Ham Ham

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Ernest Dubois
Berichten: 607
Lid geworden op: 24 okt 2013, 19:12
Locatie: Oostrum

Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois » 30 okt 2017, 20:46

P4040793.jpg
Eerste van de varken afhaken, in de pekel zetten, drogen, roken, inwrijven met houtas, rood wijn en peper en daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen. Na twee jaar wachten heb ik eindelijk kunnen van genieten, man o' man wat heerlijk en smakelijk.

Lieve
Berichten: 740
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

Re: Ham Ham

Bericht door Lieve » 31 okt 2017, 00:42

Je brengt me het speeksel in de mond.

Dutch John
Berichten: 4495
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Ham Ham

Bericht door Dutch John » 31 okt 2017, 15:42

Ernest,

Ik bewonder je vakmanschap, maar vooral je geduld.....

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Joepie
Berichten: 468
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Ham Ham

Bericht door Joepie » 31 okt 2017, 20:10

Nou vooral ook de zelfbeheersing die hier respect afdwingt
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)

Ernest Dubois
Berichten: 607
Lid geworden op: 24 okt 2013, 19:12
Locatie: Oostrum

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois » 01 nov 2017, 08:15

In feit is het niet zo grote een prestatie want in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.

willem
Berichten: 245
Lid geworden op: 30 mar 2008, 12:25

Re: Ham Ham

Bericht door willem » 01 nov 2017, 12:47

Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.

Ernest Dubois
Berichten: 607
Lid geworden op: 24 okt 2013, 19:12
Locatie: Oostrum

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois » 02 nov 2017, 08:33

willem schreef:
Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
Zo gaat het min of meer. Vlees is voor mij, nu al de helft van mijn leven lang, niks meer als een lekkernij af en toe - als het aan mijn eigen voorwaarden voldoet.

Ernest Dubois
Berichten: 607
Lid geworden op: 24 okt 2013, 19:12
Locatie: Oostrum

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois » 04 nov 2017, 10:17

O goed, de foto van mijn ham heeft de forum veranderingen het overleefde.

MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 17:07
Locatie: Noordoostpolder

Re: Ham Ham

Bericht door MatthiasD » 04 nov 2017, 10:35

Hahaha, als ik jouw verhaal zo lees is ie ook nog niet op. Zoveel geduld zou ik helaas niet hebben. Als ie eenmaal rijp is dan wordt ie ook gegeten... :fff

Ik heb weleens geprobeerd zelf spek te pekelen/roken maar dat was nog niet zo'n succes. Heb je nog goede tips? Ik heb het 1 week in een pekelbad gehad en daarna gespoeld, gedroogd en langzaam op lage temperatuur gerookt. Daarna een tijd laten liggen. Helaas toch niet echt lekker geworden :oops:

Ernest Dubois
Berichten: 607
Lid geworden op: 24 okt 2013, 19:12
Locatie: Oostrum

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois » 04 nov 2017, 12:26

Wat jammer, ik heb ook mislukkingen gehad. En ham met been is moeilijker en moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zo te lezen is het te kort tijd in de pekel geweest bij jouw maar dat hangt af aan hoe veel kilo's. Is beter te lang in de pekel dan te kort want de smak als het te sterk is door langer tijd in de pekel kan je uitspoelen soms. Deze ham is denk ik 4 weken lange in de pekel met een steen bovenop om te zorgen dat hij niet ging drijven. Een minimal tijd om te rijpen is 6 weken, tenminste als wij het over een gemiddelde ham hebben, maar zoals je al weten is 2 jaar nog beter.

Plaats reactie