hulp bij keuze droogtoilet

waterzuivering en waterbesparing, afvalverwerking en dergelijke.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
elg
Berichten: 16
Lid geworden op: 11 okt 2013, 14:31

hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door elg »

Al enige tijd probeer ik me te verdiepen in een droogtoilet, zag door de bomen het bos niet meer en wilde e.e.a. laten bezinken.
Echter mijn huidige wc heeft het begeven. Had het spoelmechanisme al een aantal keren gereanimeerd, maar het is echt einde oefening.
Bijkomend probleem is dat de afvoer dusdanig dicht bij de muur zit, dat ik niet even een goedkope pot kan kopen.
Gevolg: ik krijg haast met het droge toilet.

Ik heb de site van eautarchie al eens zitten lezen, en probeer daar wat conclusies uit te trekken.
Zoals in een andere draad werd opgemerkt, hij geeft goede info, maar blijft erg hangen in de technische achtergrond.
Ik heb ook een beetje het gevoel dat de auteur alleen de positieve kant belicht. Een beetje de houding van een verkoper.
Ik ben dus toch wat huiverig om de knoop door te hakken i.v.m. stank.
Op dit forum zijn in ieder geval 2 gebruikers van het systeem en wellicht zijn er anderen.

Hopelijk wat tips hoe mensen e.e.a. hebben opgelost en hoe de ervaringen zijn.

Misschien niet onbelangrijk: ik woon in Noorwegen, en dat heeft beperkingen met het opslaan van een volle emmer. Zoals de auteur van eautarchie al aangeeft een volle emmer moet je vorstvrij wegzetten, dat is bijvoorbeeld al lastig, dus zal de composthoop langs mijn oprijlaan moeten komen. Die route moet ik 'swinters sneeuwvrij houden dus dan is ie goed bereikbaar. 's Winters zal dat niet stinken, maar hoe zit dat zomers?
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door jwardenier »

Dag Elg , , de simpelste manier is een flexibel verloop er op te zetten ,en dan een ander spoel closet .
Wij hebben verschillende compost closet s gehad , van de simpelste houten doos met emmer tot camping compost closet .
de laatste was gemaakt van een grijze p v c ton met schroefdeksel , deksel er af en een ring van een ander deksel op met een w c bril .
Het geheel had ik mooi ingebouwd in een houten doos en het zag er netjes uit ,tegeltjes aan de wand enz.
Onderin had ik een waterafvoer naar waterzuivering voor urine ,gehakseld stro er in en een handel er aan gemaakt om de boel wat om te rommelen ,gat er in met een p v c verbinding [p v c riool materiaal]en hieraan een luchtafvoer naar buiten ,eventueel kan er nog een ventilatortje op ,maar zonder werkt het ding ook redelijk geur vrij , bij een spoel closet ruik je de boontjes van de gene die je net voor was ook , bij het compost closet is dit ong. gelijk ,door dat urine direct afgevoerd wordt heb je niet het nare geurtje als bij een kakdoos .
Kijk maar een naar de nieuwere versie op de twaalfambachten ,beter een keer zien als 1000 keer horen .
Hier vind je vast wel informatie waar je mee vooruit kunt .
Bij het tonnetje welke wij hadden zorg je dat je meerdere vaatjes hebt ,deze zet indien je vol op de kop zonder deksel weg op een plek waar ze je voorlopig niet in de weg staan ,vriest het zal het een ijsklomp worden bij dooi weer zal het veder composteren , je zou ze tegen vorst kunnen beschermen met stropakken .Het ver composteer proces ruik naar bosgrond , mits je zorgt voor urine afvoer.
Nu hebben we een spoel closet welke gespoeld wordt met gezuiverd water uit helofyten filter .Zwart water gaat naar cepty tank en komt voorgezuiverd in het filter waar bacteriën de verontreiniging opeten en omzetten in bruikbaar voedsel voor riet en moeras planten .
Het gezamenlijke vuile water wordt er in gezuiverd [grijs en zwart water ] het komt er schoon uit klaar voor hergebruik .
Het compost closet hebben we niet meer , Er zijn nogal wat mensen die niet willen weten dat er gepoept wordt en vinden het maar vies ,Familie en vrienden hadden er zoveel moeite mee en bleven weg om het closet , ik vond het lekker rustig , mijn vrouw dacht er anders over ,en heeft zo als altijd in dit soort zaken het laatste woord . Succes groeten John .
't Schieperke
Berichten: 23
Lid geworden op: 29 dec 2014, 21:45
Locatie: Grubbenvorst

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door 't Schieperke »

anders kijk eens op:

http://www.localwise.nl/kennis-ontwerp/ ... toiletten/


Ik heb ook een jaar het GFT-toilet oftwel nonolet van D12A in bedrijf gehad. Welliswaar verlies je de urine (maar daarmee ook meer dan de helft van de voedingsstoffen die dan alsnog in het afvalwater komen), maar moet je het toilet nog steeds legen en blijft een afvoer noodzakelijk. Ik ben daarom wel fan van het simpelste principe; een strooiseltoilet met hennep of houtschaafsel. Wel erg vaak legen. Compostering gewoon op een aparte composthoop. We gebruiken dit toiletje in een toilethuisje gebouwd op een pallet voor op de tuinderij. Ziet er heel geinig uit! Maar ook een toiletsysteem welke urine en fecaliën apart behandelen zijn erg interessant. Check daarvoor bovenstaande link!
Jeroen
elg
Berichten: 16
Lid geworden op: 11 okt 2013, 14:31

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door elg »

Bedankt voor de raad.
Langzaamaan begon de balans hier weer om te slaan richting een 'normaal' spoeltoilet, maar zojuist weer een aanvaring met de neandertaler die hier de put moet legen. ( al het rioolwater komt in een afscheider, vocht gaat er weer uit)
Dus de balans klapt hier weer in een keer om naar droogtoilet. (zoals altijd tellen er meer zaken mee dan alleen 'ecologie')

En inderdaad, mijn voorkeur gaat uit naar het simpele principe, dus alles opvangen en afdekken met houtsnippers e.d. en later buiten verder compesteren.
We zijn met zijn tweeën en het lijkt erop dat je met een 20liter opvang een halve week kan doen. Dat is goed te doen.
De porta potti die we nu tijdelijk ingezet hebben moet vaker geleegd.
Overigens gerbuiken we die sowieso al zonder toevoegingen, want dat goedje dat stinkt pas goor.

Voor de gedachten van visite heb ik geen angst. Ten eerste komt hier nooit iemand. ( en in mijn geval vind mijn vrouw dat wellicht nog prettiger dan ik )
Mensen die we in NL achtergelaten hebben bleven al weg omdat we geen TV hebben of bank hebben.
Als mensen in Noorwegen komen ( dus noren al helemaal) zijn wel gewend aan toiletten waar e.e.a. zichtbaar is. Op parkeerplaatsen e.d. staan soortgelijke wc-huisjes. maar dan is het een héél diep gat.

Overigens zijn er in Noorwegen ook complete systemen te koop. Er zijn genoeg plekken waar geen riool is of een tank geleegd kan worden. Maar deze systemen zijn in mijn ogen dusdanig gecomercialiseerd dat ze onnodig gecompiseerd zijn.
Moet nu weg, zal later een paar linken plaatsen, wellicht interessant vanwege ideeën die wel bruikbaar zijn.
omweg
Berichten: 165
Lid geworden op: 15 mar 2007, 14:34
Locatie: Olburgen
Contacteer:

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door omweg »

Hopelijk ben je al terug ben nml benieuwd naar de linken. Wij zijn op dit moment aan het oriënteren ivm camper toilet.
The planet of my dreams is bulging at his seems
alefarendsen
Berichten: 564
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door alefarendsen »

omweg schreef: 14 feb 2021, 18:47 Hopelijk ben je al terug ben nml benieuwd naar de linken. Wij zijn op dit moment aan het oriënteren ivm camper toilet.
We hadden camper ooit, met portapotti. Wilden geen toevoegingen gebruiken en al helemaal niet van die chemische.

Stinken dat het deed, niet te harden.

Als je zelf iets gaat maken, zorg voor scheiding van vast en vloeibaar en je bent van alle stank af.
Reintje
Berichten: 28
Lid geworden op: 03 nov 2012, 17:21

Re: hulp bij keuze droogtoilet

Bericht door Reintje »

Hier hebben wij beide, een spoeltoilet voor s'nachts en voor verwende gasten en een compost toilet voor ons zelf welke wel buiten staat. Alles blijft bij elkaar en wordt steeds afgedekt met houtschaafsel, dat werkt buiten prima als je dus genoeg zaagsel gebruikt. Als je zoiets binnen wilt plaatsen dan is een heel klein afzuigertje wel nodig en regelmatig legen helpt natuurlijk ook. Volle emmer gaat op de composthoop en als die vol is dan laten we het nog 2 jaar composteren voordat de compost gebruikt wordt.
Plaats reactie