Recept kalkverf

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

jwardenier
Berichten: 1417
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Recept kalkverf

Bericht door jwardenier » 01 dec 2019, 09:30

Ritsaert , ik ben ook geïnteresseerd in het kalk recept voor kalk verf ,ik wit elk voorjaar de stal na de schoonmaak en daar zou me een kalk verf mooi uitkomen .

Ernest Dubois
Berichten: 679
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Recept kalkverf

Bericht door Ernest Dubois » 06 dec 2019, 12:14

John, laat je niet ingenomen worden, kalkverf is geen alchimie, water en kalk niks meer nodig alleen van zeer erg belang is dat de kalk vers is ook een geschikt ondergrond.
Vorig week bezig mijn vakwerk muren te witten met grote tevredenheid, een paar druppeltjes na, als het resultaat
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Ernest Dubois op 06 dec 2019, 14:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Ernest Dubois
Berichten: 679
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Recept kalkverf

Bericht door Ernest Dubois » 06 dec 2019, 12:30

Ik bewaar overtollig kalk in afgesloten emmers gevuld tot aan de rand met kraanwater onderaan in de regenput gevuld met regenwater.

Ernest Dubois
Berichten: 679
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Recept kalkverf

Bericht door Ernest Dubois » 06 dec 2019, 12:32

Op zulke wijs heb ik na 40 jaar een mooi putkalk.

ritsaert snijder
Berichten: 4435
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Recept kalkverf

Bericht door ritsaert snijder » 06 dec 2019, 13:59

Kalkverf is, zoals Ernest terecht zegt niets meer dan water en kalk. Je kan veel geld uitgeven aan dure potten verf.

Je kan toevoegen;
* caseine uit melkproducten maakt de kalk veegvast
* eieren maakt de verf flexibeler

Daarnaast is het belangrijk om de kalkverf een week vochtig te houden zodat de kalk goed kan carboniseren. Doe je dat niet dan ontstaat er een poederige toplaag. Ook lekker maar dan voor de oliebollen en van suiker....


Natuurlijke kalkverf voor binnen.

Toepassing
Een open en dus ademende verf (waarbij de open eigenschappen van de ondergrond in stand blijven).

Kleuren
Het kleuren van de kalkverf kan met alkalibestendige, bindmiddelvrije pigmenten gebeuren. Bij krachtiger kleurtonen dient de opnamecapaciteit van de pigmenten in de Kalkverf vooraf getest te worden. Kalk is een sterk wit pigment, na het drogen wordt de verf veel lichter.

Ondergrond
Moet vorstvrij, draagkrachtig, schoon en gelijkmatig zuigend zijn. Uitgeharde kalkmortel-oppervlakken worden 1-2 dagen voor het aanbrengen van de verf bevochtigd (flinke sproei-nevel) om het ‘verbranden’ van de kalkverf door onttrekking van water te voorkomen.
Vlak voor het aanbrengen van iedere verflaag de ondergrond nogmaals licht bevochtigen
Op plaatmateriaal en hout kan eerst een grondverf worden aangebracht voor een betere hechting.
Op zuigende leem en steen (muurverwarming) ondergronden is een voorbehandeling wenselijk. Ik heb dat gedaan met een mengsel van kalkwater (het water uit de trog) en koffiepoeder.

Ingredienten
• Liter kalk (hydraatkalk CL90)
De beste kwaliteit verf wordt behaald met een supercalco CL 90 (of hoger) van bijvoorbeeld Carmeuse. Deze kalk is niet makkelijk te krijgen in Nederland. Belangrijk is dat de kalk vers is (kijk op de verpakkingsdatum). De verse kalk kan onder water worden bewaard in een trog en wordt dan alleen maar beter. Omdat ik niet makkelijk aan CL90 kon komen heb ik een deel van mijn huis geverfd met Mekal van Carmeuse. Dat is CL 70-S en die S betekent dat er ook toeslagstoffen zijn gebruikt. De verf ziet er goed uit en verkrijt bijna niet, maar de ademende werking van het leem wordt hierdoor vermindert. Dit recept is gebruikt met de fijnste supercalco en met Mekal.

• Liter melk
• Scheut azijn
• Eventueel 2 eieren om de verf flexibeler te maken.
• Eventueel een kopje gips voor een wat dikkere verf

Kosten
Ongeveer 1,30 euro voor 2 liter verf.

Gebruik
10 liter voor 50 a 75 m2 afhankelijk van het gebruikte gereedschap, structuur en absorptievermogen van de ondergrond. In ongunstige omstandigheden zal het verbruik hoger zijn. Meestal zijn 2-4 lagen noodzakelijk.

Bereiding
Maak de melk handwarm en gooi de azijn in de melk. De melk gaat schiften. Zo niet, wat meer azijn toevoegen. Doe de inhoud in een zeef en doe de uitgelekte massa terug in de pan. Doe er een paar scheppen kalk bij. Na goed roeren gaat het naar verf ruiken en kan de rest van de kalk worden toegevoegd. Eieren en gips erbij en goed roeren. Water naar wens toevoegen.

Verwerking
Verven met brede blokkwasten. Er zijn verschillende technieken. Wij deden kriskras door elkaar verven.Voor een wat ruwer resultaat. Het spettert enorm! Tijdens het verven af en toe goed omroeren.

Nabehandeling
Voor een goede carbonatatie (zodat de verf niet verkrijt) dienen de oppervlakken een week vochtig gehouden te worden middels een fijne sproei-nevel