Mooi, dank voor de suggestie!! Voor de productie van annuals zijn er meer voorbeelden zoals hij. Had nog nooit wat van hem gekeken moet ik zeggen. Ik kijk af en toe Urban Farmer Curtis Stone. Vergelijkbare setup qua groeien van annuals, ander klimaat. Grappig aan wat hij doet is dat ie het in de achtertuinen van z'n buren doet.remco d schreef: ↑11 jun 2019, 12:45 Ik ben nu op YouTube een beetje aan het kijken naar de boerderij van Richard Perkins. De combinatie tussen vee, bomen en vaste planten en ook eenjarigen staat mij wel aan, maar de eenjarigen wel gescheiden van de rest. Zou zoiets in Nederland rendabel te krijgen zijn?
Hij gebruikt wel veel materiaal wat niet van zijn boerderij komt, zoals compost houtsnippers en kippenvoer dus echt "duurzaam" is het niet. Geeft hij ook toe. Desalniettemin inspirerend. Staat misschien wel 100 uur video van op YouTube, het kijkt lekker weg. Niks wollig (wat 99% van alles wat over permacultuur gaat wel is) maar lekker praktisch.
Gr Remco
Wellicht wat meer persoonlijke hersenspinsels: het zien van al dit soort videos zet mij altijd wel aan het denken. Vanaf september gaat de jongste van ons naar school en hebben we meer tijd. Ik ben na 6 jaar terugschakelen qua tempo (waar mogelijk aanpassen aan de kids) en de focus volledig leggen op wat het gezin nodig heeft wel weer toe aan een aanscherping.
Mijn insteek is tot nu toe zelfvoorzienendheid geweest waar mogelijk. Dat was op best veel vlakken duurzaam (weinig tot geen fossiele brandstoffen gebruikt, weinig inputs van buitenaf), maar op andere vlakken niet (financieel rendabel is het bijvoorbeeld niet). Iets a la Richard Perkins en Curtis Stone lijkt me wel mooi: laten zien dat het zonder fossil-fuels, met de hand, op kleine schaal echt kan concurreren met het grootschalige, ook financieel. Ik ben er van overtuigd dat dat kan, ook in Nederland.
Het wordt dan wel een andere game. Net zoals bij Zaaien met Toekomst (dank pellet voor de suggestie, mooi boek) en gasten als Richard Perkins en Curtis Stone is het ineens winstgevendheid die de boventoon gaat voeren. Het begint weer op een echt bedrijf te lijken met alle gevolgen van dien.
Echt de competitie aan gaan betekent bijvoorbeeld dat er andere gewassen geteeld moeten worden. Voornoemde jongens focussen bijvoorbeeld op hoge-marge producten (microgreens, gemengde salade, tomaten) en ze laten veel producten met lage marge weg die je m.i. wel nodig hebt voor een volledig dieet (ik zie geen enkele van die mannen aardappels telen, granen of maïs).
Ze gebruiken toch allemaal wel weer redelijk wat elektra, om al het voorzaaiwerk te bespoedigen, en ook op andere vlakken is het niet altijd heel erg low-tech. Niks mis mee, maar wel een andere richting dan waar wij nu mee bezig zijn. Ik ben er nog niet uit.