,ik had eens een 2 Ling bij de koe en die heb ik laten zuigen ,resulteerde in verhoogd celgetal ,kalveren smeren altijd met de melk ,einde koe .
Met een portie melk komen ,het zal vaak tot een minder product worden of gepasteuriseerd moeten worden .
Met de geiten melk ben ik met k 4 verzuring en stremming gaan werken , geeft bij zachte en kruiden kaas mooie producten ,ook voor de vegetarische markt erg bruikbaar , dit wil ik ook weer gaan toepassen bij de jersey melk .
Er zit een schapenmelk bedrijf in Friesland waar men met k4 werkt .
En of ik in het verkeerde gedeelte van het land woon ,ik vind van niet .

Plaats reactie