Grote gele augurken

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
OBL-Rien
Berichten: 1368
Lid geworden op: 10 jan 2012, 17:30
Contacteer:

Grote gele augurken

Bericht door OBL-Rien »

Dit jaar voor het eerst augurken geplant (uit een zaadje van de AH actie).
Een wek geleden waren de eerste augurken -dacht ik- oogstrijp. Dwz ze waren mooi groen en hadden de grootte van de augurken die je normaal ook in de winkel koopt. Zeg 5-8 cm lang, 2 tot 3 cm dik. (Deze heb ik dan ook geoogst)

Nu ben ik een weekje op vakantie geweest en zie tot mijn stomme verbazing augurken hangen van 18cm lang en 7 cm dik. Een beetje geel gekleurd.

Zijn deze nog verwerkbaar?

(We hebben ook enkele zeer grote courgettes, maar die gaan gewoon de soep in.
Ik stond overigens wel verbaast over de kas, wat een enorme toename van al het groen in slechts 1 weekje!)
http://www.overbeterleven.nl
http://www.nonagressieprincipe.nl

“There comes a time when one must take a position that is neither safe, nor politic, nor popular, but he must take it because conscience tells him it is right.” - M.L. King
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Grote gele augurken

Bericht door Joepie »

Ik heb lang geleden een keer een werkstuk over augurken gemaakt. Augurk is geen specifieke vrucht. Het is een kleine komkommer. Als je niet als augurk oogst dan krijg je ook iets komkommerigs. Het geel worden van de vrucht was geloof ik iets met een voedingstoffen- of watertekort. Het betekent i.i.g. dat de plant de vrucht aan het afstoten is. Eetbaar? Geen idee. Hoe smaakt het?
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Erikvr
Berichten: 672
Lid geworden op: 02 mar 2009, 13:41

Re: Grote gele augurken

Bericht door Erikvr »

Hele grote courgettes zijn niet lekker, melig en smakeloos. Wel nog voor de zaden te gebruiken.
groet,
Erik
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Grote gele augurken

Bericht door jwardenier »

Augurken in mosterdsaus ;Azijn oplossing 1 deel azijn en 2 delen water , inmaken 30 min bij 90 gr c .
Rijpe , gele , maar niet al te weke augurken van de een of andere slangkomkommers schillen en halveren .
Met een lepel de pitten verwijderen en daarna in stukken snijden 6 cm lang 3 cm dik .
Op schaal leggen ,zout er over strooien ,nacht laten staan .
De volgende dag goed afdrogen en in glazen doen .
De ruimte tussen de augurken opvullen met mosterdzaadjes , kleine stukjes mierikswortel en kleine uitjes .
overgieten met de azijnoplossing en inmaken , wecken .
Je kan het lang bewaren , en eet het bij alles waar je een zuurtje bij kunt hebben
OBL-Rien
Berichten: 1368
Lid geworden op: 10 jan 2012, 17:30
Contacteer:

Re: Grote gele augurken

Bericht door OBL-Rien »

Bedankt JW

De pitten zijn waarschijnlijk inderdaad het probleem. In onrijpe augurken zijn ze nauwelijks aanwezig, maar in de rijpe zijn ze niet te missen. Die moeten dus weg.

Ik ben van plan om eens te experimenteren met de smaak: zowel de onrijpe als ook de rijpe op dezelfde manier behandelen (wel pitten verwijderen) en dan eens te zien of er smaakverschil is.
http://www.overbeterleven.nl
http://www.nonagressieprincipe.nl

“There comes a time when one must take a position that is neither safe, nor politic, nor popular, but he must take it because conscience tells him it is right.” - M.L. King
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Grote gele augurken

Bericht door jwardenier »

Smaakverschil , nee , wel een verschil in structuur , mondgevoel .
Ik heb net een kist vol geschild en in zout gezet , morgen werken we het af .groeten John
Plaats reactie