Boiler

Onder dit forumonderdeel vallen alle vormen van zelfopwek, onder andere windenergie, waterenergie, wkk's (zelf stroom draaien), zonne-energie etc.

Moderator: Moderators

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

Pieke,

Inderdaad zoiets als een badeofen, maar dan ook de buitenkant van de boiler benut om warmte op te nemen. Geplaatst in het rookgaskanaal van bijvoorbeeld een houtgestookt fornuis. Het rendement van een houtgestookt fornuis is niet al te hoog, vanwege de beperkte warmtewisseling via kookplaten en ovens. Bovendien kun je voorstellen wat de temperatuur is van de rookgassen, nadat ze een oven op 200 graden brengen. Een pak meer dan die 200.

Normaal heeft een houtgestookt fornuis de wisselaar om de vuurkamer heen. Dit is gedaan om alle functies in het doosje te proppen. Verbrandingstechnisch is het beter -zo weten we inmiddels- de wisselaar verderop te plaatsen. Dus na de ovens of parallel aan de ovens.

Pellet,

Ik wil drie 120 liter boilers in serie zetten. Alleen sanitair warm water; geen cv. Wat bedoel je met "op thermo vullen"?

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Boiler

Bericht door jwardenier »

D J, ik ben ook erg benieuwd naar jou tekening. Wat ik mij afvraag is hoe ga je die opgeslagen warmte benutten oftewel hoe krijg je het uit de kraan. Moet je iedere keer om-koppelen naar de boiler welke warm is of heb je daar een andere oplossing voor?
Ik stoei ook al heel lang met het idee om warm water te krijgen via zon en houtkachel .
Ik was ooit eens bij een man die Pritty kachels en fornuizen verkocht. Hij had een boiler met 2 warmtewisselaars en een slim ventieltje er tussen [naam ben ik kwijt ] om, als de boiler warm was, de rest van de warmte in het c v systeem te pompen .
Mijn gedachten gaan ook die kant op ,vandaar dat ik ook graag zonder een pomp er tussen wil werken. Immers, als het water warm is stopt de circulatie. Er zouden 3 warmtewisselaars in de boiler moeten zitten. De 3e wil ik benutten voor de kaas bak, restwarmte zou ik in een warmte muur of vloer verwarming willen gebruiken . Het mag allemaal lage druk zijn, komt mooi uit. Het water uit mijn helofyten filter wordt ook laagdruk opgeslagen [ben ik mee aan het werk ] .Ik was nu toch eenmaal aan het breken dus kunnen de leidingen ook mooi door de vloer . De boiler heb ik boven de bereiding-kamer gepland ,hier zit het dak op de west en op de oost kant .
Ik kom er nog niet uit hoe ik het warme water moet doen. Het zou mooi zijn om dit zonder elektra te doen, hooguit via een paar 12 v of 24 v pompjes . Ook ik wil wel een potloodje opzoeken met een stukje papier om het wat duidelijker te maken , maar D J aan jou de eer om dit eerst te doen
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

Gelukt. Mazzeltje dat we vandaag post kregen en daarmee ook papier....
tekening John.jpg
Ik heb de wateraansluitingen van de ex-gasboiler bovenop getekend, maar weet niet zeker of dat juist is. De vet getekende rookgaskleppen horen gekoppeld te zijn. Het mooiste zou zijn, als een thermostaat boven in het rookgaskanaal de kleppen bedient om de gassen boven dauwpunt te houden. Verder daarover heen een handbediening om de kleppen te sluiten als het vat op temperatuur is. Twee kleppen ipv één zodat in gesloten toestand de boiler geen warmte verliest via de schoorsteen. Uiteraard dient de kast in zijn geheel goed geïsoleerd te zijn. Doorstroomoppervlak om en door de boiler een weinig groter dan het doorstroomoppervlak van het rookgaskanaal. Toegangsdeur om de buitenkant van de boiler te reinigen. Het kost wat materiaal om een dergelijke kast te bouwen, maar het is allemaal statisch spul.

Groet,
DJ
Laatst gewijzigd door kockie op 09 aug 2013, 15:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: pdf vervangen door afbeelding
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Boiler

Bericht door jwardenier »

D J ,Uw idee is mij zo erg duidelijk geworden. Ik heb laatst een gas boiler gesloopt ,deze had de aansluitingen bovenop .Het verbrandings-gedeelte en de rookgas doorgang waren behoorlijk aangetast door roest ,doorgang was rond 110 . Wij hebben nog geen post ontvangen dus geen papier, maar uw idee zou ook in mijn situatie passen. Wel vraag ik mij af of de elektra boiler ook nog bijverwarmt kan worden door b v de zon, pomp loos ,om het afkoelen door stilstand op te vangen.En zo stroom verbruik te voorkomen .De kleppen zouden van mij ook thermostaat geregeld mogen worden ,ze zullen bij ons makkelijk vergeten worden . Op welke hoogte schat u deze kast boven het fornuis te bouwen ,in het boek van W Aalders staat een Fin Fornuis met de rookgas afvoer onderaan bij de vloer ,bij dit fornuis zou het heel makkelijk toepasbaar zijn .
Wanner je niet zou stoken b v in de zomer zou dan de rookgasboiler niet voor afkoeling zorgen .
Via een wisselaar rond de kaas bak zou er van de 3 e boiler warmte afgetapt kunnen worden ,pasteuriseren zal niet lukken ,als de melk maar op strem temperatuur komt Gr. J W
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

JW,

Hier zullen de boilers op de verdieping boven de keuken komen. Ruimte is nu als opslag in gebruik.

In de huidige situatie warmt een zonneboiler de elektraboiler voor. Elektraboiler 10 graden lager ingesteld dan de zonneboiler, zodat die alleen onder de 70 graden bijspringt. Ik weet niet of het verstandig is om een pomploze zonneboiler te bouwen. Het zou kunnen op thermo-siphon-stroming, maar wat te doen als de zaak op temperatuur is? Gevaar van koken bestaat en in tegenstelling tot een fornuis, is er niet altijd iemand aanwezig die de boel bewaakt. Ik zou kiezen voor een leegloop systeem. Zit wel een pompje en besturing op, maar is verder heel simpel en zonder koelvloeistof.

Vraagje aan de boilerspecialisten: zou een indirect gestookte boiler (dus met spiraal aan de cv) ook als zonneboiler kunnen fungeren? Heb ze nooit uit elkaar gezien, maar mij lijkt dat ze hetzelfde principe volgen.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Gebruikersavatar
Pieke
Berichten: 769
Lid geworden op: 15 nov 2012, 18:10
Locatie: zuidelijke appendix

Re: Boiler

Bericht door Pieke »

Dat ziet er netjes uit. Nog een geluk dat je vel papier niet blauw is.Ik was zelf ook een beetje aan het schetsen hoe ik bypasses moest plaatsen, bij mijn toepassing voor 2 bellen in serie.Je hebt me op een idee gebracht. Je ex-gasboiler, heeft deze de vorm van meerdere donuts op elkaar gestapeld? Verder geef je aan waarom je die bovenste klep bijplaatst,zou je die in theorie ook weg kunnen laten? Of krijg je dan, als je alleen het rookgaskanaal benut, een stroming door de bovenste opening richting gasboiler?

Verder zou ik me niet als boilerspecialist willen bestempel, maar ik heb 3 van die dingen staan hier.Vorige week zelf een beetje geexperimenteerd met mijn zonnecollectoren en een ongeisoleerde, open buffertje. Ik had graag wat veldwerk voor je willen doen, door 'ns zo'n boiler als buffer te gebruiken, maar de zon laat me al een week in de steek. Ik ben me ook beetje hierin aan het verdiepen en in diverse schema's die ik tegenkom zie je doorstroom boiler veel staan, dus het moet zeker mogelijk zijn.

Gr. Pieke
De pen is machtiger dan het zwaard.
Eén foto zegt meer dat 1000 woorden.
Lach 'ns naar het vogeltje.
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

Blauwe enveloppen krijgen wij bijna geen..... en dat wil ik zo houden...
Boiler is gewoon een rechte cilinder. Bovenste klep verhindert opstijgende warme lucht als de schoorsteen koud is. Als je persé met één klep wilt werken, dan beter de onderste weglaten. Ik zie trouwens dat de bovenste klep -net als de onderste- beter in het bypass kanaal draait. Dan zijn de stromingen wat vloeiender.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Boiler

Bericht door deleted »

Om even een stap terug te nemen....

Een badeofen heeft een slechte verbranding(contra), maar daarnaast is het wel een systeem dat wat meer aandacht verdient.

Pro:
- water wordt (snel) verwarmd als er vraag is. Er wordt geen warmte opgeslagen.
-Geen pompen en regelingen.
-Robuust: exemplaren van 100 jaar werken nog steeds.
-Geen isolatie en toch geen verliezen (!), want: de warmte die hij afstraalt tijdens de opwarmtijd is gelijktijdig de 'instant' geleverde comfortwarmte van de badkamer die je zo dadelijk gaat gebruiken ...

Waarom zou je de hele dag meerdere liters warm water willen stockeren ?
Waarom verschillende aftappunten ? Een badkamer is genoeg. De keuken kan zelfs prima af met een fluitketel op het fornuis. (En de badofen zou ook van twee aftappunten kunnen voorzien worden)

Eigenlijk moet 'slechts' het verbrandingstrendement van de badeofen verbeterd worden. Of de badeofen moet het met de restwarmte van het houtfornuis doen.

G
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

Inderdaad, welk (spartaans) niveau past je. Maar ik zie de "rookgasboiler" qua complexiteit gelijk aan een badeofen. Het bouwen is even werk, maar het bevat geen slijtdelen, kan ook 100 jaar mee. En waarom -zolang het kan- niet de toch al aanwezige zonneboiler en elektrische boiler erbij zetten?

In Ianto Evan's boekje wordt een rocket met daarop een gasboiler (of badeofen) besproken. Het centrale kanaal is te nauw voor voldoende warmtewisseling met een houtvuur. Vandaar mijn idee om ook de buitenkant als wisselaar te gebruiken.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8536
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Boiler

Bericht door kockie »

Ik zit al een tijdje over het zelfde te denken. Ik heb pas een oude 120 liter electrische boiler gekregen van de buren. Van deze boiler zijn de verwarmingselementen kapot. Ik zit erover te denken om de isolatie uit de boiler te halen en de rookgassen door deze vrijgekomen ruimte te laten stromen. Natuurlijk aangedreven door een rocket met rookgassen die aan de bovenkant in de "boiler" gaan en aan de onderkant uit. Ik moet alleen nog iets bedenken ter beveiliging.

Deze boiler is er eentje van het ouderwetsche soort en heeft nog een stalen omhulsel; geen plastic fantastic dus....

Edit:

We hebben het er al eens eerder over gehad: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=1461 Daar heb ik toen dit plaatje gefabriekt:

Afbeelding

En meteen een gewijzigde versie:
rocketstoveboiler.png
rocketstoveboiler.png (36.58 KiB) 5060 keer bekeken
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2187
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Boiler

Bericht door benthuis »

Gandalf schreef:Om even een stap terug te nemen....

Een badeofen heeft een slechte verbranding(contra), maar daarnaast is het wel een systeem dat wat meer aandacht verdient.

Pro:
- water wordt (snel) verwarmd als er vraag is. Er wordt geen warmte opgeslagen.
-Geen pompen en regelingen.
-Robuust: exemplaren van 100 jaar werken nog steeds.
-Geen isolatie en toch geen verliezen (!), want: de warmte die hij afstraalt tijdens de opwarmtijd is gelijktijdig de 'instant' geleverde comfortwarmte van de badkamer die je zo dadelijk gaat gebruiken ...

Waarom zou je de hele dag meerdere liters warm water willen stockeren ?
Waarom verschillende aftappunten ? Een badkamer is genoeg. De keuken kan zelfs prima af met een fluitketel op het fornuis. (En de badofen zou ook van twee aftappunten kunnen voorzien worden)

Eigenlijk moet 'slechts' het verbrandingstrendement van de badeofen verbeterd worden. Of de badeofen moet het met de restwarmte van het houtfornuis doen.

G
Over de degelijkheid van de badeofen valt te twisten...Het ding dat bij Maarten voor de test wouden opbouwen is iig ad onderkant doorgerot. Ik hoor van meer mensen die het zelfde euvel hebben. Ik speur veel op duitse Ebay naar een degelijk exemplaar voor een redelijk bedrag. Als je er wat meer tegen aangooit heb je waarschijnlijk een degelijke. (300/400 +)

Maar ik blijf het gave dingen vinden! Met het setje dat ik er bij gekocht heb kan je hem op een drukhoudend systeem aansluiten.
En daar zit voor mij de crux. Ik wil graag zonder leiding druk gaan werken. Ben nu ah kijken of het te doen is je systeem tijdelijk op druk te brengen tbv douchen. Dan steek je 's avonds de badeofen aan en zwengelt 5 minuten ad pomp. Douchen maar!

De combi met het houtfornuis of een kleine rocket zie ik ook als optie. Je steekt 's avonds het fornuis toch aan om te koken. Bij een losse vuurhaard heb je het voordeel dat je warm water kunt maken in warme tijden zonder de kamer mee te verwarmen..
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Boiler

Bericht door deleted »

Dutch John schreef:Inderdaad, welk (spartaans) niveau past je.
Comfortniveau wordt in deze vertaald in 'wassen met lekker warm water'.
Hoe dat water dan precies warm geworden is (spartaans of modern) maakt eigenlijk geen verschil voor het comfortniveau van de gebruiker.

Complexiteit wordt ook begrensd door de kunde/wil van de bouwer.
Dus het moet simpel blijven in mijn geval ...

Het centrale kanaal is te nauw voor voldoende warmtewisseling met een houtvuur.
Er is ook nog de bodemplaat. Die werkt zoals een kookpot. Staat bij een gewone badeofen wel te kort op de vlammen.
Kockie schreef: Daar heb ik toen dit plaatje gefabriekt
Inderdaad over een badeofen hebben we al eens nagedacht.
Maar deze oplossing in terugstroom heeft toch enkele nadelen.
In tegenstroom is de 180° bocht bovenaan loeiheet, moeilijk te isoleren en wellicht slijtage-gevoelig.
Tegenstroom mag niet stilvallen (valwind of roetafzetting in het dalende kanaal).

Daarom had ik een ander concept willen proberen.

Een fornuis met een een "normale" uitgang onderaan. Eventueel nog een bankje eraan als de rookgassen te heet zijn.
Maar met de regelklep kunnen de rookgassen direct na de kookplaat naar achter geleid worden, naar de achterliggende badkamer, de badeofen in.
kachel6.jpg
Hier in de draad gaat het vooral over die boiler in de kamer erachter.
Daar had ik eerder aan een goed geïsoleerde "bell" gedacht.
kachel7.jpg
De badeofen zelf krijgt gewoon een simpele verlenging van het centrale kanaal naar onder.
Hierdoor worden de gassen vertraagd in de bell en blijven de hete gassen langer tegen de bodem van de badeofen hangen.
Doordat de afgassen enkel in natuurlijke richting vloeien valt er alleen roet op de bodem van de bell te verwachten.
badeofen2.jpg
En nog eens het simpel systeem in doorsnede:
kachel5.jpg
Over de boiler stook je natuurlijk maar net zo lang tot het water warm is. Dan gaat de klep terug om en wordt terug over het volledige fornuis(+ bankje) gestookt.
G
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Boiler

Bericht door Dutch John »

G,

Ziet er netjes uit. Ook ik zou niet voor tegenstroom kiezen, want tweemaal 180 graden is ook een hindernis. Bovendien hoef je op deze manier geen bypass om de boiler te leggen voor de opstart van het fornuis; alles in het circuit gaat omhoog. Wel zou ik de restwarmte na de oven ook door de boiler kunnen laten stromen. Het vraagt om een extra T-stuk en een klep. Niet de moeilijkste onderdelen.
Gandalf schreef: Hierdoor worden de gassen vertraagd in de bell en blijven de hete gassen langer tegen de bodem van de badeofen hangen.
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Gassen zullen zeker tegen de bodem blijven hangen, maar dat betekent dat de opvolgende gassen versneld door het kanaal van de badeofen gaan. Dus per saldo is de gemiddelde verblijftijd gelijk. Je kunt het alleen oplossen door meer contactoppervlak te creëren en dat compliceert de constructie inderdaad aanzienlijk. Wat is de diameter van de badeofen? Geen vernauwing in het systeem? Anders twee badeofens nemen?

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Boiler

Bericht door deleted »

De badeofen heeft meestal een rookgasdiameter van 10 cm.

Als de bell hoog genoeg is denk ik dat er wel enige 'gelaagdheid' in de gassen ontstaat, waardoor er langer contact is met de heetste gassen.
Degenen die dan inderdaad sneller door het kanaal vliegen zouden de 'koelere' moeten zijn...
Misschien moet de 'bell' wat conisch gevormd worden. (breder onderaan, diameter bovenaan ligt vast want is de diameter van de badeofen)

De verlenging van het centraal kanaal naar onder (tot net boven de bodem van de bell) zie ik ook als een verlenging van het contactoppervlak van de bodemplaat. Door conductie zal deze warmte ook worden overgedragen op het water.

Ik ben ook op zoek naar lagere badeofens met een grotere buitendiameter (groter grondvlak), maar weet niet of die ooit gemaakt zijn.
Het bekendste merk , Kaldewei, heeft er altijd smalle hoge.


Het is in ieder geval een simpel systeem om even te testen.
G
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Boiler

Bericht door deleted »

Miljaar,

Vandaag de hele dag in de weer geweest om de badeoven in bovenstaande opstelling te krijgen.
Een oude droogzwierder had precies de juiste diameter om als opzetstuk te fungeren.

Rookkanalen erin geponst. Verf eraf gestookt met een geïmproviseerde rocket.
Waterzijdig de boiler klaargemaakt om als wisselaar te fungeren en bij het laatste onderdeel: demontage van de mengkraan, blijkt achter de sierring van de mengkraan alles weggeroest. Volledig doorgeroest ... :oops: :oops: :oops:


Benthuis had ook al lekkages met een badeoven.
Badeoven wordt bij deze definitief afgevoerd.
Ik wil na vandaag zelfs geen badeoven meer zien.


Wisselaar zal dus iets anders moeten worden....
Iemand nog ideëen ?

G
Plaats reactie