Wat te doen met bessen?

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

jwardenier
Berichten: 1294
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door jwardenier » 05 okt 2018, 20:06

Dat lijkt mij in de toekomst ook wel wat ,hout gestookte ketel heb ik staan 100 l ,alleen de afvoerpijp moet er nog op .
Dit word gelijk de brouw , weckketel en met de slacht tijd mooi te gebruiken om water te koken en om vlees te garen .
Tevens zit ik nog te denken om er een aansluiting aan te maken om de kaaskuip op stremtemperatuur te krijgen ,weet nog niet hoe .
Koe moet nog bij de stier ,dus ik heb nog even .
Als jij zover bent kom ik graag de kunst af kijken ,EN PROEVEN DAAR BEN IK OOK ERG GOED IN ,deskundige mening heb ik niet .

beek
Berichten: 96
Lid geworden op: 28 mei 2014, 19:36

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door beek » 05 okt 2018, 20:18

benthuis schreef:
05 okt 2018, 15:44
Daarom hier bezig met een houtgestookte destilleerketel!
Dat is wel een leuk onderwerp voor een nieuw draadje. Ik denk ook dat een stookketel handig is om nog iets lekkers te maken van een mislukt brouwsel.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 7876
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door kockie » 05 okt 2018, 21:59

benthuis schreef:
05 okt 2018, 15:44
Daarom hier bezig met een houtgestookte destilleerketel!
Gebruik weinig alcohol maar een fijne likeur voor de winter is wel welkom en anders misschien als brandstof?
Dat is toch dat waterdestilleertoestel dat je hier ooit eens ergens van een forumlid hebt opgeduikeld? Wil je je water nog sterker maken?
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Ernest Dubois
Berichten: 630
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door Ernest Dubois » 06 okt 2018, 14:35

beek schreef:
04 okt 2018, 21:25
Wellicht was de port nog te redden geweest. Bij een rotte eierengeur is de gisting te vroeg gestopt. Je zou kunnen proberen om de gisting weer op gang te brengen door gistvoedingszout toe te voegen of de wijn aan zuurstof bloot te stellen door het een paar keer over te hevelen en lekker te laten kletteren. Als het komt door te veel toegevoegd sulfiet (heb je met sulfiet ontsmet?) kun je het gewoon een poosje laten staan.
Beek kun je dit een groter aanvulling geven? Bedoel je zulke ruik een normale gevolg van de fermentatie proces is en heeft geen gevolgen zo lang als je de proces niet stort maar zijn gang laten gaan?

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1533
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door benthuis » 07 okt 2018, 00:22

kockie schreef:
05 okt 2018, 21:59
benthuis schreef:
05 okt 2018, 15:44
Daarom hier bezig met een houtgestookte destilleerketel!
Gebruik weinig alcohol maar een fijne likeur voor de winter is wel welkom en anders misschien als brandstof?
Dat is toch dat waterdestilleertoestel dat je hier ooit eens ergens van een forumlid hebt opgeduikeld? Wil je je water nog sterker maken?
Krek, is een poging deze water veredelaar te voorzien van een pas flens voor de houtgestookte voer/was ketel..
Stage 2 is deze te voorzien van een efficiënter verbrandings apparatski. Waarschijnlijk dus een rocket voor de organinele brandkamer.
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

alefarendsen
Berichten: 405
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door alefarendsen » 17 jul 2019, 16:31

Vandaag 15 liter wijn van rode bessen geheveld van plastic vat naar glas. 3 x 5 liter. Afgelopen zaterdag begonnen door de bessen door de slowjuicer te halen en samen met de pulp (in een kaasdoek) in 3 plastic containers te doen. Hierover een kokende suikeroplossing gegoten in 3 verschillende concentraties. Voedingszout en pecto enzymen toegevoegd. Dat 24 uur laten staan en daarna een simpele rode wijngist toegevoegd.

Vervolgens elke 24 uur geroerd. SG begonnen op 1106 / 1115 / 1130 voor de verschillende batches en nu gedaald naar 1019 / 1046 / 1055. Alcohol = 11,4% / 9,1% / 9,7% voor de verschillende batches.

Smaakt nu al lekker, maar zeker nog rijping nodig. Gist fermenteert niet verder dan 12% dus we zijn er bijna. Klein foutje gemaakt in 1 batch, daar iets teveel suiker toegevoegd. Najah, we zullen zien; dat wordt denk ik een dessert-wijntje ;-).

Nu verder fermenteren op glas voor een paar weken. Daarna misschien bottelen, of anders gewoon op glas laten met waterslot.

jwardenier
Berichten: 1294
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door jwardenier » 17 jul 2019, 20:31

Ik ga morgen een vruchten leer maken ,uiteindelijk moet dit snoep worden ,vruchten puree met kokos of noten meel omwikkeld, ik ga dit wel even blancheren ,daarna drogen . ondertussen heb ben we al 15 l kersen op sterk water staan en 50 lwalnoot in de maak ,met 13 euro per l brandwijn is dit wel een uitgave ,dus hoop ik ooit eens zelf sterk water te kunnen stoken .

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1533
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Wat te doen met bessen?

Bericht door benthuis » 17 jul 2019, 21:06

Vruchtenleer kan ik aanraden... Pot leek hier wel zelf legend :fff
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Plaats reactie