Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Beste allemaal,

mede dankzij de tip van Mod CP ook een topic vwb mijn situatie qua gasverbruik vanwege matige tot geen isolatie.
Al reeds geschetst in een ander topic, maar even voor het totaalbeeld.
Wij wonen met vier personen (waaronder twee jongens van 5 jr) in een groot, vrijstaand huis in de kop van Drente.
Bouwjaar huis is 1968 met rieten dak. Totaal aantal m3 moet ik even schuldig blijven. Het is mijn ouderlijk huis, welke ik vorig jaar weer betrokken heb. Grondige verbouwing gehad. Oude plavuizenvloer eruit, mede vanwege matige staat van de houten balken eronder. Broodjesvloer (PS) geplaatst met in totaal 85m3 vloerverwarming erop (Rc waarde = 3.0) op zes groepen. Ook nieuwe CV geplaatst (Remeha Calenta). Alle radiatoren zijn beneden verdwenen. Leidingwerk was ook niet meer in goede staat en vloerverwarming zou afdoende moeten zijn als hoofdverwarming. Vloerverwarming ligt op 80% van de beneden verdieping. In de woonkamer zit een inbouwkachel Barbas (zie ook kacheltopic). Verder beneden een bijkeuken met twee radiatoren, een voorportaal en wc met beide een radiator. Overal wel dubbelglas beneden.
Een vide van ca 5.5 m hoog met schrotenplafond onder de rieten kap. Boven 3 slaapkamers allen een radiator. Ook nog een vliering waarbij je direct onder de niet afgetimmerde rieten kap staat. Wel wat glaswol gebruikt daar.

Gasverbruik: 4500 m3/jaar. Klokprogramma van de kamerthermostaat zit altijd tussen 18-19C. Niks niet overdreven warm dus. Vlakke stooklijn.

Inmiddels van twee deurborstels geplaatst op de twee deuren vanuit de woonkamer-keuken gedeelte. Scheelt al een boel tocht.
Inmiddels ook een isolatie adviesafspraak gemaakt met iemand van een bekende ndlse energieleverancier. Hoop op wat meer concrete oplossingen op deze manier.

Als jullie ideeen hebben, ik hoor het graag. Ook als er nog meer informatie nodig is voor een beter beeld
Gebruikersavatar
Pieke
Berichten: 769
Lid geworden op: 15 nov 2012, 18:10
Locatie: zuidelijke appendix

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Pieke »

Met isolatie is idd een heleboel te winnen.Ik heb het hier ook gemerkt, eenvoudige tochtstrips op deurkozijnen en van die borstels aan de onderzijde.Houd er maar 'ns een brandende kaars ( of aansteker/lucifer ) bij en je ziet en voelt gewoon het verschil.

Het lijkt me dat er door je vide een boel warmte naar boven verdwijnt.( natuurlijk proces ) En dat je verwarming dit verlies blijft aanvullen.( zie het als een koelkast met slechte rubbers of die op een kiertje staat, die blijft energie vragen om de temperatuur op pijl te houden)Wellicht kun je een gordijn oid plaatsen zodat de warmte meer beneden blijft.

Op mijn zolder vloer ( die ik niet gebruik ) ligt 70 m2 glaswol, het luik dat toegang geeft tot de zolder heb ik dichtgemaakt met tempex.Een enorme verbetering.

Je vertelt dat je alleen op de begane grond dubbel glas hebt.Bij mij ook, ik heb met voorzetruitjes ook een boel warmte verlies gerealiseerd.Misschien zou je om te proberen alvast van dat zog. noppenfolie tegen de ruiten kunnen zetten op de eerste etage.Gewoon op maat knippen, het raam met een plantenspuit bevochtigen en dan "plakken".Je kan dan wel lastig naar buiten kijken,maar probeer het eens om het effect te ervaren.De investering is te verwaarlozen.Vervolgens zou je boven misschien ook dubbelglas kunnen realiseren.

Ik probeer zelf een balans te vinden tussen comfort en zuinig/ecologisch.In de ochtend is de badkamer en woonkamer ( middels CV ) verwarmd, maar de slaapkamer die houden wij zelf op temperatuur :wink: .Onder een goed dekbed het is goed vertoeven en in een frisse ruimte slaap ik beter. ( mijn ervaring ).

Mochten mij nog meer eenvoudige tips invallen dan meld ik me wel.....

Gr. Pieke
De pen is machtiger dan het zwaard.
Eén foto zegt meer dat 1000 woorden.
Lach 'ns naar het vogeltje.
Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Wederom dank voor je bijdrage, Pieke.
Inderdaad denk ik dat er via de vide nogal wat warmte verloren gaat. Aan de andere kant, de thermostaat bevindt zich niet in die ruimte.
Wat waarschijnlijk ook meespeelt is het grote temperatuurverschil tussen woonkamer-keuken en aangrenzende vertrekken, de vide en de bijkeuken. Dat is ruim 10C heb ik net gemeten. Nou ben ik scherp op het sluiten van die deuren, maar elke keer gaat er een hoeveelheid warmte verloren bij openen natuurlijk.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door deleted »

De niet verwarmde ruimten (vide en bijkeuken) kunnen eenvoudig en probleemloos langs de koude zijde geïsoleerd worden.
De deuren naar deze ruimten moet je dan wel goed gesloten houden. Pompen en tochtstrips plaatsen. Eventueel zelfs luchtdichte deuren nemen.
Als het bovenverdiep uit slaapkamers bestaat kan ook de tussenvloer bijkomend geïsoleerd worden.
Binnen-compartimenten isoleren is snel renderend en als je steeds voor ogen houdt dat de dampopen isolatie aan de koudste kant komt, kan er weinig verkeerd gaan. Goed en luchtdicht afwerken is wel erg belangrijk. Warme lucht die in de koudere ruimte terecht komt kan daar gaan condenseren. Dus dit moet je zoveel mogelijk vermijden.

G
Erikvr
Berichten: 672
Lid geworden op: 02 mar 2009, 13:41

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Erikvr »

zijn voor de hand liggende zaken als dak- en spouwmuurisolatie al overwogen? Het is volgens mij rendabeler de buitenmuren te isoleren dan binnenmuren, vanwege het grotere temperatuurverschil binnen/buiten. Tenzij je wilt dat het in de niet verwarmde ruimten ook kan vriezen..

Een groot huis goed isoleren vraagt om serieuze maatregelen (lees: investeringen), ik zou er zeker een specialist bij halen.

groeten,
Erik
groet,
Erik
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door deleted »

Persoonlijk vind ik dat de kleine ingrepen vaak het rendabelste zijn.
Maar spouwmuurisolatie is wel een makkelijke ingreep die relatief snel rendeert.

Maar de dikte is meestal wat beperkt.Dus ik zou het zeker nog combineren met compartimenteren aan de binnenzijde.
Bij een groot huis zit je immers nog steeds met een groot te verwarmen volume als je je enkel op de buitenschil richt.

G
Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Zojuist heb ik de tussendeur in de vide weer geplaatst. Heb ik ruim 10 maand geleden allemaal weer opnieuw in de verf gezet, maar nog nooit weer terug geplaatst. Scheelt meteen merkte ik. Als ik mijn fototoestel weer heb, zal ik een foto plaatsen van deze ruimte.
Veel warmte zal nu via het schrootjesplafond door het traditioneel open rieten dak verdwijnen. Dampopen isoleren tegen dit plafond aan, zou dat werken? Waarmee kun je dat het beste isoleren? Vind het wel jammer dat de wit gespoten schrootjes niet meer zichtbaar zijn, vind het wel uitstraling hebben....naar buiten inderdaad :wink:

Spouwmuur isolatie? Is gedaan, maar de hoe de staat hiervan nu is durf ik niet te zeggen.

De open rieten kap blijf ik riskant vinden zoals eerder gesteld ivm condensatie van warme lucht. Als ik dit ga isoleren en aftimmeren denk ik dat ik daar een specialist bij haal. Kost wel een paar centen, maar op termijn moet je dit terug winnen met energie besparing...en lagere brandverzekering, want dat laatste daar betaal ik me scheel aan momenteel.
Erikvr
Berichten: 672
Lid geworden op: 02 mar 2009, 13:41

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Erikvr »

Een rieten dak dient van binnen naar buiten als volgt te worden na-geisoleerd:
Afwerking, dampremmer, isolatie, spouw, rietlatten riet.
Er moet dampdicht worden geïsoleerd aan de binnenkant om te voorkomen dat vocht in huis condenseert in de isolatie.

groeten
Erik
groet,
Erik
Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Mees* in een ander topic:
Mees* schreef: Er is nog wat te doen zo te zien. Ik ben er ook nog niet maar heb het gevoel wel al wat verder te zijn. Je hebt zo te zien zeëen van ruimte voor een leuke massakachel (misschien ook ìn de muur), en een rieten dak isoleren is geen enkel probleem (rekening houdende met het droog houden van het riet). Ik heb onder een deel van ons dak in een slaapkamer afgelopen zomer 30 tot 40 cm glaswol aangebracht. De verwarming is daar nog niet aangeweest.

Succes! Een paar dagen rondbladeren hier zal je veel leren.
Wat voor andere kachel het moet gaan worden ben ik nog niet uit. Vwb dakisolatie.
Bij mij is de vide een cruciaal punt...op de begane grond ligt vloerverwarming, plafond is allemaal schrootjes, opgestegen warmte zal zonder enige moeite via het riet naar buiten waaien.
Zie ook de foto (genomen van de overloop boven)
Afbeelding

Ben wel huiverig om dit hele oppervlak te isoleren op de manier zoals Erik het beschreef. Moet erg nauwkeurig gebeuren om condensvorming te vermijden. Op de drie slaapkamers boven zit allemaal zachtboard. Ook minimale isolatiewaarde schat ik. Hoe zou je dit aanpakken? Kou op de slaapkamers vind ik niet zo vervelend trouwens.

Vandaag bezoek gehad van een isolatie-expert (van een bekende Ndlse energieleverancier). We waren binnen een half uur uitgesproken. Spouwmuur isolatie bekeken in buitenmuren, was ok. Dakisolatie bij rieten kap doen ze niet vanwege het risico. Vloerisolatie is in orde hier (Rc-waarde = 3.00)
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door deleted »

Blijft dus over als mogelijkheid: compartimenteren in zones met basistemperatuur en zones met comforttemperatuur.

G
Mees*
Berichten: 287
Lid geworden op: 20 jan 2011, 14:57

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Mees* »

Is je riet gebonden of geschroefd?
Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Hoe zie jij dat compartimenteren voor je, Gandalf? Bv woonkamer een comfort ruimte en de hal basiswarmte (17-18 C) ?

Mees, mijn rieten kap is een traditionele, open constructie.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door deleted »

Broekhoest schreef:Hoe zie jij dat compartimenteren voor je, Gandalf? Bv woonkamer een comfort ruimte en de hal basiswarmte (17-18 C) ?
Alle gebuikte ruimtes een minimumwarmte.
Beneden gebruik je daar uiteraard je vloerverwarming voor.
Andere ruimtes (hal, slaapkamers, ...) liefst een systeem dat direct de buitenmuren licht verwarmd.
In keuken en living een houtgestookte kachel die gestookt wordt als er mensen aanwezig zijn.
Met een gegarandeerde minimumtemperatuur op de achtergrond kan dat een hybride kachel zijn.
Daarmee bedoel ik een kachel die zowel directe warmte afgeeft als een deel warmte opslaat.
Dat kan bijvoorbeeld een Rocket met metalen Bell(voor de directe warmte vanaf de opstart) zijn en een stenen bank of muur om overtollige warmte op te slaan.
Als de bank of muur geladen is kan de Rocket weer een tijdje uitblijven.

Living en keuken worden dus als enige boven de minimumtemperatuur gebracht, dus kan je rond deze ruimtes langs de buitenzijde van deze binnenmuren gerust isolatie plaatsen.
Idem voor de vloer tussen keuken + living en de slaapkamers erboven.

G
Mees*
Berichten: 287
Lid geworden op: 20 jan 2011, 14:57

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Mees* »

Broekhoest schreef:Mees, mijn rieten kap is een traditionele, open constructie.
Onder een open constructie kun je goed isoleren mits je de open ruimte dan ook maar open houdt.
Ik ben zo'n 8 cm van het riet gebleven, vanaf daar begonnen met 22 mm houtvezelplaat, 30 cm glaswol, 22 mm OSB, dampdichte folie en vervolgens een gipsplaat. Voor de constructie heb ik tussen de houtvezelplaat en OSB plaat ook met OSB gewerkt. Met een tijdje markplaatssnuffelen kom je de platen 2e hands regelmatig voor een prikkie tegen.
Broekhoest
Berichten: 288
Lid geworden op: 23 nov 2012, 12:35
Locatie: Up North

Re: Broekhoest's isolatie status/problematiek/plannen

Bericht door Broekhoest »

Heeft even geduurd voor er een reactie volgt van mijn kant.

Gandalf, dank voor de uitgebreide beschrijving. Betekent dat ik alsnog naar een rocket bell moet o, het waar te maken. Ik neem je plan in overweging.
Mees, betekent dat je een totale laag van 34 cm hebt aangebracht? Wordt je slaapkamer zeker een stuk kleiner van? Wel mooi dat je de effecten ervan ziet....

Verder heb ik het gasverbruik (en ook elektriciteitverbruik) gemonitord de laatste 2 maanden; conclusie is dat het valt en staat met de buitentemperatuur.
Bijlagen
gasverbruik.jpg
Plaats reactie