Appels persen
Moderator: Moderators
-
- Berichten: 1534
- Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
- Locatie: regio Dordrecht
Re: Appels persen
Hierbij wat foto's van mijn droogrek.
Deze methode wordt en werd in de Bommelerwaard veel toegepast.
Hiermee werden vooral zoete appels gedroogd.
Maar je kan er van alles op drogen. De maten van het droogrek zijn 30 x 100 x 6 cm. (bxlxh)
Maar die kunnen aangepast worden aan de eigen radiator-maten.
Meestal is het rek wat smaller, ca. 20 cm.
Maar mijn radiator is een smalle en hoge (2 meter) van 3 kW. Dan heb je veel luchtstroming en mag het rek wat breder zijn.
Het rek werd meestal gemaakt van plinten (oude of nieuwe), en onderaan afgedekt met dubbeltjesgaas of stalen vliegengaas.
Ook vierkant voileregaas is goed, mits van goede kwaliteit. Soms is het slechts verzinkt, en dan komen er zinkresten op de natte appelstukken.
Ik heb twee platte glaslatten gebruikt voor extra versteviging onderaan.
Op mijn rek kan 20 kg geschilde appels, in partjes gesneden, ontdaan van klokhuisresten.
Wanneer de radiator dagelijks warm is, is de droogtijd ca 2 weken.
Maar dan zijn de partjes ook kurkdroog.
Met drogen begin ik pas in oktober of november. Dan zijn de droogappels ook goed rijp, en draait de cv weer.
Daarna worden ze opgeslagen in een afsluitbare plastic bus. Een droge krant in de bus wordt gebruikt om de boel lekker droog te houden.
De op deze manier gedroogde appels worden vooral gebruikt om te koken/bereiden met bruine bonen, rookworst en rookspek.
Albert
Deze methode wordt en werd in de Bommelerwaard veel toegepast.
Hiermee werden vooral zoete appels gedroogd.
Maar je kan er van alles op drogen. De maten van het droogrek zijn 30 x 100 x 6 cm. (bxlxh)
Maar die kunnen aangepast worden aan de eigen radiator-maten.
Meestal is het rek wat smaller, ca. 20 cm.
Maar mijn radiator is een smalle en hoge (2 meter) van 3 kW. Dan heb je veel luchtstroming en mag het rek wat breder zijn.
Het rek werd meestal gemaakt van plinten (oude of nieuwe), en onderaan afgedekt met dubbeltjesgaas of stalen vliegengaas.
Ook vierkant voileregaas is goed, mits van goede kwaliteit. Soms is het slechts verzinkt, en dan komen er zinkresten op de natte appelstukken.
Ik heb twee platte glaslatten gebruikt voor extra versteviging onderaan.
Op mijn rek kan 20 kg geschilde appels, in partjes gesneden, ontdaan van klokhuisresten.
Wanneer de radiator dagelijks warm is, is de droogtijd ca 2 weken.
Maar dan zijn de partjes ook kurkdroog.
Met drogen begin ik pas in oktober of november. Dan zijn de droogappels ook goed rijp, en draait de cv weer.
Daarna worden ze opgeslagen in een afsluitbare plastic bus. Een droge krant in de bus wordt gebruikt om de boel lekker droog te houden.
De op deze manier gedroogde appels worden vooral gebruikt om te koken/bereiden met bruine bonen, rookworst en rookspek.
Albert
Change, before you have to.
-
- Berichten: 337
- Lid geworden op: 23 okt 2008, 13:47
Re: Appels persen
@Albert
Kun je aangeven welk ras of welke rassen appels je droogt ?
Ik zou namelijk graag weten of het alleen met zoete appels smakelijk is, maar of bijvoorbeeld een Elstar of Cox ook kunnen.
Vast bedankt.
Gerard de Jonge
Kun je aangeven welk ras of welke rassen appels je droogt ?
Ik zou namelijk graag weten of het alleen met zoete appels smakelijk is, maar of bijvoorbeeld een Elstar of Cox ook kunnen.
Vast bedankt.
Gerard de Jonge
GdeJ denkt met u mee.
-
- Berichten: 1534
- Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
- Locatie: regio Dordrecht
Re: Appels persen
Gerard,
Ik droog het ras "Sweet Caroline".
Maar thuis droogden we vroeger ook zure appelsoorten.
Volgens mij kan het met de meeste appelsoorten.
Voorwaarde is dat je een warmtebron hebt, die frequent aan staat. (mijn radiator staat echter wel altijd uit tussen 22:30 en 07:30 uur, ook tijdens appels drogen.)
En dat je niet verwacht blanke appels te krijgen (zoals ze te koop zijn in supermarkten). Want de buitenkanten van de appelpartjes oxideren naar licht tot middenbruin. Maar in het door mij genoemde gerecht is dat juist een mooie kleur.
Albert
Ik droog het ras "Sweet Caroline".
Maar thuis droogden we vroeger ook zure appelsoorten.
Volgens mij kan het met de meeste appelsoorten.
Voorwaarde is dat je een warmtebron hebt, die frequent aan staat. (mijn radiator staat echter wel altijd uit tussen 22:30 en 07:30 uur, ook tijdens appels drogen.)
En dat je niet verwacht blanke appels te krijgen (zoals ze te koop zijn in supermarkten). Want de buitenkanten van de appelpartjes oxideren naar licht tot middenbruin. Maar in het door mij genoemde gerecht is dat juist een mooie kleur.
Albert
Change, before you have to.
Re: Appels persen
Ivm "appelpers" kwam ik volgend toestel tegen.
Voor degenen die het nog niet gelezen hebben:
http://www.notechmagazine.com/2011/11/w ... -ikea.html
G
Voor degenen die het nog niet gelezen hebben:
http://www.notechmagazine.com/2011/11/w ... -ikea.html
G
Re: Appels persen
Hier zijn de laatste appels van de week door de sapcentifuge gevlogen. Naturel bewaren was geen optie, drogen ga ik volgend jaar weer mee verder als de houtcv goed draait.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
Re: Appels persen
In Duitsland zijn veel meer appelpersen. In Nederland komen ze nu ook. Eerst was er Mobipers, al eerder hier genoemd. Zij hebben nu een mobielepers (gaat het hele land door) en een vaste pers staan. En er is er nog een bij gekomen, weet zo niet de naam maar is vast via google te vinden. Voor zover ik weet zijn dat de enige twee in NL. Je hebt minimaal 70 kilo nodig om daar terecht te kunnen.
Ik vind het eigenlijk best nog duur want je betaald dan 1 euro per liter voor het persen (zelf vruchten kopen/aanleveren).
Bij Brouwland kan je persen kopen, duur en lijkt mij zwaar gaan.
Zijn er hier geen mensen die iets kunnen verzinnen?
Een appelcentrifuge is mooi, maar kan geen grote hoeveelheden aan. En die van mij (Lidl) ging binnen no time kapot. Vond het sowieso een stom ding, zag hele stukken komkommer naar het afvalbakje gaan ipv droge pulp. En de goede (?) zijn niet te betalen.
Sap pan, is ook niet voor grote hoeveelheden en vind ik meer geschikt voor bessen.
Appels drogen, dit jaar voor het eerst gedaan, lijkt goed te gaan. En ik vind ze lekker. Maar is ook niets voor grote hoeveelheden.
Ik vind het eigenlijk best nog duur want je betaald dan 1 euro per liter voor het persen (zelf vruchten kopen/aanleveren).
Bij Brouwland kan je persen kopen, duur en lijkt mij zwaar gaan.
Zijn er hier geen mensen die iets kunnen verzinnen?
Een appelcentrifuge is mooi, maar kan geen grote hoeveelheden aan. En die van mij (Lidl) ging binnen no time kapot. Vond het sowieso een stom ding, zag hele stukken komkommer naar het afvalbakje gaan ipv droge pulp. En de goede (?) zijn niet te betalen.
Sap pan, is ook niet voor grote hoeveelheden en vind ik meer geschikt voor bessen.
Appels drogen, dit jaar voor het eerst gedaan, lijkt goed te gaan. En ik vind ze lekker. Maar is ook niets voor grote hoeveelheden.
Re: Appels persen
Pers maken met een hydraulische auto krik ? zo'n apparaatje drukt makkelijk 2,5 ton..
..
Re: Appels persen
Het valt niet mee om sap uit appels te persen. De zeven slaan gauw dicht en de druk daar blijft over een wat grote oppervlak niet veel over.
Als je daar info over wilt zoek dan naar ciderpersen. Hèt gebied waar de specialisten zitten is Normandie:-)
In Duitsland en Oostenrijk persen de boeren het fruit niet voor vergisting, alleen voor sap. Ze gebruiken juist de hele vrucht omdat daar nog smaak in zit. In Frankrijk maken ze eerst cider die daarna (gedeeltelijk) weer gedestilleerd wordt tot Calvados. Zij gebruiken dus wel helder sap. Ze persen in enorme apparaten in dunne lagen. De appelprut ingepakt in filterdoek en lagen stro ertussen om het sap af te kunnen voeren. De uitgeperste pulp wordt aan het vee gevoerd. Je kunt er van op aan dat als boeren in Frankrijk iets weggooien er ook niet veel smaak meer aan zit
Je kunt appels tot prut slaan of snijden en dan een paar dagen laten staan. Je kunt wat pecto-enzymen toevoegen die de celwand afbreken waardoor het sap eerder klaart. Daarna bezinken de plantenresten snel en heb je helder sap.
De boel is dan al wel aan het gisten
Overigens is vers appelsap (mooi troebel dus) het lekkerste wat er is. Na een paar dagen in de koelkast gaat het gisten en ook dan ongelofelijk lekker en verfrissend!
Wij gooien altijd alle appelsoorten door elkaar heen voor de beste smaak. Te vroeg oogsten is een teleurstelling!
Grz,
Holtere
Als je daar info over wilt zoek dan naar ciderpersen. Hèt gebied waar de specialisten zitten is Normandie:-)
In Duitsland en Oostenrijk persen de boeren het fruit niet voor vergisting, alleen voor sap. Ze gebruiken juist de hele vrucht omdat daar nog smaak in zit. In Frankrijk maken ze eerst cider die daarna (gedeeltelijk) weer gedestilleerd wordt tot Calvados. Zij gebruiken dus wel helder sap. Ze persen in enorme apparaten in dunne lagen. De appelprut ingepakt in filterdoek en lagen stro ertussen om het sap af te kunnen voeren. De uitgeperste pulp wordt aan het vee gevoerd. Je kunt er van op aan dat als boeren in Frankrijk iets weggooien er ook niet veel smaak meer aan zit
Je kunt appels tot prut slaan of snijden en dan een paar dagen laten staan. Je kunt wat pecto-enzymen toevoegen die de celwand afbreken waardoor het sap eerder klaart. Daarna bezinken de plantenresten snel en heb je helder sap.
De boel is dan al wel aan het gisten
Overigens is vers appelsap (mooi troebel dus) het lekkerste wat er is. Na een paar dagen in de koelkast gaat het gisten en ook dan ongelofelijk lekker en verfrissend!
Wij gooien altijd alle appelsoorten door elkaar heen voor de beste smaak. Te vroeg oogsten is een teleurstelling!
Grz,
Holtere
Re: Appels persen
ik pers en bewaar al jaren appelsap.eerst maal ik de appels fijn in een houtversnipperaar. daarna pers ik ze uit in een wijnpers.
het sap verwarm ik vervolgens tot 80 graden. hierna stop ik het in lege wijnflessen, die ik eerst 30 min in de oven op 150 graden heb ontsmet en weer heb laten afkoelen. als stop gebruik ik rubber kapjes die vacuüm trekken als het sap afkoelt. Hierna is het erg lang te bewaren, is wel geoxideerd, maar dat proef je niet.
het sap verwarm ik vervolgens tot 80 graden. hierna stop ik het in lege wijnflessen, die ik eerst 30 min in de oven op 150 graden heb ontsmet en weer heb laten afkoelen. als stop gebruik ik rubber kapjes die vacuüm trekken als het sap afkoelt. Hierna is het erg lang te bewaren, is wel geoxideerd, maar dat proef je niet.
Re: Appels persen
Laat ik nu tòch in op een duits forum de door mij bedoelde manier aantreffen
Op deze wijze gaat het ook vaak in Normandie. Hèt appelland bij uitstek!
Die mooie ronde wijnpersje (met latjes) die je vaak ziet persen oneconomisch èn veel werk
Let wel, ik heb het niet over 10 kg appeltjes persen, dan werkt alles nog wel!
http://www.selbstvers.org/forum/viewtop ... 0&start=20
That's the way
Grz,
Holtere
Op deze wijze gaat het ook vaak in Normandie. Hèt appelland bij uitstek!
Die mooie ronde wijnpersje (met latjes) die je vaak ziet persen oneconomisch èn veel werk
Let wel, ik heb het niet over 10 kg appeltjes persen, dan werkt alles nog wel!
http://www.selbstvers.org/forum/viewtop ... 0&start=20
That's the way
Grz,
Holtere
Re: Appels persen
Interessant.
Mijn Duits is superslecht dus ik moet het van de foto's hebben.
Als ik het goed begrijp heb je een houtversnipperaar nodig, dan laat je de prut een dag staan. Daarna persen onder een drukpers, het loopt dan in een ondiepbakje. Hoeveel keren moet je dan wel niet persen.... Dan pasteuriseren in een oude wasketel. Met een hijskraan het erin laten zakken, verwarmd hij au-bain-marie? Vervolgens heb je afvulzakken en apparatuur nodig.
Ziet er uit als heel bewerkelijk en dure apparatuur. Wel leuk verzonnen.
Overigens mijn pruimensap is ook mouserend geworden. Kan ik dit voorkomen? Zit in Grolls flesjes.
Mijn Duits is superslecht dus ik moet het van de foto's hebben.
Als ik het goed begrijp heb je een houtversnipperaar nodig, dan laat je de prut een dag staan. Daarna persen onder een drukpers, het loopt dan in een ondiepbakje. Hoeveel keren moet je dan wel niet persen.... Dan pasteuriseren in een oude wasketel. Met een hijskraan het erin laten zakken, verwarmd hij au-bain-marie? Vervolgens heb je afvulzakken en apparatuur nodig.
Ziet er uit als heel bewerkelijk en dure apparatuur. Wel leuk verzonnen.
Overigens mijn pruimensap is ook mouserend geworden. Kan ik dit voorkomen? Zit in Grolls flesjes.
Re: Appels persen
Je kunt op deze manier een aantal lagen tegelijk persen. De truuk is eigenlijk dat de lagen appelprut vrij dun zijn en zo ook het sap kan ontwijken.Hoeveel keren moet je dan wel niet persen
De man pasteuriseert een flink aantal liters tegelijk en kan de temperatuur van het vuur moeilijk controleren. Vandaar de hijsinstallatie. Hij heeft 90 liter sap gemaakt van 140 kg appels:D
Er zit ook nog een linkje bij :http://www.hobbymosterei.de/
Daar wordt ook een hoop bruikbare info gegeven. Probeer google translate eens Naast informatief ook erg leuk!
http://translate.google.nl/translate?sl ... start%3D20
Grz,
Holtere
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen
Re: Appels persen
Kockie,
Vaak hebben we ook te veel appels. We maken er appelstroop van. Een krat appels geeft twee kleine potjes. En het is lekkerrrr.
Eerst ontsappen (veel minder werk dan een electrisch ding).
Dan inkoken en inkoken en inkoken.
Geleisuiker er bij.
In het potje en klaar!
RS
Vaak hebben we ook te veel appels. We maken er appelstroop van. Een krat appels geeft twee kleine potjes. En het is lekkerrrr.
Eerst ontsappen (veel minder werk dan een electrisch ding).
Dan inkoken en inkoken en inkoken.
Geleisuiker er bij.
In het potje en klaar!
RS
groet!
Ritsaert
Ritsaert
Re: Appels persen
Waarom die geleisuiker bij stroop?
Overigens is het luxe-probleem dit jaar helemaal niet aan de orde, de oogst was knudde, nagenoeg niets...
Overigens is het luxe-probleem dit jaar helemaal niet aan de orde, de oogst was knudde, nagenoeg niets...
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
-
- Berichten: 4465
- Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
- Locatie: kachelbouwer /Portengen
Re: Appels persen
De stroop is anders te dun voor een appelstroop die je op het bammetje kan smeren! Je kunt het nog beter binden met agar agar. Kan beter tegen de hitte.kockie schreef:Waarom die geleisuiker bij stroop?
Overigens is het luxe-probleem dit jaar helemaal niet aan de orde, de oogst was knudde, nagenoeg niets...
Dit jaar hadden we ook maar 8 potjes appelstroop. Maar ja dan gaat ie volgend jaar natuurlijk komen!
RS
groet!
Ritsaert
Ritsaert