In reactie op je opmerkingen;
en;2.Atlas, volgens mij zag ik ergens op het forum dat jij een gietijzeren kachel hebt, dus bij jou zal het geen probleem zijn, maar plaatstaal krijgt het moeilijk.
Het houtskoolvuur kun je absoluut niet vergelijken met het kolenvuur.
Kolen kun je vele malen heter stoken dat hout (ook dan houtskool), en plaatstaal zal daardoor kunnen vervormen.
Ja inderdaad een gietijzeren hout-cv kachel. In de handleiding staat dat hij geschikt is voor alle brandstoffen. Echter wanneer er kolen gestookt wordt dan moet de 2e luchttoevoer (die de luchtstroom voor het raam langs laat gaan) gesloten worden is het fabrieksadvies. De kachel zou anders te warm worden. Zoals ik al vertelde; De kachelboeren gaven me het advies om regelmatig kolen mee te stoken. Welicht dat ze antraciet bedoeld hebben toen ze het hadden over "coal"?Er zijn kachels die zowel hout als kolen kunnen verwerken. Maar dan zit er meestal een systeem op waarmee je het rooster kunt aanpassen. En zover ik weet zijn dat soort dual-fuel kachels altijd van gietijzer.
Ik heb er nog geen kolen in gestookt. Begrijp uit jou verhaal dat ik mijn eier-kolen (rond en ca 4-5 cm doorsnee) beter kan laten liggen en daarvoor in de plaats moet gaan zoeken naar Antraciet? (kleine stukjes kool)
Wel heb ik ca 30 stuks briketten mee gestookt met het hout. Hiervan kwamen ook die lange vlammen af waar jij het in het voorgaande over had.
Heb ze maar snel opgemaakt vanwege het gestink dat deze in de omgeving gaven. Ik kan me nu enigszins voorstellen hoe smog in Londen moet hebben geroken en waarom er anti-koolstook-wetten in het Brits GB van kracht zijn geworden: Ik had ook het gevoel dat ze veel roet veroorzaakten, zeker in het begin van het branden. Dit alles ondanks het "vol" lucht geven. Meegestookt met het hout viel het nog een beetje mee. Ik neem ze niet weer in ieder geval.
Weet jij of iemand anders waar je nog antraciet kunt kopen?
Atlas