Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 18:07
Locatie: Noordoostpolder

Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door MatthiasD »

Van de goede sint heb ik een zeer interessant boek gekregen: Thuis bier brouwen van Greg Hughes.
Ik had al wat ervaring met bierpakketten, maar dankzij deze interessante lectuur wil ik de overstap naar graanbrouwen gaan maken dmv 'brew in a bag'.
Nu heb ik van oma een oude weckketel (26L, krap als je 23L bier wilt maken) gekregen en van Pieke een stel koelspiralen overgenomen, maar de weckketel haalt de 100 graden celcius niet! Hij slaat af bij 97 graden. Zo kan ik mn wort niet aan de kook brengen :(

Heeft iemand misschien een idee hoe je zo'n weckketel wat kunt opvoeren zodat hij het water wel aan de kook brengt? Het is al een oud beestje maar er moet toch iets mogelijk zijn lijkt me.
Alternatief is een nieuwe ketel/pan kopen, dan neig ik naar een 50L pan (beetje overcapaciteit kan geen kwaad, ook handig als ik in de toekomst grotere batches wil gaan brouwen) met een 9,7kW gasbrander wat natuurlijk weer niet heel ecologisch is :oops:

De koelspiraal/dompelkoeler heb ik ook gelijk getest en die doet het fantastisch, heel apart dat je dan verschillende temperuurlagen in de vloeistof krijgt.
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door Dutch John »

Thermostaatknop eraf trekken en kijken of er een stelschroefje zit om iets meer veerdruk te geven. Misschien moet de schakelaar via de achterkant gedemonteerd worden om erbij te kunnen.

Mik op 15 liter bier. Dan houdt je nog plaats over voor de mout en kun je fatsoenlijk roeren. Als je een vijver o.i.d. hebt, is het makkelijker om een gesloten gistemmer kokend jongbier in de vijver af te koelen. Minder kans op besmettingen.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2187
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door benthuis »

Grote pan paste bij mij op 4 pitten van het gasfornuis.
Truc met kleine pan is werken met heet/ kokend water om van stap naar stap te komen.

Pas op met koelspiraal. Ontsmetten dat ding. Tot en met. Je staat ermee bij kritieke temperaturen te roeren in de wort. Platen wisselaar kan ook een mooie optie zijn. Ook hier ontsmetten! Zoals DJ hierboven beschrijft kan je ook terugkoelen door eerst te hevelen (pas op voor zuurstof) en de hele gistemmer/fles in koelwater te dompelen. Je hebt niet zoveel haast om gist toe te voegen omdat je "bier" al afgeschermd is.
Gebruik een ruime giststarter om de vergisting mooi snel op temperatuur te krijgen.
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Albert van WdJ
Berichten: 1534
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door Albert van WdJ »

Ik gebruik m'n koelspiraal alleen om kokendheet bier snel af te koelen naar 30 graden. Dus dan ontsmet die spiraal vanzelf.

Daarnaast breng ik juist zuurstof in het afgekoelde jongbier door het een aantal keren van het ene vat (pan) in het andere te storten. Gist heeft eerst wat zuurstof nodig om te groeien.
De giststarter (meestal een halve liter, een dag ervoor gemaakt) moet voldoende levendig zijn. Als ik die erbij doe, dan heb ik altijd binnen 12 uur gistend bier.
De eerste gisting doe ik ook gewoon in de kookpan, met een theedoek erover heen. Dan kan je de hopharsen de eerste dagen gemakkelijk weghalen. Zodra het schuim iets opentrekt, gaat het onder waterslot.
Opgemerkt moet worden dat ik alleen met hoge gisting werk.
Ik weet niet hoe deze werkwijze uitpakt bij lage gisting.

Aantal jaren terug ook gewoon in de keuken op het 4-pits gasfornuis gebrouwen. Totdat het een keer goed overkookt.
Toen mocht het niet meer op het gasstel van de baas :mrgreen:
Change, before you have to.
MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 18:07
Locatie: Noordoostpolder

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door MatthiasD »

Gelukkig ben ik eigen baas dus dat probleem heb ik niet!
Het gaat mij ook om bovengistend bier, voornamelijk omdat dit makkelijker is ivm gistingstemperaturen.
De koelspiraal wordt uiteraard netjes ontsmet voor gebruik. Een vijver is helaas niet aanwezig.
Ik heb nog wat rondgeneusd en de ketel even geïnspecteerd aan de onderzijde, er zit een capillair buisje onder de bodem. Ik heb nu het buisje wat verder van de bodem gehaald door er 2 strookjes geweven glasvezelmat op te leggen, eens zien of dit werkt. Ik heb nu helaas geen tijd meer om het te testen.

Wordt vervolgd...
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door Joepie »

Er is een site die hobbybrouwen heet. Daar lopen anderen ook tegen dit probleem aan. Oplossingen die worden genoemd:

1) voeler isoleren met radiatorfolie
2) draadje na de voeler doorknippen
3) extra verwarmingselement in de ketel hangen.

Je kunt ook de ketel mee op vakantie nemen naar de Alpen, door de lagere luchtdruk kookt het water daar op lagere temperatuur :) .
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2187
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door benthuis »

Albert van WdJ schreef: Daarnaast breng ik juist zuurstof in het afgekoelde jongbier door het een aantal keren van het ene vat (pan) in het andere te storten. Gist heeft eerst wat zuurstof nodig om te groeien.
Klopt! Ik haal filteren en hevelen door elkaar...

Meeste tips staan hier ook genoemd: http:// http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html

Keertje eco bier brouwen met wat idioten lijkt me trouwens erg leuk! Kijken of we houtgestookt iets voor elkaar kunnen boxen? Erg leerzaam om samen discussiërend in een pan te roeren onder het genot van wat voorgaande brouwsels en commercieel vergelijkingsmateriaal....

Hieronder wat links/filpmpjes ter inspiratie (als er meer interesse is zal ik het draadje vanavond afsplitsen):
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index. ... ic=25336.0
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index. ... 448.0.html

https://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.deta ... /artikelen
http://jongebeer.nl/index.php/nieuws beetje naar onder scrollen
http://hobbybrauer.de/modules.php?name= ... #pid272318
https://books.google.nl/books?id=KtlXAA ... &q&f=false
https://archive.org/search.php?query=br ... xts&page=2
http://www.pbm.com/~lindahl/brewing.html
http://witteklavervier.nl/us/history/17 ... dutch-beer

Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Paide
Berichten: 287
Lid geworden op: 29 dec 2009, 15:12

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door Paide »

De weckketel hoef je niet op te voeren, die heeft genoeg vermogen om 25 liter aan de kook te krijgen. Je moet alleen de temperatuursensor aan de onderkant van de ketel loshalen, zodat hij niet meer afslaat. Regelen van de temperatuur doe je dan zelf met behulp van een losse thermometer (bijv. van onze zweedse blauwgele vrienden, kost 9 euro geloof ik).

begin gewoon rustig met het materiaal wat je hebt, als het brouwen je bevalt kun je altijd uitbreiden...


Gezamelijke brouwdag ben ik ook zeker voor! Staat er niet ergens een mooi rocketfornuis om op te koken :fff ?
MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 18:07
Locatie: Noordoostpolder

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door MatthiasD »

Ik ben er mee bezig geweest, maar de thermostaat er helemaal af halen en een andere opbouwen vond ik toch wat te veel werk voor een ketel die mijns inziens wat aan de krappe kant is. Ik heb dus maar een rvs ketel voor op het gasfornuis besteld :fsm:
Daar kan ik tzt ook een kraan inbouwen om het aftappen te vergemakkelijken :fff
Hopelijk komt ie deze week binnen, kan ik misschien volgende week wel brouwen, ik heb er zin in! :mrgreen:
Brouwevent lijkt mij ook erg leuk, maar nu ga ik eerst op mn gemak dat bierfilmpje bekijken
willem60
Berichten: 13
Lid geworden op: 31 jan 2016, 14:41
Locatie: balkbrug

Re: Zelf bierbrouwen / weckketel opvoeren

Bericht door willem60 »

het lijkt mij handig om voor zulke gelegenheden om een grote pan van minstens 50 ltr. te kopen
Die zijn voor een redelijke prijs vaak te koop op marktplaats

En een propaanbrander van minstens 10 kw
Je kunt deze combinatie later ook weer gebruiken om grote hoeveelheden voedsel klaar te maken
om in te wecken
En daar zit volgens mij dan het milieuvoordeel van dit verhaal
En je spaart er een heleboel geld mee
Plaats reactie