vocht in muren na verbouwing

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Plaats reactie
williebam
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 aug 2014, 22:54

vocht in muren na verbouwing

Bericht door williebam » 01 dec 2015, 22:27

Beste forumleden,

We zouden graag jullie mening / advies horen over onderstaande vochtprobleem.

Afgelopen zomer hebben wij een flinke verbouwing gedaan aan onze woning.
Een probleem dat nog niet is opgelost is vocht.
Het gaat om een oude bollenboerderij, gebouwd om en nabij 1934.
De woning is gelegen in een klei/veen polder. Bovenste laag van ong 70cm is venig. daaronder klei. De fundering is betonplaten met trasraam. (zie bouwtekening).
Muren twee halfsteens met kleine spouw. Zie bouwtekening.

Bij de verbouwing hebben we een deel van de vloer een vervangen. Daar kwam op een plek een lokaal vochtprobleem naar voren. De werklui gaven toen aan dat ze het water daar zagen stromen wanneer de wc gespoeld werd, dus ze dachten aan een lek in de rioolbuis, die is toen omgeleid.
Dat heeft het probleem daar echter niet opgelost. We hebben namelijk leemstuc als afwerking op de muren gedaan. Na de afwerking van de leem kwam er op een klein gedeelte zichtbaar vochtige plekken. Tot zo'n 10-15cm hoog van de vloer.
Deze plekken zaten precies op de locatie waar vroeger een kelderruimte zat.
Bij onderzoek in de kruipruimte, kwam ik er erachter dat er in de betonnen bak van de oud kelderruimte een laag water stond. Deze kelder ruimte was niet lager dan de rest van de kruipruimte, zelfs hoger dan sommige delen van de kruipruimte. Die lager gelegen delen van de kruipruimte waren wel droog.
De kelderruimte en de vochtplekken zitten, in de noordoost hoek van het huis. Omdat het vocht bleef en er af en toe ook verstopping was in een van de hemelwater afvoeren, is deze hwa verlegd.
bij het omleggen van de hwa kwamen wij een oude put vol met water tegen. Deze put lag twee meter naast het huis. De aannemer gaf aan dat dat niet de oorzaak van het probleem kon zijn, omdat de put een afgesloten betonnen bak was.
Ongeveer een maand na het verleggen van de hwa, was de laag water in de kelderruimte helemaal weg. Maar de muren van de kruipruimte zijn nog zeer vochtig met condens-achtige druppels (zie foto) . En de het leem laat ook nog steeds een vochtige plek zien. De Condensdruppels lijken vooral aan de Noordmuur te zitten.
Verder is wellicht van belang te vermelden dat de op de oude houten vloer een nieuwe vloerverwarming aan aangelegd.
Graag hoor ik van jullie wat jullie ideeën zijn over oorzaak en oplossing.
De aannemer, krijg ik de indruk, is nu maar wat aan het gokken, zonder te weten of het daadwerkelijk helpt.
De volgende stap is waarschijnlijk het advies om de muren of gevel te impregneren, ik twijfel echter of dit het probleem zal oplossen.

Zelf denk ik nog aan een aantal mogelijke oorzaken: vloerverwarming zorgt voor een andere warmteverdeling in het huis, waardoor condensatiepunten op andere plekken komen. hopelijk, dit zich dan vanzelf op als er een nwe balans ontstaat.
Oprijlaan moet met een grotere hellingsgraad aangelegd worden zodat water beter verloopt, of drainage aanleggen.
Andere opties waar we aan denken zijn:
-door vloerverwarming is de balans verstoord/veranderd waardoor op andere plekken condensatiepunten ontstaan. Hopelijk lost dit dan op zodra een nieuwe balans is gevonden.
-hellingsgraad van oprijlaan naast t huis moet steiler zodat het water beter wegloopt bij het huis vandaan, of drainage:
Graag hoor ik jullie ideeën.
Bijlagen
muur2.jpg
muur.jpg
fundering2.jpg

WernerDeJong
Berichten: 177
Lid geworden op: 06 jun 2014, 11:54
Locatie: Lettele

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door WernerDeJong » 02 dec 2015, 09:19

Ha williebam,

Een vervelend probleem. Op de foto's is het vocht niet goed te zien, maar mijn advies is, haal een expert erbij. Je gevoel dat de aannemer aan het raden is kan altijd. Second opinions zijn in dit soort gevallen nuttig voordat je allemaal zwammen en andere ongein in je kelder hebt. Water is een vrij raar goedje waar je niet teveel van in de kelders wil hebben maar wat ook een specialisme is wat je niet perse als aannemer kennis van hoeft te hebben.

Het verhaal van de wc doortrekken en dan water zien stromen vind ik een vreemde. Is de oorzaak van dat probleem al gevonden? Nu lijkt het alsof er een oplossing voor een symptoom is gemaakt.

Sterkte

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door deleted » 04 dec 2015, 10:29

Ik zou er toch ook van uitgaan dat je nog niet alle bronnen van vocht aan de buitenkant hebt gevonden.

Het is niet omdat oude leidingen zijn afgekoppeld dat ze geen water van verderop meer naar je huis kunnen brengen.
Ga goed na of er niet nog ergens dak-afvoeren op de oude leidingen zitten.

Misschien is ook de drainage rondom het huis beschadigd/verwijderd. Lijk me ook een aandachtspunt. Veen werkt immers als een spons en kan net zoals een spons ook veel water horizontaal vervoeren/verdelen.

De bakstenen op de foto hierboven zijn ook niet goed gemetseld: dwz ze zijn 'niet 'vol en zat' geplaatst. Dwz er zit overal een kleine micro-kier tussen steen en mortelvoeg. Dit komt door het teveel tikken op de steen van de metselaar tijdens het metselen. Is dat een beeld van een slechte reparatie in het trasraam ?

G

JantjeV8
Berichten: 3356
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door JantjeV8 » 04 dec 2015, 10:46

Graaf eens een proefsleufje tussen die put en je woning. Kijken of hij (snel) vol water komt te staan.

williebam
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 aug 2014, 22:54

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door williebam » 14 dec 2015, 09:35

Bedankt voor jullie reacties.

@ jantje, Ik zal eens een sleuf graven.

@ Gandalf, Wat betreft het slechte metselwerk. Daar is nu neem ik aan niets meer aan te doen, behalve dan mbv impregneren het vocht buiten de woonverdieping houden.
Over je vraag over het slechte reparatie in het trasraam. Als je de eerste foto bedoelt. Links is het trasraam. Rechts ondersteuning voor de vloerbalken. Die zitten overal in onder de vloer zo, dus ik denk dat dit oorspronkelijk zo aangebracht is.


Ik zou verder niet weten hoe ik de drainage moet controleren, als dat er al zit.
Misschien dan toch maar een expert erbij halen. maar waar vind je iemand die echt in deze materie gespecialiseerd is, en niet iemand die alleen maar zegt dat-ie het is?

Joepie
Berichten: 499
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door Joepie » 14 dec 2015, 10:01

williebam schreef:Bedankt voor jullie reacties.
Misschien dan toch maar een expert erbij halen. maar waar vind je iemand die echt in deze materie gespecialiseerd is, en niet iemand die alleen maar zegt dat-ie het is?
Ben je lid van eigen huis? Dan kan je deze vraag bij hen neerleggen.
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)

williebam
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 aug 2014, 22:54

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door williebam » 03 jan 2016, 19:47

Ik heb nu een paar weken een sleuf gehad tussen huis en de waterput.
Gegraven tot zo'n 95cm diep vanaf het pad, daarmee kom ik ook rij 30cm onder de bodem van de kruipruimte. Het is en blijft droog.
Op zich goed nieuws. Daarmee lijkt het mij geen hoog grondwater / drainage / waterput probleem te zijn.

Maar wat dan wel. Kan het nog steeds optrekkend vocht zijn vanuit de fundering. Lijkt mij persoonlijk sterk. Omdat het 95cm onder de vloer nog droog is.
Is het mogelijk dat de trasraam /kruipruimte nog moet drogen, na de eerder ingrepen en dat we eind van de lente meer conclusies kunnen trekken?

le_pilaf
Berichten: 187
Lid geworden op: 12 dec 2009, 22:51

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door le_pilaf » 03 jan 2016, 20:11

kijk hier eens na de uitgebreide uitleg van gandalf misschien word het dan duidelijker.
viewtopic.php?f=3&t=5280

suc6 Frank
je bespaaart door niet te verbruiken .

williebam
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 aug 2014, 22:54

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door williebam » 13 feb 2016, 20:00

na een en ander hier op de site te hebben doorgelezen en ook een paar mensen zijn nu langsgekomen. zij komen tot de volgende conclusie/veronderstelling: vocht komt terecht in de spouw. het buiten spouwblad is minder vochtdoorlatend dan het binnenblad. hierdoor trekt het vocht naar het binnenblad. waardoor de druppels in de kruipruimte in de muur ziet en op een paar plekken optrekkend vocht in huis aan de buitenmuur ziet.
dit zou op te lossen zijn door
1- het optrekkend vocht in deze muur te blokkeren in de kruipruimte net onder de houtenvloer. dit zou dan gebeuren met aquablok injectie cream (van onder andere weber) een yoghurtachtige pasta die zich in de baksteen verspreid (dmv een chemische reactie met het water) op het moment dat er vocht in die bakstenen komt en zo een niet waterdichte laag maakt.
en/of
2-de buitenmuur tot aan de funderingsplaat uitgraven en dan vanaf deze plaats tot straatniveau insmeren met een een bitumen latex (multidichtpasta, weber.dry multi)
dit zou hetzelfde werken als het impregneren van de muur boven de grond. houdt het water tegen, maar laat wel vocht naar buiten door.
dit zou dan het eventuele vocht dat van onder de grond in de funderingsmuur zou kunnen trekken, tegenhouden.

beide klinken voor mij als een pausibele oplossing, maar ik hoor ook graag of er bij deze methode geen negatieve (lange termijn) effecten zijn, of dat er duurzamer, ecologischer manieren zijn om dit aan te pakken.

JantjeV8
Berichten: 3356
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door JantjeV8 » 14 feb 2016, 13:08

Ik denk dat ze bedoelen:

De buitenmuur weghalen, valspecie weghalen, dan het binnenblad behandelen (vertinnen, epdm inplakken, bitumen inplakken of wat dan ook), en de buitenmuur weer inmetselen. En zo meter voor meter...

Zoals jij het beschrijft slaat de buitenmuur door, vocht loopt in de spouw nar beneden, komt achter jouw behandelt muurtje en kan alleen nog maar naar binnen. Dan kan dat behandelspul wel ademen, maar dat doet je buitenmuur nu ook, dat zal echt niet beter worden als je er nog een behandeling overheen zet. Het vocht moet naar buiten en mag niet verder naar binnen.

williebam
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 aug 2014, 22:54

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door williebam » 18 feb 2016, 00:16

JantjeV8 schreef:Ik denk dat ze bedoelen:

De buitenmuur weghalen, valspecie weghalen, dan het binnenblad behandelen (vertinnen, epdm inplakken, bitumen inplakken of wat dan ook), en de buitenmuur weer inmetselen. En zo meter voor meter...

Zoals jij het beschrijft slaat de buitenmuur door, vocht loopt in de spouw nar beneden, komt achter jouw behandelt muurtje en kan alleen nog maar naar binnen. Dan kan dat behandelspul wel ademen, maar dat doet je buitenmuur nu ook, dat zal echt niet beter worden als je er nog een behandeling overheen zet. Het vocht moet naar buiten en mag niet verder naar binnen.
Nee ze bedoelen echt alleen smeren aan de buitenkant. Zie foto. Dit zou voorkomen dan er grondwater/vocht doordringt in de fundering.

Andere actie is het stoppen dat het eventueel omhoog trekken van vocht in het binnenbad. Zie andere foto. Ik ben me bewust van het feit dat water altijd een weg zoekt en een blokkering niet altijd het probleem oplost, maar vaak slechts verplaatst, vandaar ook mijn vraag hier voor evt negatieve 'bijwerkingen'.
Bijlagen
image.jpeg
Injectie
image.jpeg
Multipasta

JantjeV8
Berichten: 3356
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vocht in muren na verbouwing

Bericht door JantjeV8 » 18 feb 2016, 12:56

Mijn gevoel blijft ongewijzigd. Het binnenblad inpakken, het buitenblad 'open' houden. Wel het meeste werk, dat besef ik.

Plaats reactie