Buitenoven bouwen van leem

Omdat het bouwen met stro en leem zoveel facetten heeft is hier een speciaal forumonderdeel voor geopend.

Moderator: Moderators

Brutus Groenus
Berichten: 362
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Brutus Groenus »

Binnenkort heb ik vakantie, het leek me leuk om dan een leem/pizzaoven te bouwen in de tuin als eerste onderdeel van onze buiten keuken.

Ik wil het op de volgende manier doen:
Stuk stabiele bestrating als ondergrond
Zuil bouwen van oude stoeptegels en aansmeren /stucken met leem
Hierop een basis van een hardhouten steenschot
8 cm leem-stro mengsel
8cm leem (oven vloer)
Halve bol maken van zand en bedekken met natte kranten
Koepel opbouwen van leembollen (10cm dik?)
Schoorsteenpijpje boven deurtje
Afwerken

Week drogen en daarna voorzichtig warmstoken

De meeste materialen kan ik goed regelen/vinden, alleen het leem is nog een probleempje.

Via internet kan ik wel een aantal zakken bestellen natuurlijk, zelfs bigbags. Maar liever haal ik het uit de omgeving (Groningen), volgens mij zit het hier niet in de grond (?).

Heeft iemand een adres ergens in het noorden?
- Word geen slaaf van je bezit -
Gebruikersavatar
Pieke
Berichten: 769
Lid geworden op: 15 nov 2012, 18:10
Locatie: zuidelijke appendix

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Pieke »

Iets vergelijkbaars is hier in het verleden al 'ns gebouwd. Wellicht ter inspiratie. viewtopic.php?f=3&t=3051&hilit=
De pen is machtiger dan het zwaard.
Eén foto zegt meer dat 1000 woorden.
Lach 'ns naar het vogeltje.
willem
Berichten: 470
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door willem »

Brutus schreef:Via internet kan ik wel een aantal zakken bestellen natuurlijk, zelfs bigbags. Maar liever haal ik het uit de omgeving (Groningen), volgens mij zit het hier niet in de grond (?).

Heeft iemand een adres ergens in het noorden?
Bel Oskam eens uit Lekkerkerk, die heeft leemput(ten) in Drenthe
waar je het misschien zelf kan ophalen.
Voor en op het terrein van het nieuwe dierenpark in Emmen heeft ie
ook een groot projekt gehad, misschien dat daar nog wat te halen valt,
gezeefd en gemixt, dus klaar voor gebruik.
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3507
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Pietje »

Lekkerkerk en Drenthe liggen niet heel in de buurt van Groningen ;-)

Vaak weten loonwerkers wel waar leem te halen is. Voor veel grondroerders is leem afval, waarvoor betaald moet worden bij storten. Of ze kennen leemputten in de buurt.

Met de leemproefjes op http://wiki.ecologieforum.eu/Leem kun je zelf beoordelen of de leem geschikt is voor je oven.

(en met een beetje geluk schep je de leem zo uit je tuin (op een metertje of 1 a 2 diep) ;-) )
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
ritsaert snijder
Berichten: 4465
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: kachelbouwer /Portengen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door ritsaert snijder »

Leem in Nederland is nooit een kant en klaar product. Je moet het altijd bijmengen om te komen tot een goed product. Als je gaat werken met natuurleem kan je dan ook een kleiige grond nemen als basis en zand bijmengen. Bijgevoegd een kaartje met vindplaatsen.

Ik heb zelf een grijze pizzaoven op basis van een 314 RBB. Ding wordt in dik een uur stoken 800 - 1000 graden. We hebben er dan ook potten in gebakken. Probleem is dat we hem stuk stoken.

Ik wil die oven gaan gebruiken als broodoven en een pizzaoven bouwen.
Ongeveer dezelfde opzet. Het leem moet je wel heel goed beschermen tegen vocht. Directe regen is eigenlijk geen optie.
Bijlagen
klei en leem.jpg
groet!

Ritsaert
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3507
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Pietje »

Pietje schreef:Met de leemproefjes op http://wiki.ecologieforum.eu/Leem kun je zelf beoordelen of de leem geschikt is voor je oven...
... of wat je er bij moet mengen om hem geschikt te maken...
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Brutus Groenus
Berichten: 362
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Brutus Groenus »

Bedankt voor het reageren.

@Pieke leuk topic ik zal hem van het weekend eens aandachtig doorlezen.

@Pietje De leem pagina van de ecolowiki heb ik zojuist doorgelezen.

Volgende week ben ik de hele week niet thuis, maar daarna zal ik eens rondbellen om te vragen of er in de buurt iets te spitten valt.

Anders is Drenthe ook nog wel een optie voor mij.
- Word geen slaaf van je bezit -
pelagosdiver
Berichten: 27
Lid geworden op: 24 okt 2014, 16:17

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door pelagosdiver »

Dit voorjaar heb ik een dergelijke pizza oven gebouwd. Het boek van Kiko Denzer is zeer aan te raden, zoals reeds hiervoor vermeld.
Ik heb een foto reeks online gezet, misschien wat extra inspiratie?

Je vindt het hier http://postimg.org/gallery/eqv5dk3k/

De foto's staan helaas wat door elkaar.

We hebben al wat pizza parties gehouden, tot met 16 mensen en 3 kg deeg. Geen problemen,
Baktijd 1 tot 1,5 minuut per pizza...
Oven wordt in koepel tot 550 graden, buitenkant max 30.

Veel succes!

Stef
Brutus Groenus
Berichten: 362
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Brutus Groenus »

Bedankt voor de link, de stijl van de oven spreekt me erg aan.


Even een andere gedachten gang...

Zou je de koepel van de oven ook op kunnen bouwen met zwerfkeien i.c.m. vuurvaste specie o.i.d? Of gaat dit knappen?
Of oude bakstenen?
- Word geen slaaf van je bezit -
Brutus Groenus
Berichten: 362
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Brutus Groenus »

ritsaert snijder schreef:Als je gaat werken met natuurleem kan je dan ook een kleiige grond nemen als basis en zand bijmengen.
Misschien Groningse polderklei nemen?
ritsaert snijder schreef:Het leem moet je wel heel goed beschermen tegen vocht. Directe regen is eigenlijk geen optie.
Ik wou er een rieten afdakje o.i.d. boven maken
- Word geen slaaf van je bezit -
Wouter Gillis
Berichten: 692
Lid geworden op: 22 dec 2008, 14:54
Locatie: Zaventem

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Wouter Gillis »

Brutus,

zwerfkeien noch bakstenen kunnen dergelijke temperaturen voor langere tijd aan.

groet
Wouter
mro
Berichten: 611
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door mro »

Ik zou ook wel eens zoiets willen maken voor in de tuin.

Maar ik snap het principe van zo'n oven nog niet helemaal. Stel je hebt een rocket: dan komt de 'uitlaat' van de rocket uit in het bakgedeelte? En vanuit de bakruimte gaat de rook via de deur van de oven naar buiten?
Brutus Groenus
Berichten: 362
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door Brutus Groenus »

Oké Wouter, duidelijk :)

Ik moet zeggen, nu ik wat plaatjes aan het zoeken ben, dat een gemetselde oven mij ook erg aanspreekt.

Onderstaand model lijkt mij, met een goede mal, vrij simpel te maken.

Heeft dit type oven voor of nadelen ten opzichte van een koepelvormige oven? Ik neem aan warmteverlies door de grote opening aan de voorzijde, maar dat lijkt me vrij simpel op te lossen door een kleinere opening te maken (misschien leuk om eens te testen).

Nadeel is wel dat er vuurvaste stenen moeten worden gekocht.
traditional-patio.jpg
- Word geen slaaf van je bezit -
ritsaert snijder
Berichten: 4465
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: kachelbouwer /Portengen

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door ritsaert snijder »

Mijn uitgangspunten zijn;
* een lage ingang
* een koepelvorm of tunnel maar niet te hoog
* eerst een laag van max 10 cm -massa om de warmte op te slaan
* dan een laag van 10 cm isolatie (leem met riet of stro, vermiculiet)
* een handzame deur
* een lage rookgasafvoer (bellwerking), ik denk er aan om die verstelbaar te maken
* onder een afdak

Groningse polderklei lijkt me prima bruikbaar. Met de vakjesproef uitvinden hoeveel scherp zand er bij moet.
Vervolgens de hoeveelheid die je nodig hebt in een trog (of troggen) met water en een paar dagen goed roeren met een dwangmenger. Dan de juiste hoeveelheid zand (de kunst is om dan uit te komen met de goede dikte) erbij en aan de slag.
groet!

Ritsaert
pelagosdiver
Berichten: 27
Lid geworden op: 24 okt 2014, 16:17

Re: Buitenoven bouwen van leem

Bericht door pelagosdiver »

Een koepelvorm heb je echt nodig. De hoogte van je oven dient een bepaalde verhouding te hebben tov van je toegangsdeur.
Op jou foto is dat hetzelde.
Ik haalde mijn klei bij een steenbakkerij, recht uit de put. De verwerking was de grootste uitdaging.
Fijn maken en laten weken in water om nadien te mengen via een mixer was voor mij de beste oplossing. Het zand dat je gebruikt is ook belangrijk. Ik gebruikte ruw stabilisé zand van Gamma, korrel 0-4 mm, in een verhouding 1 op 3.
Hen ook waterglas gebruikt als fixeermiddel, maar dat gaf geen 100% resultaat...
De hoeveelheden die je nodig hebt moet je niet onderschatten. Binnenkant oven had 125 kg zand nodig als mal, cirkel 60cm diameter en 40 hoogte. Reken dan 25 cm totale dikte van koepel voor de 3 lagen en dan zit je snel zan 500kg materiaal...
Overigens gebruikte ik vlasstrooisel als toevoegsel voor mijn isolatielaag. Goedkoop te verkrijgen als stalstrooisel en fijner dan houtkrullen.

Groet

Stef
Plaats reactie